Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τον χειροκρότησε το 10% που ευεργέτησε...

Τον χειροκρότησε το 10% που ευεργέτησε...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Όσοι τηλεθεατές προτίμησαν να θυσιάσουν το FAKKATE TOYΣ, το οποίο λέγει αλήθειες, και να παρακολουθήσουν το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ «Εγώ και τα τρία χρόνια διακυβερνήσεώς μου», το οποίο ανέδειξε μία ακατάσχετη αριθμολογία που αδυνατεί να παρακολουθήσει ο κόσμος και έναν ανυπόφορο μονόλογο του πρωταγωνιστή, ο οποίος εκινείτο μεταξύ ονείρου και φαντασίας, σίγουρα ατύχησαν. Άκουσαν τα ίδια ακριβώς πράγματα που ακούν εδώ και τρία χρόνια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, αποφάσισε να μας επαναλάβει όσα μας λέγει σε δημοσιογραφικές διασκέψεις του, σε καθημερινές δηλώσεις του ιδίου και των υπουργών του, σε ανασκοπήσεις του έργου του στους ετήσιους απολογισμούς του.
 
Οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι δεν έχουν τη στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο. Γιατί αν είχαν, θα του έλεγαν πως ο κόσμος κουράστηκε ν' ακούει τα ίδια, δεν τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί και η υψηλή πολιτική, ο κόσμος είναι συγκεντρωμένος στα προβλήματά του και στο πώς θα τα φέρει βόλτα με τις δόσεις του, με την ακρίβεια, με τον κουρεμένο μισθό του, με την ανεργία και την πείνα των παιδιών του, με τα οικονομικά προβλήματα και αδιέξοδα που του δημιούργησε η σκληρή τροϊκανή πολιτική της Κυβέρνησης, με την ανυπαρξία προοπτικής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στο άμεσο μέλλον.
 
Τον λόγο του Προέδρου, τον αντελήφθησαν και τον χειροκρότησαν το 10% των ανθρώπων που ευεργέτησε. Οι τραπεζίτες και τα γκόλντεν μπόις των τραπεζών, οι υπουργοί του, οι υψηλόμισθοι αξιωματούχοι της δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίοι λαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς και τα γενναιόδωρα ωφελήματα, όσοι αφυπηρετούν και λαμβάνουν τα τεράστια εφάπαξ τους, οι κουβαλητοί των υπουργείων που τους μετέφεραν εκεί οι υπουργοί για να τους βολέψουν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κεφάλαιο, οι φοροφυγάδες, εκείνοι που, αφού έλαβαν προνομιακή ενημέρωση από υψηλά ιστάμενους, φυγάδευσαν τα εκατομμύριά τους στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα. Γενικά όλοι εκείνοι που αποτελούν τα μεγάλα και ευνοούμενα τζάκια της Κύπρου και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της παράταξης που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ουδείς άλλος. Κυκλοφορούν τελευταίως στους δρόμους κάποιες υπερπολυτελείς αυτοκινητάρες, ένδειξη ότι ανακάμπτουν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων, κορόιδα, αλλά αν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Οικονομικών αποφασίσουν ένα Σαββατοκύριακο να καθίσουν σε μια καφετερία της οδού Λήδρας, θα εκπλαγούν από τον αριθμό των επαιτών που θα τους πλησιάσουν για να ζητήσουν ελεημοσύνη...
 
Πάντως η φιέστα πέτυχε πλήρως. Οι υπουργοί, παραταγμένοι στη σειρά, άκουαν με θαυμασμό τον μεγάλο γκουρού να παραθέτει τα επιτεύγματά του. Σε κάποια στιγμή οι τηλεθεατές εξέφρασαν θαυμασμό για την αντοχή της μνήμης του Προέδρου, ο οποίος χωρίς χειρόγραφα, ανέλυε αριθμούς, επενδύσεις και επιτυχίες, απ' έξω και ανακατωτά. Τελικά διάβασα χθες ότι μπροστά από τον Πρόεδρο τοποθετήθηκε ηλεκτρομηχανικό μηχάνημα, από το οποίο διάβαζε όσα απαριθμούσε...
 
Έχουν ακούσει οι πολίτες χιλιάκις τι παρέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κουράστηκαν να ακούν κάτι το οποίο βίωσαν. Παρέλαβε χάος και στα δημόσια οικονομικά και στον τραπεζικό τομέα. Τα δημοσιονομικά χάλια και ο υπερδανεισμός ήταν απότοκα της ερασιτεχνικής οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Όχι, όμως, μόνο του ΑΚΕΛ. Την ίδια πολιτική «δανείσου-δώσε-ξόδευε» ακολούθησαν, λίγο-πολύ, οι περισσότερες κυβερνήσεις. Περιλαμβανομένης και της δεκαετούς κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Μην τα ρίχνουμε, συνεπώς, όλα στον Χριστόφια. Ήταν και πολιτική του Κυπριανού, του Βασιλείου, του Κληρίδη, και του Τάσσου. Προέκυψε η παγκόσμια κρίση και συνεθλίβημεν.
 
Όμως η δημοσιονομική κρίση ήταν εύκολο να αντιμετωπισθεί με μία συνετή οικονομική πολιτική. Αλλά η τραπεζική ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα. Και δεν ακούσαμε ούτε μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή την ηγεσία του ΔΗΣΥ, να ομολογούν ευθύνες για το ότι επέτρεψαν στον προσφιλή τους τραπεζικό τομέα να κάνει όσα έκανε, χωρίς να ενδιαφέρονται να του θέσουν φραγμούς. Ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το κόμμα εστήριζαν μέχρι μανίας τους τραπεζίτες και τις αποφάσεις τους. Όποιος τολμούσε να επικρίνει τις μεθόδους των τραπεζών, αφοριζόταν ως εχθρός της οικονομίας και του «πνεύμονα της οικονομίας».
 
Μία φορά ετόλμησε κάποιος να δηλώσει πως οι τράπεζες συμπεριφέρονται ως καζίνα και ο ΔΗΣΥ όρμησε να τον κατασπαράξει. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο μεγαλύτερος προστάτης του τραπεζικού συστήματος. Έκανε πως δεν έβλεπε τι γινόταν εκεί. Ενώ γνώριζε, ως εκ της διασυνδέσεώς του. Επιπλέον, δικός του και προστατευόμενός του ήταν ο Αθανάσιος Ορφανίδης. Δεν γνώριζε; Γιατί δεν επόπτευε σωστά; Γιατί δεν ανέκοψε τον κατήφορο των τραπεζών με την αγορά τοξικών ελληνικών ομολόγων και την κατακρεούργηση των κατόχων αξιογράφων;
 
Αλλά περισσότερα για όσα είπε ο Πρόεδρος, αύριο...

Top