Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Είναι έτοιμοι να αποδεχθούν και τη χειρότερη λύση...

Είναι έτοιμοι να αποδεχθούν και τη χειρότερη λύση...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σήμερα προετοιμάζεται η χειρίστη των χειροτέρων λύσεων

«Ακόμη και η καλύτερη λύση να συμφωνηθεί, θα την απορρίψουν», διατείνονται κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης. Επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες της μη λύσης σε όσους ζητούν σωστή και βιώσιμη λύση.

Μεταθέτουν τις ευθύνες της Τουρκίας στους ώμους των πολιτικών τους αντιπάλων, προκειμένου να αποφορτωθούν του δικού τους μινιμαλισμού, ο οποίος έχει αποδειχθεί όσες φορές κυβέρνησαν ηγέτες της δικής τους φιλοσοφίας.

Αλλά η κατηγορία αντιστρέφεται. Και εμείς λέγουμε ότι ακόμη και η χειρότερη λύση να εξευρεθεί, αυτοί είναι έτοιμοι να την υπογράψουν. Πρόσφατο παράδειγμα, η αποδοχή του σχεδίου Ανάν, από μέρους των «ρεαλιστών». Δεν υπήρξε χειρότερη λύση από το 1974 ώς σήμερα. Και την αποδέχθηκαν.

Εν πρώτοις, θα ηθέλαμε να ακούσουμε ποια υπήρξε η καλύτερη λύση η οποία απερρίφθη;
Το αγγλο-αμερικανο-καναδικό σχέδιο; Μα, εκ των πρωτεργατών της απόρριψής του, ως «ιμπεριαλιστικού σχεδίου», ήταν το ΑΚΕΛ της «ρεαλιστικής σχολής».

Η Δέσμη Ιδεών Γκάλι; Μα την τορπίλισε η τότε ηγεσία του ΔΗΣΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία με το ΔΗΚΟ, για την κατάληψη της εξουσίας στις προεδρικές εκλογές του 1993.

Η διζωνική λύση; Μα στην ουσία, αυτήν που αποτελεί γεωγραφικό διαχωρισμό, την αποδέχθηκε πρώτος με την ομιλία στην «Αργώ» ο Γλαύκος Κληρίδης.

Συνεπώς, ό,τι χειρότερο μπορούσε να προκύψει στο Κυπριακό, το αποδέχθηκαν ή το έφεραν εκείνοι οι οποίοι σήμερα προετοιμάζουν τη χειρίστη των χειροτέρων λύσεων

: Τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, την υποβάθμιση των Ελληνοκυπρίων σε κοινότητα, την αναβάθμιση της Τουρκίας σε συνδιαχειρίστρια της λύσης, τη μετατροπή της βόρειας Κύπρου σε μικρή Τουρκία (δεν το λέμε εμείς, το τεκμηριώνει σε ανάλυσή του ο Νίκος Μούδουρος), τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με την Τουρκία, τη δημιουργία δύο κρατών με πλειοψηφία πληθυσμού και γης, τη διά παντός εξουδετέρωση των βασικών ελευθεριών, τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους και τη μετατροπή του σε δόρυ της Τουρκίας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου(δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου).

Και ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρωθυπουργούς διακήρυξε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, κάλεσαν τον Μουσταφά Ακιντζί να συζητήσουν θέμα τουρκικών εγγυήσεων! Διέγραψαν τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας, ότι δεν συζητεί καν θέμα εγκατάλειψης των εγγυήσεών της, την απο-ενοχοποίησαν ουσιαστικά, και αναζητούν λύση στο θέμα των εγγυήσεων, με μία γλάστρα!

Τι είναι ο Ακιντζί; Εγγυητής για να αποφασίσει για τις εγγυήσεις; Ή αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού, για να πάρει θέση σε αποχώρηση του τουρκικού στρατού; Μα ήδη αυτοί που κατηγορούν άλλους, ότι είναι έτοιμοι να απορρίψουν ακόμη και την καλύτερη λύση, έχουν αποδεχθεί το χειρότερο.

Να μη φύγει ο τουρκικός στρατός αμέσως μετά τη λύση, αλλά να αποχωρήσει με χρονοδιαγράμματα. Όπως προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν. Δηλαδή θα είναι εδώ για άγνωστο χρονικό διάστημα και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως στο διάστημα που θα βρίσκεται εδώ, δεν θα δημιουργήσει χίλιες δύο προβοκάτσιες για να τορπιλίσει τη λύση.

Αυτοί είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τη χειρότερη λύση. Είναι οι ίδιοι, οι οποίοι, ενώ αυτήν τη στιγμή εξελίσσεται η μεγαλύτερη επιχείρηση προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να καταγγείλουν την Τουρκία. Και ενώ τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε μικρή Τουρκία, αναζητούν λύση διζωνικής με τους Τουρκοκυπρίους; Έλεος!

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ρόλος για την Τουρκία, στη μετά λύση του Κυπριακού, στην Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατ' αρχάς, δεν θα υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία. Θα γεννηθούν οι «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου».
Κατά δεύτερο, η Τουρκία έχει προσαρτήσει τα κατεχόμενα. Βρίσκεται εδώ από το 1974. Και η διαπραγματευόμενη λύση θα νομιμοποιήσει την παρουσία της, μέσω του «τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους» και, συνεπώς, ούτε καν τις εγγυήσεις της θα χρειάζεται πλέον.

Με ποιο τρόπο, συνεπώς, η Κυβέρνηση θα «ξεδοντιάσει» τον ρόλο της Τουρκίας, όταν η Τουρκία με νομιμοποιημένη την κατοχή της θα βρίσκεται εσαεί στην Κύπρο;
Μπορεί να μας εξηγήσει τον τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;


Top