Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Πρόεδρος κατάργησε τη "συμφωνία κυρίων" του Κληρίδη

Ο Πρόεδρος κατάργησε τη "συμφωνία κυρίων" του Κληρίδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Έταξε τα πάντα στους αγρότες - Μαγειρεμένοι οι αριθμοί που απάγγειλε στη δημοσιογραφική διάσκεψη

Μόλις δύο μέρες μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε, και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε στο Προεδρικό τις αγροτικές οργανώσεις και τους πρόσφερε όσα ζητούσαν. Πληρωμή των εκταρικών επιδοτήσεων με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή, αποζημιώσεις για την ανομβρία, ενώ έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Γεωργίας να βρει συμπληρωματικά χρήματα για να βοηθήσει τους πληγέντες και τους δικαιούχους αγρότες. Ό,τι ζήτησαν πήραν οι αγρότες, και πλέον μπορεί ο ΔΗΣΥ να θεωρεί σιδεροκέφαλες τις ψήφους τους στις προεδρικές εκλογές. Όποιος παίξει πουρού, έξω από το Προεδρικό, αυτή την περίοδο, λαμβάνει. Και ας υπόσχεται ο Χάρης Γεωργιάδης ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει η Κυβέρνηση στις παλιές τακτικές. Μα ήδη επέστρεψε.

Να μην έχουν καμία αμφιβολία τα κορόιδα. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Και κυρίως οι Πρόεδροι, όταν μάλιστα είναι και κομματάρχες. Πάντοτε θα θυσιάζουν τον λαό, την οικονομία, το κράτος, χάριν του κόμματος. Αυτό θα πράξουν και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Χάρης Γεωργιάδης και όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης. Στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να πάρουν την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές και να αναδείξουν το ποσοστό ως απόδειξη της επιδοκιμασίας του λαού στην πολιτική Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ, είναι ικανοί να τα κάμουν όλα.

Εδώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάτι το πολύ σημαντικό. Επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, ο αείμνηστος Πρόεδρος, προς τιμήν του, ανέλαβε πρωτοβουλία και με τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων επετεύχθη «συμφωνία κυρίων», όπως ονομάστηκε, διά της οποίας οι κυβερνήσεις υποχρεούνται, όπως έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές τερματίσουν ικανοποίηση οποιωνδήποτε αιτημάτων για παροχή μισθολογικών αυξήσεων, ή άλλων βοηθημάτων προς τις διάφορες τάξεις. Καθώς και την εξαγγελία μέτρων με σκοπό την άγρα ψήφων.

Εκείνη η «συμφωνία κυρίων» δεν νομοθετήθηκε, πιθανόν λόγω συνταγματικών ή άλλων δυσκολιών, αλλά ουδέποτε τηρήθηκε. Και ας μην μας πει τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το γνωστό «δεν γνώριζα». Η συμφωνία επετεύχθη στη διάρκεια κατά την οποία ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σήμερα γιατί καταργεί μία συμφωνία, την οποία ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης επέτυχε και εφάρμοσε; Αυτό μόνο σε προεκλογικές σκοπιμότητες μπορεί να αποδοθεί και σε προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη να συλλέξει ψήφους για το κόμμα του.

Μία από τις μεγαλύτερες κατάρες αυτού του τόπου είναι η ανάδειξη κομματαρχών στην προεδρία. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πράττουν τίποτε άλλο, σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας τους, από το να μεριμνούν για την επανεκλογή τους και για τη συγκέντρωση ψήφων για το κόμμα τους. Δεν κυβερνούν, μεριμνώντας για τον λαό και εξυπηρετώντας το συμφέρον του τόπου τους. Εξαντλούν πέντε χρόνια εργαζόμενοι για το κόμμα τους και για τη δημιουργία προοπτικών επανεκλογής τους...

Επιστρέφουμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να καταγγείλουμε ότι οι αριθμοί που του παρέδωσαν οι υπουργοί του και οι μανδαρίνοι των υπουργείων, και τους οποίους απάγγειλε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, είναι οι πλείστοι είτε πλαστοί, είτε μαγειρεμένοι, είτε εκτός πραγματικότητας. Παράδειγμα: Ενώ ο Πρόεδρος παρέθεσε αριθμούς διά των οποίων αποδεικνύεται τάχα πως δεν υπάρχει υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά αντίθετα αύξηση ιατρών και νοσηλευτών, αποκαλύπτεται τούτο:

Η Παγκύπρια Συντεχνία κυβερνητικών ιατρών, με επιστολή της στον Υπουργό Υγείας, ημερομηνίας 19ης Απριλίου, εκφράζει «έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την αδράνεια που επιδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά στο θέμα της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που έχει ως αποτέλεσμα οι αντοχές των ιατρών να έχουν φθάσει στα όριά τους».

Οι γιατροί διαπιστώνουν απουσία, από μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου, λήψης διορθωτικών μέτρων και προειδοποιούν με άμεσα και δυναμικά μέτρα. Εξάλλου, τόσο η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών όσο και η ΠΑΣΥΝΟ χαρακτηρίζουν τραγική την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω της υποστελέχωσης, και χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ καταγράφεται μία σχεδόν αύξηση 100% και από τις 12.000 πράξεις αιμοκάθαρσης που γίνονται κατ' έτος, ξεπεράσαμε τώρα τις 20.000 και πλησιάζουμε τις 24.000, ο αριθμός των νοσηλευτών αυξήθηκε μόνο κατά δύο ή τρία άτομα».

Αυτή η αντίδραση γιατρών και νοσηλευτών αποδεικνύει πόσο πλασματικοί, πρόχειροι και εκτός πραγματικότητας είναι οι αριθμοί που απάγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και φυσικά αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στο θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, αλλά είναι φυσικό να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς και σε όλους τους αριθμούς που παρέθεσε ο Πρόεδρος. Οι Υπουργοί, οι μανδαρίνοι τους και ο Πρόεδρος ευλόγησαν τα γένια τους...


Top