Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ερευνητική Επιτροπή για το νέο «Μαρί»

Ερευνητική Επιτροπή για το νέο «Μαρί»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Πηγή καταστροφών η πολιτική λιτότητας της Κυβέρνησης

Αυτή η εξωφρενική θεωρία, την οποία διατύπωσαν και εξακολουθούν να διατυπώνουν υπουργοί της Κυβέρνησης, ότι δεν έπρεπε τα κόμματα και οι δημοσιογράφοι να διατυπώνουν απόψεις για ευθύνες, μέχρι να γίνει κατορθωτή η κατάσβεση της πυρκαγιάς, δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά προσπάθεια φίμωσης και απόκρυψης των εγκληματικών παραλείψεων της Κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν στην πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων.

Αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι ενώ ακόμη άνθρωποι εκαίοντο μέσα στην κόλαση της έκρηξης στο Μαρί, έβγαιναν στις τηλεοράσεις και καταλόγιζαν ευθύνες, σήμερα, όταν αποκαλύπτονται οι δικές τους ευθύνες στο δικό τους "Μαρί", δυσανασχετούν, οργίζονται και απειλούν δημοσιογράφους.

Οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης ήταν δεδομένες, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Ευρισκόμενοι υπό πανικό, Υπουργοί, δεν ήταν εις θέσιν να δώσουν ακριβή εικόνα της κατάστασης και προέβαιναν σε αισιόδοξες και αντιφατικές εκτιμήσεις και δηλώσεις.

Η απουσία οργάνωσης και η αναρχία ήταν έκδηλες από την πρώτη στιγμή, στον χώρο συντονισμού. Ήταν τόση η αμηχανία, ο πανικός, η απουσία εκτίμησης, ώστε Υπουργοί προέβαιναν σε δηλώσεις αισιοδοξίας, από την πρώτη ημέρα, ότι ο έλεγχος της πυρκαγιάς ήταν πλήρης, ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών, ότι όλα έβαιναν ομαλώς.

Άλλα τμήματα της Κυβέρνησης καλούσαν απεγνωσμένα εθελοντές να προσέλθουν σε βοήθεια και άλλα τμήματα ζητούσαν να μην προσέλθουν διότι οι ανάγκες είχαν πληρωθεί. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες, και όταν η φωτιά κατέκαυσε τα πάντα, για να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι εχρειάζετο επειγόντως περαιτέρω βοήθεια, ώστε να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει αποστολή πτητικών μέσων.

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ήταν, από την πρώτη στιγμή, ανεύθυνοι και ερασιτεχνικοί. Και αντί να υποβοηθούν από την κριτική και την επισήμανση των λαθών, ώστε να βελτιωθούν, επιχείρησαν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους και τα κόμματα.

Ο Υπουργός της Λιτότητας, Χάρης Γεωργιάδης, η πολιτική του οποίου υπήρξε πηγή κινδύνων και καταστροφών, είχε το "τουπέ" να παρουσιαστεί στην κυβερνητική τηλεόραση και να παρουσιάσει τα στοιχεία που του ετοίμασαν οι μανδαρίνοι του Υπουργείου και τα οποία δείχνουν ότι ούτε αποψίλωση του Τμήματος Δασών υπήρξε, ούτε περικοπή υπερωριών.

Τα στοιχεία των Υπουργείων δεν γίνονται πιστευτά. Απλώς κατατίθενται για να επικαλύψουν τις ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων τους. Υπενθυμίζουμε στον Χάρη Γεωργιάδη τα στοιχεία που παρέθετε ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Υγείας για τον αριθμό των ιατρών των κρατικών νοσηλευτηρίων, των αφυπηρετήσεων και των προσλήψεων.

Έδειχναν πως υπήρχαν περισσότερες προσλήψεις από τις αποχωρήσεις. Τελικά τι ακολούθησε; Ακολούθησε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι παρεπλανήθη και πως οι αριθμοί που του έδωσαν δεν ανταποκρίνονται προς τις πραγματικότητες.

Ας προσέξει ο Χάρης Γεωργιάδης, να μην πάθει τα ίδια.
Ο Υπουργός προκάλεσε όσους έχουν διαφορετικά στοιχεία από τα δικά του, να τα καταθέσουν.

Μα ήδη τα πραγματικά στοιχεία έχουν κατατεθεί. Τα αποκάλυψε το Sigmalive, στη βάση ανακοίνωσης του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών. Την αποψίλωση του Τμήματος Δασών την αποκαλύπτει με στοιχεία σε συνεχείς εκδόσεις του ο "Φιλελεύθερος". Ας ενημερωθεί ο Χάρης Γεωργιάδης, από αυτές τις πηγές.

Για να τελειώνουμε. Αυτή η καταστροφή δεν μπορεί να μείνει αδιερεύνητη, ούτε μπορεί να τύχει πλαστής διερεύνησης από την Κυβέρνηση. Επιβάλλεται η σύσταση αμέσως Ερευνητικής Επιτροπής. Και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής να διοριστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε, τουλάχιστον, το πολιτικό θάρρος να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, για να διερευνήσει τις δικές του ευθύνες για το Μαρί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να οπλισθεί με το ίδιο θάρρος, να ζητήσει διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, για να διερευνήσει τις ευθύνες της Κυβέρνησής του για το δικό της "Μαρί"...


Top