Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αρίστευσε ως κομματάρχης, απέτυχε ως Πρόεδρος

Αρίστευσε ως κομματάρχης, απέτυχε ως Πρόεδρος

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Γιατί αυτός ο τόπος δεν μπόρεσε όχι μόνο να «γυρίσει σελίδα» και να «εισέλθει σε νέα εποχή», όπως δεσμευόταν ο Νίκος Αναστασιάδης, προεκλογικά, αλλά διάγει τα τελευταία τρία χρόνια μίαν από τις πιο καταθλιπτικές σελίδες της ιστορίας του;
 
Οι λόγοι είναι απλοί:
 
1. Δεν διαθέτει Πρόεδρο-ηγέτη κράτους, αλλά κομματάρχη αγχώμενο να δικαιώσει στιγματισμένες επιλογές του και επικεντρωμένο συνεχώς στην επανεκλογή.
 
2. Δεν διαθέτει Υπουργούς με όραμα, Υπουργούς δουλευτές με ικανότητα σχεδιαστών, αλλά ανθρώπους οι οποίοι έχουν μάθει απλώς να ανοίγουν το Μνημόνιο, να διαβάζουν τι τους εντέλλει η Τρόικα να πράξουν, και να το εκτελούν.
 
Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν την κακοδαιμονία του τόπου και την αιτία που αντί να βαδίζει μπροστά, στην πρόοδο και στη βελτίωση, ζει συνεχώς μέσα σε καταστροφές, εφιάλτες, κατασκευασμένες παραπλανήσεις του Προέδρου από συνεργάτες του, ωραιοποιήσεις καταστροφών, αδιαφάνεια, ψευδο-δεσμεύσεις, και αδυναμία πρόληψης και αντιμετώπισης επερχόμενων δεινών.
 
Ο Πρόεδρος διοικεί το κράτος όπως διοικούσε τον ΔΗΣΥ. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ο Δημήτρης Χριστόφιας διοικούσε το κράτος, κατά τον τρόπο που διαχειριζόταν το ΑΚΕΛ. Επ' αυτού, οι δύο πολιτικοί δεν έχουν καμία διαφορά. Αλλά τον Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ ο λαός τους απέρριψε. Και με την ψήφο του, εξουσιοδότησε τον Νίκο Αναστασιάδη να οδηγήσει τον τόπο σε νέα εποχή, να βελτιώσει το κράτος, να θεραπεύσει πληγές, να αποφύγει τα ίδια σφάλματα, να αποτρέψει νέες καταστροφές. Και αντί ο Νίκος Αναστασιάδης να κάνει πράξη την εντολή του λαού, αντί να κυβερνήσει, έφερε νέα δεινά και εάν συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία και έχει την ίδια αντίληψη για το πώς κυβερνάται ένα κράτος, τότε, πολύ φοβούμαστε ότι θα επιφέρει και την πλήρη καταστροφή.
 
Ουδέποτε αρνηθήκαμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε χάος. Ακόμη και όταν ο ίδιος έκρινε πως πανεύκολο ήταν να μετατρέψει το χάος σε κράτος. Ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ευφυής πολιτικός και άριστος κομματάρχης. Αλλά την ευφυία του τη χαράμισε στον βωμό της αυτοδικαίωσης και της επανεκλογής του. Δεν αρκεί να είναι κάποιος άριστος κομματάρχης. Από τη στιγμή που εκλέγεται ηγέτης κράτους, οφείλει να εγκαταλείψει τις νοοτροπίες του κομματάρχη. Οφείλει να εργάζεται για την ενότητα και το καλό του τόπου, και όχι να αλληθωρίζει προς την επανεκλογή του. Οφείλει να ενισχυθεί με ικανούς συνεργάτες και όχι να βολεύει απλώς ανθρώπους που του πρόσφεραν κομματικές υπηρεσίες.
 
1. Δεν εργάστηκε έχοντας κατά νουν την εξυπηρέτηση του κράτους και του λαού, αλλά έχοντας ως προτεραιότητα τη δικαίωση κομματικών θέσεων, την εφαρμογή κομματικών αγκυλώσεων, τη δικαίωση λανθασμένων επιλογών.
 
2. Δεν τοποθέτησε οραματιστές, δίπλα του. Απλώς βόλεψε ανθρώπους που τον οποίο ευεργέτησαν, ή ανθρώπους που αποστασιοποιήθηκαν από άλλα κόμματα, προκειμένου να διεμβολίσει αντιπάλους.
 
3. Ελάχιστες φορές σχεδίασε ο ίδιος, ή οι συνεργάτες του. Ουδέποτε αποδέχθηκαν χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις αντιπάλων. Ουδέποτε έλαβε ο ίδιος, ή οι συνεργάτες του, τα μηνύματα για επερχόμενες καταστροφές. Ουδέποτε προηγήθηκαν των γεγονότων και ουδέποτε άσκησαν προληπτικές πολιτικές. Συνήθως, εκινούντο μετά την καταστροφή.
 
4. Ουδέποτε ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί του κατενόησαν ότι κινούνται προς λάθος κατεύθυνση και ουδέποτε παραδέχθηκαν λάθη, ή ηθέλησαν να καταβάλουν το κόστος των λαθών τους. Πάντοτε επέμεναν ότι έχουν το αλάθητο του Πάπα. Ότι κανένας άλλος, πλην εκείνων, διαθέτει σοφότερη αντίληψη. Ως τρελά φορτηγά, έτρεχαν προς την κατεύθυνση που αποφάσιζαν, και στο τέλος έσπαζαν τα μούτρα τους και εζημίωναν τον τόπο.
 
Πάντοτε ο γράφων έκρινε ότι η καλή ή κακή πορεία ενός κράτους εξαρτάται, κατά μεγάλο ποσοστό, από την επάρκεια ή την ανεπάρκεια του ηγέτη του. Γι' αυτό, όσα χρόνια αρθρογραφεί, η κριτική του στρέφεται προς τον ηγέτη. Έφταιξαν όλοι για τα «Μαρί» που προκάλεσαν στον τόπο. Από αυτούς προέκυψαν όλα τα δεινά. Οι άλλοι υπήρξαν, απλώς, γλοιώδεις συμμέτοχοι...
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ακόμη δύο περίπου χρόνια στη διάθεσή του να αλλάξει πολιτικές, νοοτροπίες, μεθόδους και συμπεριφορές. Ας επιχειρήσει τη θαρραλέα αλλαγή...

Top