Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ούτε ένας ρωσικός... κολοσσός

Ούτε ένας ρωσικός... κολοσσός

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης ευρέθη με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως ο ίδιος διατείνεται, στα δύο Γιούρογκρουπ, επεχείρησε αυτό που όλοι οι Πρόεδροι έπρατταν, όταν βρίσκονταν σε δυσχερή θέση. Να κινητοποιήσει... τον πέμπτο τροχό της αμάξης. Τη Ρωσία. Απέστειλε άρον-άρον τον τότε Υπουργό Οικονομικών Μιχαλάκη Σαρρή στη Μόσχα, για να ζητήσει ρωσική οικονομική βοήθεια, προσφέροντας ως ύδωρ, φυσικό αέριο. Η αποστολή κατέληξε σε φιάσκο. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπία μετέβη απροετοίμαστη και δεν υπέβαλε σοβαρές προτάσεις, οι οποίες μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Την ίδια στιγμή, Ρώσος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε κυπριακές προτάσεις που αφορούσαν το φυσικό αέριο, τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν συζητεί προτάσεις που αφορούν διαφορές σε «διαφιλονικούμενα νερά».

Ήταν φανερό, από τότε, ότι η Ρωσία διέβλεπε ότι το κυπριακό φυσικό αέριο θα αποτελούσε σημείο νομικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και δεν έδειχνε καμία πρόθεση επένδυσης σε μία «διαφιλονικούμενη διαφορά», η οποία θα παρέμενε ανεπίλυτη και εστία προστριβών, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και πιθανότατα να κατέληγε σε μία επικράτηση του ισχυροτέρου από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Έτσι εξηγείται και το ελάχιστον έως ανύπαρκτο, μέχρι τώρα, ρωσικό ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο. Και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τη λίστα των κολοσσών που ενδιαφέρθηκαν για την τρίτη αδειοδότηση στην κυπριακή ΑΟΖ απουσιάζει έστω και ένας ρωσικός κολοσσός. Ούτε η Ρωσία επιδεικνύει ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο, ούτε και η Κυβέρνηση δείχνει να ευνοεί ιδιαίτερα την ανάμιξη της Ρωσίας, φοβούμενη ότι θα της στερήσει τους δυτικούς συμμάχους και θα προκαλέσει την έντονη αντίδρασή τους, έναντι μίας ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή.

Φυσικά η στάση της Μόσχας δεν καθορίζεται μόνο από το γεγονός πως το κυπριακό φυσικό αέριο βρίσκεται σε μία περιοχή «διαφιλονικούμενων νερών», μία διαμάχη η οποία, σε τελική κατάληξη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα καταλήξει, λόγω και των λανθασμένων πολιτικών της Κυβέρνησης, σε επιβολή του ισχυρότερου, δηλαδή της Τουρκίας.

Υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι και πολλά εθνικά συμφέροντα, τα οποία καλείται η Ρωσία να εξυπηρετήσει, αποκαθιστώντας σχέσεις με την Τουρκία και μη επιθυμώντας να έλθει σε απευθείας σύγκρουση με τον τουρκικό γίγαντα. Ήδη οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας αποκαθίστανται, την περίοδο ακριβώς κατά την οποία οι σχέσεις Τουρκίας-Δύσης οξύνονται σε όλα τα επίπεδα. Ο Ερντογάν παίζει τώρα το ρωσικό χαρτί και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβούνται μία περαιτέρω προσέγγιση μεγαλύτερης εμβάθυνσης των δύο χωρών, σε σημείο που δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο σημαντικότατα συμφέροντα της Δύσης.

Αμφιβάλλουμε εάν η Κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μία σοβαρή ανάλυση των περίπλοκων και πολύπλοκων διεθνών συμφερόντων και διεθνών σχέσεων, τις επιπτώσεις τους στα εθνικά θέματα και, πολύ περισσότερο, εάν έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό στρατηγικών, τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στο θέμα του φυσικού αερίου. Αν διάβαζαν Γιάννο Χαραλαμπίδη και αν άκουαν τις αναλύσεις του, όπως εκείνη της περασμένης Πέμπτης στις «Τομές στα Γεγονότα», στο «Σίγμα», ίσως αυτές οι απόψεις ενός καλά μελετημένου και έγκυρου διεθνολόγου να αποτελούσαν τροφή για σκέψη, ώστε να προβούν σε ορθότερους σχεδιασμούς και αναπροσαρμογές πολιτικών.

Είναι όμως τόσο αλαζόνες, και τόσο πεισματικά επικεντρωμένοι στις δικές τους αγκυλώσεις, ώστε απορρίπτουν κάθε διαφορετικό σχεδιασμό και κάθε άποψη που διαφωνεί με τις δικές τους.

Τα αδιέξοδα, όπως διαμορφώνονται στο Κυπριακό και στο θέμα των υδρογονανθράκων, είναι αρκούντως ενδεικτικά για τη χρεοκοπία των ακολουθούμενων πολιτικών. Στο Κυπριακό δεν υπάρχει τίποτε πέραν δύο βέβαιων καταλήξεων: Είτε μία τουρκική λύση φορτωμένη με ένα νέο Μνημόνιο, είτε αδιέξοδο με πολλές επικίνδυνες επιπτώσεις. Στο θέμα των υδρογονθράκων έχουν εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές, ώστε δεν υπάρχει περίπτωση αξιοποίησης του φυσικού αερίου πριν από τη λύση, και με την Τουρκία συνδιαχειρίστρια του φυσικού αερίου, εάν προκύψει λύση...


Top