Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Σημαιοφόρος της διάσπασης

Σημαιοφόρος της διάσπασης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι νέοι Υπουργοί
Πριν προλάβουν να καθίσουν στα γραφεία τους, οι νέοι Υπουργοί άρχισαν να περιφέρονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς και να προβαίνουν σε δηλώσεις. Μεγάλος ο πειρασμός του «γυαλιού« της τηλεόρασης, αλλά αυτή η συμπεριφορά αποδεικνύει σοβαρότητα και εγκυρότητα; Οι νέοι Υπουργοί έπρεπε να κλειστούν στα γραφεία τους, να ενημερωθούν πλήρως για τα προβλήματα των Υπουργείων που αναλαμβάνουν, και μετά να βγουν έξω και να μιλούν. Όχι να μιλούν και να ενημερώνουν, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζουν τι αναλαμβάνουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για ενότητα και στην πράξη προωθεί διαίρεση

Από πότε οι εμπρηστές της ενότητας νομιμοποιούνται να φορούν τη στολή του πυροσβέστη και να προβάλλουν ως υπέρμαχοι και σημαιοφόροι συστράτευσης;
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όμως, μπορεί. Και τη στιγμή που διαλύει το εσωτερικό μέτωπο με τις μικροκομματικές μεθοδεύσεις του και με τις επιζήμιες επιλογές του στο εθνικό θέμα, αυτοπροβάλλεται και ως κήρυκας ενότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξελέγη Πρόεδρος προβάλλοντας ενωτικά συνθήματα. Εκείνο το σλόγκαν «ενώνουμε δυνάμεις», το οδήγησε στην αντίθετη κατεύθυνση: Δίχασε δυνάμεις. Αντί να εμπεδώσει, ως υποσχέθηκε, συλλογική διαχείριση του εθνικού θέματος, αντί να καθιερώσει τη συνδιαβούλευση και τις συναποφάσεις, αντί να κάνει πράξη εκείνο που έλεγε ότι «ο ώμος του ενός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σοφία των πολλών», κατέφυγε στο «εγώ είμαι ο Πρόεδρος, εγώ αποφασίζω και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες».

Ενώ υπέγραφε την προεκλογική συμφωνία με το ΔΗΚΟ, με την οποία δεσμευόταν να προδιαβουλεύεται με τον μεγαλύτερο πολιτικό του εταίρο, προχώρησε σε συμφωνία με τον Έρογλου χωρίς προδιαβούλευση. Ενημέρωσε εκ των υστέρων τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, αλλά, το χειρότερο απ' όλα, ανατίναξε τη συνεργασία και επιχειρεί διεμβολισμό του ΔΗΚΟ. Δέχεται τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και μόλις αποσυρθεί ο τελευταίος από το Προεδρικό, τηλεφωνεί στον Μάριο Καρογιάν να προσέλθει για συνάντηση. Επέμενε να διατηρήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τους τέσσερις Υπουργούς του κόμματος, ενώ γνώριζε ότι το κόμμα τους τούς κάλεσε να αποχωρήσουν. Διαφοροποίησε τη στάση του, εν μέσω δακρύων, ύστερα από παρεμβάσεις του ΔΗΣΥ. Αλλά και πάλιν δεν σταματά στους σχεδιασμούς του. Συνεχίζει να αλιεύει υπουργούς μέσα από τις τάξεις του ΔΗΚΟ.

Το δημοσίευμα του «Πολίτη» είναι ενδεικτικό των προθέσεων του Προέδρου Αναστασιάδη: Ο ΔΗΣΥ, λέγει, προσδοκά σε αύξηση των ποσοστών του στις προσεχείς Ευρωεκλογές, αναμένοντας εισροή ψήφων από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων με τον Νικόλα στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος.

Ποία άλλη μαρτυρία χρειαζόμαστε, για να καταδειχθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναδεικνύεται σε εμπρηστή της ενότητας;
Ανέλαβε τη διακυβέρνηση με τη στήριξη τριών κομμάτων. Και με την ανοχή των υπολοίπων. Πού κατέληξε; Μονάχα στη στήριξη του δικού του κόμματος.

Αλλά δεν διέσπασε μόνο τις πολιτικές δυνάμεις. Διχοτόμησε και την κοινωνία. Διαίρεσε τους πολίτες σε ευνοούμενους μεγαλοσχήμονες τους οποίους προστατεύει, και στους υπόλοιπους φορτώνει τα μνημονιακά βάρη. Μεγαλόσχημονες δεν πληρώνουν τα δάνεια, αλλά ουδείς καταλήγει στη φυλακή. Στο κελί καταλήγουν άνεργοι και άποροι που δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ και άλλες οφειλές προς το κράτος. Προστατεύει τους έχοντες και διώκει τους μη έχοντες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαίρεσε τις πολιτικές δυνάμεις και διχοτόμησε κοινωνικά τους πολίτες. Ας σταματήσει να υποδύεται τον ιεροκήρυκα της ενότητας πάνω από τους τάφους ηρώων, οι οποίοι με τη θυσία τους και με τα έργα τους ένωναν. Η ενότητα είναι πράξη, δεν είναι λόγια. Και ο Νίκος Αναστασιάδης την κατέστησε κενό σύνθημα. Το εσωτερικό μέτωπο έγινε θρύψαλα. Και την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Top