Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Χάθηκε και το «χαρτί» του φυσικού αερίου

Χάθηκε και το «χαρτί» του φυσικού αερίου

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Από μοχλός πίεσης επί της Τουρκίας, μοχλός πίεσης επί της Κύπρου.

Μην ανησυχείτε, κορόιδα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Πρόεδρό μας ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα της Κύπρου, μας είπαν οι κυβερνώντες, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Ήταν γνωστό, όμως, εδώ και πολύ καιρό στην Κυβέρνηση ότι το Ισραήλ κρατούσε δύο σχοινιά. Και όπως μας είχε δηλώσει κυβερνητική πηγή, αλληθώριζε και προς Άγκυρα και προς Λευκωσία. Την ίδια στιγμή, και ο πλέον αδαής πολιτικά ανέμενε πως, σε κάποια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενέβαιναν για να κλείσει η ρωγμή στον άξονα Τουρκίας-Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την υπέρβασή του και όταν αντελήφθη το λάθος της τουρκικής πολιτικής, εστράφη και αποκατέστησε σχέσεις με Ισραήλ και Ρωσία. Δεν διαθέτει τη μωρία των δικών μας ηγετών, οι οποίοι επί 43 χρόνια ακολουθούν την ίδια πολιτική, η οποία οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για τον κυπριακό Ελληνισμό και όμως επιμένουν να μην αλλάζουν μονοπάτι...

Να υπενθυμίσουμε κάτι: Όταν υπεγράφη στη Λευκωσία η τριμερής ενεργειακή συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, στην ομιλία που εκφώνησε, είχε πει πως τα ενεργειακά αποθέματα Κύπρου-Ισραήλ θα περνούσαν στην Ευρώπη, μέσω αγωγού από την Ελλάδα.

Αμέσως μετά, όμως, Ισραηλινός επίσημος έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο αγωγός μέσω Ελλάδας είναι κάτι που συζητείται, όπως και ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Πριν από μερικές ημέρες, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε πως σε τρία χρόνια, αρχές του 2019, το φυσικό αέριο του Ισραήλ, από το Λεβιάθαν, μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με αγωγό. «Ίσως μελλοντικά, ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου», είπε.

Πάντοτε το Ισραήλ προέκρινε τη μεταφορά του φυσικού αερίου του, στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, ως την αποτελεσματικότερη και συμφερότερη λύση. Η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε έκρινε σοβαρά. Τα έπαιρνε όλα στο... σιορολόπ.

Ούτε μελετούσε, ούτε προβληματιζόταν. Έδινε πάντοτε πίστη σε όσα της μετέφεραν οι ξένοι και μέσω των παραπλανητικών διαβεβαιώσεων των ξένων έστηνε επικοινωνιακά παιγνίδια. Οι ψευδαισθήσεις και η δημιουργία υπεραισιόδοξων εικόνων δεν αφορούσαν μόνο το Κυπριακό. Εξετείνοντο και στις διεθνείς της σχέσεις και στα εσωτερικά προβλήματα.

Κανένας κίνδυνος από τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ, καμία ανησυχία και καμία επίπτωση από το Brexit, τίποτε δεν θα αγγίξει τον ομφαλό της γης, Κύπρο. Πλήρης αντιγραφή της νοοτροπίας Χριστόφια-ΑΚΕΛ, πως «η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μας αγγίξει».

Όμως μας αγγίζουν όλα. Και αν είχαμε σοβαρή κυβέρνηση, όλα θα τα μελετούσε και θα ήταν έτοιμη να τα αντιμετωπίσει, πριν συμβούν.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, όμως, πλέει σε πελάγη απόλυτης σιγουριάς. Σε συνέντευξή του στη συνάδελφο Μικαέλλα Λοΐζου, η οποία δημοσιεύθηκε στην έκδοσή μας του περασμένου Σαββάτου, τόνισε, με βεβαιότητα, πως «το γυαλί έχει ραγίσει στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ».

Αλλά, ως επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, όφειλε να γνωρίζει πως κανένα γυαλί δεν ραγίζει επ' άπειρον στις σχέσεις δύο κρατών, όταν μάλιστα τα κράτη έχουν να εξυπηρετήσουν ύψιστα εθνικά συμφέροντα. Και αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν και ο Νετανιάχου οδηγήθηκαν στην αποκατάσταση σχέσεων, επειδή αυτό επιβάλλουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Εξάλλου, οι ηγέτες του Ισραήλ δεν είναι ούτε αφελείς, ούτε αχάμπαροι για να αντιληφθούν δύο απλά πράγματα: Ότι η λύση του Κυπριακού θα καθιστά την Τουρκία επικυρίαρχο στην Κύπρο, και την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα. Και δεύτερο, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν είναι κυπριακά.

Ελέγχονται πλήρως από την Τουρκία, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση. Και στη δεύτερη περίπτωση, θα τα διαχειρίζονται τύποις, το ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, αλλά στην ουσία πραγματική διαχειρίστρια θα είναι η Τουρκία. Προς τι λοιπόν να συμμαχήσει με ένα εν δυνάμει υπό διάλυση κράτος, και να απορρίψει συμμαχία με την αυριανή επικυρίαρχο της Κύπρου;

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μία εσπευσμένη και αγωνιώδη προσπάθεια να διαλύσει τις εντυπώσεις από τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ, ανακοίνωσε, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, συναντήσεις με τους επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών. Αλλά ούτε και οι ενεργειακοί κολοσσοί είναι αφελείς. Γνωρίζουν ότι οι υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε «διαφιλονικούμενα νερά» και ουδείς γνωρίζει ποίο θα είναι το μέλλον τους.

Η Τουρκία έχει το πάνω χέρι. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την ισχύ, ούτε τη βούληση να πράξει οτιδήποτε, όσον αφορά την αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Είναι όμηρος των διακοινοτικών συνομιλιών. Και μόλις διανοηθεί να κινηθεί, θα δει το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Καταφέραμε και πάλιν, ένα μοχλό πίεσης επί της Τουρκίας, να τον καταστήσουμε μοχλό πίεσης επί της Κύπρου...


Top