Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Πανηγύρι Δημοκρατίας», ή παναϋρκώτικη αλχημεία;

«Πανηγύρι Δημοκρατίας», ή παναϋρκώτικη αλχημεία;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Πρωτοφανής διακωμώδηση της δημοκρατίας από τον ΔΗΣΥ. Οι Μαππουρίδης-Γιαννάκη, αν διαθέτουν πολιτική ευθιξία, οφείλουν να αποποιηθούν της συμπερίληψης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.
 
Η ανατροπή της λαϊκής ετυμηγορίας, ακόμη και σε ενδοκομματικές εκλογικές διαδικασίες, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, πολύ περισσότερο κατόπιν αλχημειών, συνιστά έλλειμα δημοκρατίας, απουσία σεβασμού προς την απόφαση του ψηφοφόρου, αποδεικνύει στρεβλή αντίληψη της δημοκρατίας. Και όλα όσα συνέβησαν προχθές στον Δημοκρατικό Συναγερμό, με την ανατροπή από το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος τής απόφασης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, συνιστά κόλαφο για το ίδιο το κόμμα, και διαψεύδει πλήρως τις διακηρύξεις του περί σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και των ευρωπαϊκών αξιών.
 
Αυτό που έγινε στον Δημοκρατικό Συναγερμό αποτελεί παρωδία και διακωμώδηση της δημοκρατίας, και εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους συνήργησαν στην αλχημεία της ανατροπής των αποφάσεων όσων ψήφισαν. Αντικατέστησαν τη δημοκρατική επιλογή των ψηφισάντων με τον κομματικό δεσποτισμό και απέδειξαν ότι τα πολιτικά κόμματα δεν αποτελούν κύτταρα δημοκρατίας, ούτε κόμματα αρχών, αλλά παραμένουν καρκινώματα κομματικού δεσποτισμού. Και προσηλωμένα στην προσωπολατρία και απόλυτα δέσμια στην αυθαιρεσία των ηγεσιών τους.
 
Στις εσωτερικές διαδικασίες του ΔΗΣΥ, η πλειοψηφία των εκλογέων αποφάσισαν ποίους θεωρούν κατάλληλους να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Και την επαύριον των εσωτερικών εκλογών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θριαμβολόγησε για το περίσσευμα δημοκρατίας, το οποίο επικρατεί στο κόμμα. Είπε επί λέξει: «Πέστε μου άλλο κόμμα, που πήγε στη βάση για να επιλέξει υποψήφιους βουλευτές.
 
Εδώ δεν μπορούν να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια (σημ. εννοεί τα άλλα κόμματα). Θεωρώ ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωτοπόρησε κα πρωτοπορεί σε αυτό που ονομάζεται δημοκρατικές διαδικασίες, και όχι μέσω εκλεκτόρων, επαρχιακών γραμματειών και πολιτικών γραφείων. Θεωρώ πανηγύρι της Δημοκρατίας και είναι αυτό που κρατά δυνατό και ενδυναμώνει τον Δημοκρατικό Συναγερμό».
 
Όλες αυτές οι μεγαλόστομες διακηρύξεις ανατράπηκαν μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Το «πανηγύρι της Δημοκρατίας» μετατράπηκε σε παναϋρκώτικη αλχημεία. Και τους υποψήφιους βουλευτές, αντί να τους αναδείξει η δημοκρατική διαδικασία, τους ανέδειξε το κομματικό παρασκήνιο και τα «πολιτικά γραφεία», όπως τα αποκάλεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Εν ριπή οφθαλμού και πίσω από το κομματικό παραβάν, άνθρωποι που εξελέγησαν δημοκρατικά, από τη βάση, ετέθησαν εκτός ψηφοδελτίου και υποψήφιοι οι οποίοι απερρίφθησαν εισήλθαν, διά του παραθύρου, στο ψηφοδέλτιο. Τι συνέβη;
 
*Η Αννίτα Δημητρίου, η μοναδική γυναίκα που είχε πάρει με ποσόστωση θέση στο ψηφοδέλτιο και μάλιστα είχε ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα ξοδεύοντας χρήματα σε πολιτικές διαφημίσεις, δέχθηκε προχθές το βράδυ, μετά από συζήτηση (σημ. συζήτηση, ή πίεση;) με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Και τη θέση της στο ψηφοδέλτιο έλαβε ο αποτυχών στην εσωτερική διαδικασία Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη.
 
*Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έπεισε (σημ. έπεισε ή πίεσε) τον Χρίστο Πάλλη, άλλο επιτυχόντα στην εσωτερική δημοκρατική διαδικασία, να αποσύρει την υποψηφιότητά του, και τη θέση του να καταλάβει ο απορριφθείς από τη βάση βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης.
Μα τι αγγελικά, ηθικά, δημοκρατικά πλασμένος, είναι ο ΔΗΣΥ!
 
Όλη αυτή την κωμική παράσταση προσπάθησαν να δικαιολογήσουν οι εκπρόσωποι του κόμματος, προβάλλοντας τη γελοία δικαιολογία πως «οι εσωκομματικές διαδικασίες», δηλαδή οι εκλογές, «είναι μεν καθοριστικές, αλλά όχι δεσμευτικές». Δηλαδή οι εσωκομματικές εκλογές γίνονται για τα μάτια του κόσμου, αλλά, την επομένη, οι κλειστές λέσχες των κομματικών οργάνων μπορούν να τις ανατρέψουν, είτε επειδή έτσι θέλει ο αρχηγός, είτε επειδή πρέπει να βολευτούν κάποιοι που απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Τη μία μέρα κάνουν εκλογές και την επομένη ανατρέπουν το αποτέλεσμά της!
 
Αυτή είναι η «δημοκρατία» του ΔΗΣΥ. Κόμμα το οποίο συνεχίζει στα παλαιοκομματικά πρότυπα, κόμμα αρχηγικό, κόμμα το οποίο διακηρύττει τον ευρωπαϊσμό, αλλά στην ουσία παραμένει τριτοκοσμικό. Κόμμα το οποίο επαγγέλλεται τη δημοκρατία και την εφαρμόζει διά της αυθαιρεσίας.
 
Απευθυνόμαστε προς τους δύο απορριφθέντες από τη βάση, και επιλεγέντες από την ηγεσία, υποψηφίους βουλευτές του κόμματος. Τον Ρίκκο Μαππουρίδη και τον Γιαννάκη Γιαννάκη. Τους ερωτούμε; Έχουν πολιτική ευθιξία; Αν ναι, οφείλουν να μην αποδεχθούν τις αλχημείες της ηγεσίας του κόμματος, διά των οποίων εχρίσθησαν υποψήφιοι βουλευτές.
 
Να απορρίψουν την επιλογή. Και να δηλώσουν πως η πολιτική τους ευθιξία και αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να είναι υποψήφιοι βουλευτές, κατά χάριν και κατά παραγγελία. Διαφορετικά, αν αποδεχθούν την αδικία διά της οποίας αναρριχήθηκαν στο ψηφοδέλτιο, τότε θα αποδείξουν πως περισσότερο από τις αρχές, τους ενδιαφέρει η καρέκλα...
 

Top