Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια στους κατόχους αξιογράφων

Υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια στους κατόχους αξιογράφων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ποια προεκλογική δέσμευση ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης και τι καλείται να απαντήσει σήμερα
 
Σήμερα, όπως προαναγγέλθηκε, θα συνεχιστεί το σίριαλ του Προέδρου της Δημοκρατίας, «Εγώ και τα τρία χρόνια διακυβέρνησης μου». Δεύτερο επεισόδιο: «Η εσωτερική διακυβέρνηση». Ελπίζουμε σήμερα να ερωτηθεί και να απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα:
 
*Γιατί διαψεύστηκε η εξαγγελία του ότι θα διόριζε τους άριστους των αρίστων και τα φωτεινότερα μυαλά,
 
*Γιατί ορισμένοι εξ αυτών κρίθηκαν επικίνδυνοι και ακατάλληλοι να ασκήσουν το λειτούργημα το οποίο τους ανέθεσε,
 
*Γιατί ξαφνικά σταμάτησε -και για ποιους λόγους- η διαδικασία παύσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία ο ίδιος ξεκίνησε,
 
*Γιατί υπονόμευσε τον Γενικό Εισαγγελέα, και προστάτευσε μέχρι τέλους τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου,
 
*Γιατί αποκεφάλισε εν μιά νυκτί τον αρχηγό αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου,
 
*Γιατί επέτρεψε σε υπουργούς του να εξαπολύουν επιθέσεις και να υπονομεύουν το κύρος του Γενικού Ελεγκτή,
 
*Γιατί υποχρέωσε τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή σε παραίτηση, όταν ο τελευταίος αισθάνθηκε ότι ο Πρόεδρος, αντί να τον καλύπτει και να τον στηρίζει στον πόλεμο κατά των κυκλωμάτων στον τομέα της Υγείας, τον άφησε ακάλυπτο,
 
*Γιατί, ενώ είχε δηλώσει πως ακόμη και ένας εργοδότης να καταπατήσει δικαιώματα των εργαζομένων τις Κυριακές, θα τερμάτιζε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τελικά, ενώ υπήρξαν δεκάδες καταγγελιών, επιμένει στην εφαρμογή του γνωστού ωραρίου,
 
*Γιατί προχώρησε σε συναλλαγή με τον Πανίκο Δημητριάδη, ανταμείβοντάς τον με γενναιόδωρη αποζημίωση, όταν τον καθιστούσε υπεύθυνο για πολλά όσα συνέβησαν στον τραπεζικό τομέα.
 
Αυτά εν ολίγοις.
 
Στο πρώτο επεισόδιο του σίριαλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνελήφθη παραπλανών, σε δύο τουλάχιστον σημαντικότατα θέματα.
 
1. Δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν νέα Μνημόνια και νέα δάνεια για την κάλυψη του κόστους της λύσης του Κυπριακού, ενώ στο έγγραφο που επέδωσε στον Μπα Κι Μουν στη συνάντησή τους στο Νταβός, ζητούσε να διευκρινισθεί ποιες εγγυήσεις θα χρειαστούν για τα δάνεια που θα παραχωρηθούν, και πώς θα αποπληρώνονται τα δάνεια.
 
2. Ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι το πρότυπο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής Τροόδους θα ξεκινούσε τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έχουν παρέλθει τρία έτη χωρίς να εφαρμοσθεί ούτε μία πτυχή του σχεδίου. Και ενώ δεν έδωσε καμία εξήγηση για την παραπλάνηση, επανέλαβε πως «το τελεφερίκ βρίσκεται μέσα στα πλάνα». Ποια πλάνα και πότε θα εφαρμοσθούν;
 
Αυτά μόνο, όσον αφορά τις παραπλανήσεις.
 
Σήμερα, έξω από το Προεδρικό θα συγκεντρωθούν οι αγρίως εξαπατηθέντες και λεηλατηθέντες κάτοχοι αξιογράφων, οι ληστευθέντες καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας και άλλοι.
 
Για τους κατόχους αξιογράφων, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε προεκλογική ομιλία του στο Στάδιο «Ελευθερία» στις 13 Φεβρουαρίου 2013, δεσμευόταν τα εξής:
 
«Όσον αφορά στο θέμα των αξιογράφων, δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων».
 
Έχουν περάσει τρία χρόνια και ούτε απόδοση ευθυνών υπήρξε, ούτε οποιοσδήποτε τραπεζίτης ή τραπεζικός οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, ούτε αποκαταστάθηκε η αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων. Για τούτο κατέρχονται σήμερα σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό.
 
Να προετοιμάσει την απολογία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εξηγήσει πειστικά και με πάσα αλήθεια γιατί αποδεσμεύθηκε και να δηλώσει τι προτίθεται να πράξει. Στην τελευταία συνεδρία της η Βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου του Γιαννάκη Ομήρου, για συμψηφισμό των δανείων με τα αξιόγραφα που ήταν εξασφαλισμένα σε δάνεια. Ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της ψήφισης της πρότασης, ενώ ο Πρόεδρος ετοιμάζεται να κάμει αναφορά στο Ανώτατο. Αυτή είναι η συνέπεια της Κυβέρνησης;
 
Έχει να δώσει πολλές απαντήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σήμερα, ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες ομάδες, τις οποίες κατακρεούργησε κυριολεκτικά η πολιτική της Κυβέρνησής του.
 
Θα πρέπει να απαντήσει για την αποδέσμευσή του σχετικά με την αποζημίωση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας και για τη μόλις προσφάτως γνωστοποιηθείσα έκθεση της Eurostat, ότι το 15,3% του πληθυσμού της Κύπρου βιώνουν σοβαρές υλικές στερήσεις, όπως: Έλλειψη πόρων, δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό, να πάνε μια εβδομάδες διακοπές, κ.ά.
 
Αυτά δεν αποτελούν success story. Συνιστούν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια της Κύπρου...
 

Top