Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχει;

Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχει;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Να προλάβουμε νέες μεγαλύτερες καταστροφές

Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας των δύο δασοπυροσβεστών, οι οποίοι έπεσαν στο πεδίο μιας άνισης μάχης. Εξαίρουμε την προσφορά των μελών της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Δασών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι έδωσαν μάχες με τη φωτιά για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία συνανθρώπων τους.

Για άλλη μια φορά, οι άνθρωποι και το ανθρώπινο δυναμικό των διαφόρων υπηρεσιών επέδειξαν αλτρουϊσμό, ικανότητα, αδιαφορία για τον κίνδυνο, και χωρίς μεγάλα μέσα στη διάθεσή τους και επαρκή σχεδιασμό, απεδείχθησαν αντάξιοι των κρισίμων περιστάσεων.

Η Κύπρος υπέστη μία τεράστια οικολογική καταστροφή. Εχάθη, μέσα σε λίγες ώρες, ένας ολόκληρος πνεύμονας ζωής. Θα χρειαστεί μισός και πλέον αιώνας να αναπληρωθεί -αν αναπληρωθεί- ο δασικός πλούτος που μετατράπηκε σε στάχτη. Οι κάτοικοι της περιοχής Σολέας, δεν έζησαν απλώς τρεις εφιαλτικές μέρες.

Τα χειρότερα έρχονται. Έχασαν το μαγευτικό τοπίο, μέσα στο οποίο ζούσαν και δημιουργούσαν. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για την περιοχή και τους ανθρώπους. Εγκληματικές ενέργειες κάποιων μεμονωμένων ατόμων προκάλεσαν τεράστια καταστροφή, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στο μέλλον του ίδιου του τόπου μας.

Αλλά υπάρχουν ευθύνες και για το ίδιο το κράτος. Για την πολύχρονη ολιγωρία του να λάβει μέτρα προστασίας, για την εγκληματική υποβάθμιση των κινδύνων, για την απουσία συντονισμού, για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης εναντίον καταστροφικών φαινομένων.

Για την τσιγγουνιά, ακόμη, των εκάστοτε κυβερνήσεων να δαπανήσουν μερικά εκατομμύρια, προκειμένου να θωρακίσουν τις ορεινές περιοχές από φαινόμενα που μετατρέπουν πνεύμονες ζωής σε αποκαΐδια.

Οι ορεινές περιοχές και ο πλούτος τους έχουν αφεθεί στο έλεος της καταστροφικής μανίας πυρκαγιών και θεομηνιών. Οι εκάστοτε κυβερνήτες ποτέ δεν συνειδητοποίησαν τους κινδύνους και ποτέ δεν σχεδίασαν μέτρα αντιμετώπισής τους. Τάσσουν τελεφερίκ, αναπλάσεις και αστεροσκοπεία, αλλά ποτέ δεν μερίμνησαν και δεν σχεδίασαν για την αντιμετώπιση των πραγματικών κινδύνων και την πραγματική αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων των ορεινών περιοχών.

Ίσως αυτή η στιγμή να μην προσφέρεται για την απόδοση ευθυνών. Αλλά είναι αδύνατο, χωρίς εποικοδομητική κριτική και χωρίς εντοπισμό λαθών και παραλείψεων των αρμοδίων Αρχών, να υπάρξει βελτίωση.

Πρωτίστως, η ίδια η Κυβέρνηση οφείλει να κάμει την αυτοκριτική της, να επισημάνει λάθη και παραλείψεις, να ομολογήσει υποβάθμιση των κινδύνων, μη έγκαιρη λήψη μέτρων και πολλά άλλα, προκειμένου να προλάβει παρόμοιες απειλές και καταστροφές στο μέλλον.

Διαφορετικά, εάν υπό το κράτος του πανικού και του συγκλονισμού, επιχειρήσει να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, χειρότεροι εφιάλτες και μεγαλύτερες καταστροφές θα βρεθούν ενώπιόν μας.

Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, για αντιμετώπιση πυρκαγιών και θεομηνιών, έπρεπε να υπήρχε εδώ και χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις αδράνησαν. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, έπρεπε να είχαν τεθεί υπό ενιαία διοίκηση. Να εξασφαλίζετο ο απαραίτητος συντονισμός και η επιβαλλόμενη ταχύτητα στην ανάληψη δράσης.

Δασικές περιοχές, να ευρίσκοντο υπό συνεχή επιτήρηση νυχθημερόν. Να είχαν αγοραστεί περισσότερα πτητικά μέσα, να ενισχύοντο περιοχές υψηλού κινδύνου με πυροσβεστικούς σταθμούς. Να εκπαιδεύοντο οι κάτοικοι των περιοχών σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Οι τσιγγουνιές απαγορεύοντο.

Πού ήταν για τρεις ημέρες ο στρατός να βοηθήσει; Πώς είναι δυνατόν οι εθελοντές να ενημερωθούν μόλις χθες για την κατάλληλη ένδυση και τι πρέπει να φέρουν μαζί τους, και να μην υπάρχει εκπαίδευση και ο εφοδιασμός με την κατάλληλη ένδυση και εργαλεία, εδώ και καιρό;

Γιατί δεν ζητήθηκε από την πρώτη ημέρα, βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τα πτητικά μέσα από την Ευρώπη έφθασαν την τρίτη ημέρα της καταστροφή; Γιατί δεν προσλαμβάνονται περισσότεροι δασοφύλακες και δασοπυροσβέστες;

Γιατί δεν υπάρχει Σχέδιο ανακοπής της απερήμωσης της Κύπρου, για την οποία, εδώ και πολύ καιρό, προειδοποιούν οι επιστήμονες; Γιατί παρουσιάζει ελλείμματα ο συντονισμός των διαφόρων υπηρεσιών κατά την ώρα της κρίσης;

Ενώ όφειλαν οι κυβερνήσεις να δαπανούν για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, σκέφτονται τα λίγα που θα δαπανήσουν και δεν αναλογίζονται τα πολλαπλάσια που θα χάσει ο τόπος από μία οικολογική καταστροφή.

Οι ορεινές περιοχές απογυμνώνονται από τους ανθρώπους τους και αποδεκατίζονται από την απουσία στοργής, προστασίας και διαφύλαξης του πλούτου τους. Η κυπριακή ύπαιθρος τείνει να εκλείψει. Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές. Είναι και πολλά άλλα, τα οποία οφείλει να πράξει η Κυβέρνηση. Χθες, όφειλε να πράξει.

Έστω και αργά, έστω και μετά την καταστροφή, καλείται να κάνει την αυτοκριτική της, να διορθώσει λάθη, να αναπροσαρμόσει προτεραιότητες και να λάβει μέτρα. Όχι μέτρα συγκλονισμού, αλλά μέτρα εις βάθος χρόνου, να ετοιμάσει σχέδια και να επικεντρωθεί στον άνθρωπο.


Top