Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ούτε οι Άγγλοι ιατροί φοβήθηκαν τον Αβέρωφ..

Ούτε οι Άγγλοι ιατροί φοβήθηκαν τον Αβέρωφ..

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Κήρυξαν απεργία, χωρίς μάλιστα προσωπικό ασφαλείας - Πότε θα διερευνηθεί το σκάνδαλο ανέγερσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο κτίστηκε επί διακυβερνήσεως ΔΗΣΥ;
 
Πρόσφατα, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών κατήλθαν σε απεργία, νεκρώνοντας την αεροπορική κίνηση, χωρίς να ενοχληθεί κανένας, χωρίς να μιλήσει κανένας για «βολεμένους» που υπονομεύουν τη βελγική οικονομία και τον τουρισμό της χώρας, χωρίς κανένα συντηρητικό κόμμα να καταθέσει πρόταση στη βελγική Βουλή για απαγόρευση των απεργιών.
 
Με αφορμή την απεργία εκείνη, είχαμε διερωτηθεί σε άρθρο μας, πώς οι Βέλγοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν φοβήθηκαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εκείνες τις μέρες βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Ούτε μία δραστική παρέμβαση δεν είχε κάμει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για να συνεγείρει τις πολιτικές δυνάμεις του Βελγίου και την κοινωνία κατά των απεργών...
 
Προχθές, στη νεοθατσερική Βρετανία, οι ιατροί κατάφεραν νέο κτύπημα κατά του μπαμπούλα που προκαλεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τις επιθέσεις του εναντίον όσων απεργούν. Συγκεκριμένα, οι ιατροί χωρίς ειδικότητα κατήλθαν σε απεργία, και μάλιστα χωρίς προσωπικό ασφαλείας για έκτακτα περιστατικά, διεκδικώντας αιτήματά τους. Κύριο σημείο διαφοράς αποτελεί η εργασία του Σαββάτου. Οι ιατροί πληρώνονται τώρα περισσότερο για τη νυκτερινή εργασία τα Σαββατοκύριακα, από όσο προβλέπει το νέο συμβόλαιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο προσφέρει σε αντάλλαγμα αύξηση του βασικού μισθού.
 
Να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της απεργίας, σχεδόν 13.000 χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας είχαν αναβληθεί, όπως και πάνω από 100.000 ραντεβού. Ουδείς αντέγραψε τους κλαυθμυρισμούς του δικού μας Υπουργού Υγείας, ούτε προχώρησε σε απειλές και εκβιασμούς εις βάρος των απεργών.
 
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία της βρετανικής κοινωνίας στηρίζει τους απεργούς σε ποσοστό 57%, έναντι 26%. Εδώ να σημειώσουμε ότι, παρά την πολεμική που δέχθηκαν οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ από την Κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, όσα ρεπορτάζ έγιναν από τηλεοπτικούς σταθμούς μεταξύ των ασθενών, τις μέρες της απεργίας, κατέδειξαν συντριπτική υποστήριξη προς τους απεργούς.
 
Είναι φανερή η διαφορά νοοτροπίας και προσέγγισης μεταξύ άλλων κρατών και Μπανανίας. Αυταρχική, αυθαίρετη, εκβιαστική και τριτοκοσμική η συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας και του κυβερνώντος κόμματος, εδώ. Με παράνομους, ετσιθελικούς και συνωμοτικούς τρόπους και απαράδεκτες μεθοδεύσεις για δημοκρατικό κράτος, επεχείρησαν να στρέψουν την κοινωνία κατά των απεργών. Επιστρατεύοντας ακόμη και φιλοσυναγερμικές ηγεσίες οργανώσεων ασθενών.
 
Επιχείρησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να φέρει στη Βουλή πρόταση νόμου για απαγόρευση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Όταν αντελήφθη ότι τέτοια πρόταση δεν είχε καμία ελπίδα έγκρισης, και μάλιστα θα προκαλούσε την οργίλη αντίδραση εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να πληρώσει βαρύ πολιτικό κόστος το κόμμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, έβαλε την ουρά στα σκέλια και ακύρωσε κάθε σκέψη.
 
Αλλά δεν ήταν μόνο τούτο. Επεχείρησαν, ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να πουν ψέματα στους πολίτες, ότι τάχατες υπήρξε αυξημένη πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών στα κρατικά νοσηλευτήρια. Το ψέμα ανετράπη, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ιατρών και νοσηλευτών διέψευσαν τους αριθμούς των μανδαρίνων και με επιστολή τους στους αρμοδίους, αναφέρουν ότι έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους, και προειδοποιούν με μέτρα, εάν δεν πληρωθούν θέσεις στα κρατικά νοσηλευτήρια.
 
Η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη Δημόσια Υγεία σε κατάρρευση. Και αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να βελτιώσει την κατάσταση, αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους, προκειμένου να καλύψει την ανικανότητά της να δώσει λύσεις. Ζωές ασθενών βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, ιατροί και νοσηλευτές φεύγουν άρον-άρον από τα νοσοκομεία, οι πολίτες ταλαιπωρούνται και χαρατσώνονται, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, το Δημόσιο υποβάλλεται σε μεγάλες δαπάνες, στέλλοντας ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές και οι αρμόδιοι και το κυβερνών κόμμα ζητούν και ρέστα.
 
Πρόσφατα, η Ελένη Θεοχάρους επεσκέφθη το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και προέβη σε δηλώσεις, όσο αφορά την τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί. «Το Νοσοκομείο Πάφου», δήλωσε, «κτίστηκε με τεράστιες δυναμικές και αυτή τη στιγμή υποστελεχώνεται τόσο όσον αφορά τον ιατρικό τομέα, αλλά και όσον αφορά το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό». Διέψευσε ότι ο αριθμός των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί και επεσήμανε ότι ο όγκος των ασθενών έχει διπλασιαστεί.
 
Και ενώπιον της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας, παραμένει ακόμη αδιερεύνητο το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, είχε δηλώσει πως η ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σημειώνουμε: Το Νοσοκομείο κτίσθηκε επί διακυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη, αλλά κανένα σκάνδαλο, προηγούμενο ή τωρινό, διαπραχθέν από τον ΔΗΣΥ, δεν υπόκειται σε διερεύνηση..
 

Top