Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μια Κυβέρνηση μέσα στην τρελή ευφορία της...

Μια Κυβέρνηση μέσα στην τρελή ευφορία της...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανησυχήσει... δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε από την επανάληψη της τουρκικής επιχειρηματολογίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την τουρκική επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία η Τουρκία θεωρεί πως η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και πως οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες του κυπριακού κράτους είναι παράνομες.

Αλλά η Κυβέρνηση ζει μες στην τρελή χαρά της. Ουδέποτε εκδήλωσε ανησυχία, ουδέποτε κάθισε να μελετήσει το πνεύμα και το περιεχόμενο των τουρκικών απειλητικών δηλώσεων, ουδέποτε ανησύχησε για την καταστροφική πορεία που λαμβάνει το εθνικό θέμα. Αυτή ζει μόνο μέσα στην ευφορία που προκαλούν οι ψευδαισθήσεις της.

Ουδέποτε ανησύχησε που η Τουρκία θεωρεί εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία. Και ουδέποτε διερωτήθηκε με την απλή λογική: «Μα, αφού η Τουρκία θεωρεί πως δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, πώς είναι δυνατόν να αποδεχθεί συνέχισή της μετά τη λύση;».

Ουδέποτε ανησύχησε που ο Ερντογάν κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να μην κάνουν βήμα πίσω και να μην επιστρέψουν τη Μόρφου.

Ουδέποτε ανησύχησε που ο Ακιντζί δηλώνει πως αποτελεί κόκκινη γραμμή η πλειοψηφία πληθυσμού και γης στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Η διατήρηση, δηλαδή, του διχοτομικού στάτους κβο και μετά τη λύση.

Ουδέποτε ανησύχησε που η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των εγγυητικών «δικαιωμάτων» της.

Ουδέποτε ανησύχησε από τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε προόδου στα κεφαλαιώδη ζητήματα του περιουσιακού, του εδαφικού, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των τουρκικών εγγυήσεων.

Ουδέποτε ανησύχησε από την περιφορά του Μουσταφά Ακιντζί στο εξωτερικό, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και την ανάδειξή του από τα διεθνή ΜΜΕ ως «συμπροέδρου» ή ακόμη και
«Τουρκοκύπριου Προέδρου».

Ουδέποτε ανησύχησε από το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη στρώνουν κόκκινο χαλί στον Ακιντζί, ως να είναι Πρόεδρος κράτους, και παρατάσσουν στρατιωτικά αγήματα για να του αποδώσουν τιμές αρχηγού κράτους.

Ουδέποτε ανησύχησε από το γεγονός ότι, εδώ και τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διεξάγει συνομιλίες χωρίς να επιτύχει την παραμικρή ουσιαστική πρόοδο, αποτυγχάνοντας ακόμη να μετατρέψει μερικές δευτερεύουσες «συναντιλήψεις» σε «συγκλίσεις».

Ουδέποτε ανησύχησε για τις σχεδιαζόμενες μαζικές πολιτογραφήσεις Τούρκων εποίκων, και ουδέποτε ανησύχησε ότι, με το λεγόμενο «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας-ψευδοκράτους, το νομιμοποιημένο, πλέον, με τη λύση, ψευδοκράτος θα καταστεί μία μικρή Τουρκία, έτοιμη να καταστεί δόρυ του Ερντογάν κατά των λαών της περιοχής.

Όταν λοιπόν γι' αυτά, και για πολλά άλλα, η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί, γιατί να ανησυχήσει επειδή η Τουρκία επαναλαμβάνει κατά κόρον ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ; Αλλά αφού δεν ανησυχεί, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Να ξεκινήσει γεωτρήσεις. Ως πότε θα κρατεί το φυσικό αέριο στα βάθη των κυπριακών θαλασσών, φοβούμενη ότι αν επιχειρήσει γεωτρήσεις, θα εμφανιστούν ξανά το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά στην κυπριακή ΑΟΖ και θα χαλάσουν το κλίμα στις συνομιλίες;

Γιατί να ανησυχήσει, ακόμη, όταν η Τουρκία τής λέγει πως η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας; Γιατί να διερωτηθεί πώς θα διευθετηθεί αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της λύσης; Η Τουρκία θα τερματίσει τις απαιτήσεις της και θα μας χαρίσει την ΑΟΖ, αποδεχόμενη πως είναι κυπριακή; Ή με τη λύση θα αξιώσει να λάβει και τα πλούσια οικόπεδά μας ως τμήμα της θαλάσσιας περιοχής της;

Γιατί να ανησυχήσει η Κυβέρνηση, όταν η Τουρκία δηλώνει πως οι συμφωνίες που συνάπτει με άλλα κράτη είναι παράνομες; Πώς θα αντιμετωπίσει ένα βέβαιο ενδεχόμενο, η τουρκική πλευρά να αξιώσει όπως αυτές οι συμφωνίες καταστούν άκυρες μετά τη λύση, αφού τις θεωρεί παράνομες, συνομολογηθείσες από ένα ανύπαρκτο κράτος;

Αντί η Κυβέρνηση να καθίσει και να σχεδιάσει πολιτική αντιμετώπισης των πιθανών τεράστιων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της πολιτικής της, αντί να σχεδιάσει τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών επεκτατικών ενεργειών, δηλώνει πως δεν ανησυχεί.

Ο Θεός να μας φυλάει από τις ψευδαισθήσεις και τις «μη ανησυχίες» της Κυβέρνησης...


Top