Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μεγάλα σκάνδαλα φυλάσσονται στο συρτάρι...

Μεγάλα σκάνδαλα φυλάσσονται στο συρτάρι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ορθές επισημάνσεις Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά δεν είδαμε φως στα σκάνδαλα της δεκαετίας 1993-2002
 
Συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση αρχής που διατύπωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Ζούμε σε μία εποχή», είπε, «που υπάρχει δικαιολογημένη οργή στην κοινωνία, για την αποκάλυψη σκανδάλων, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Κατανοητό και απόλυτα δικαιολογημένο. Να μη φτάσουμε όμως στο σημείο να σπιλώνουμε συνειδήσεις, να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια με υποθέσεις, με δηλώσεις, με εικασίες.
 
Να φεύγουμε από το τεκμήριο της αθωότητας, στο τεκμήριο της λάσπης και της ενοχής. Χρειάζεται από όλους αυτοσυγκράτηση και πολύ ιδιαίτερα όταν υποθέσεις γίνονται για τεθνεώτα πρόσωπα».
 
Δυστυχώς ζούμε σε μία περίοδο, κατά την οποία, λόγω και της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και λόγω των λόγων που προανέφερε ο κ. Νεοφύτου, και των σκανδάλων με τα οποία έχει κυριολεκτικά βρομίσει ο τόπος, όλους τους «παίρνει το κολάνι». Ζώντες και νεκρούς. Και χωρίς να αθωώνουμε κανένα, αλλά και κανένα να απαλλάσσουμε, επιβάλλεται όντως ψυχραιμία, αποφυγή τάσεων αυτοπροβολής και λαϊκισμού και προσπάθειες να συγκεντρωθούν πάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας.
 
Όποιος έχει στοιχεία να κατευθύνεται στη Γενική Εισαγγελία και να τα καταθέτει. Εκεί θα διερευνηθούν οι καταγγελίες και θα αποδειχθεί, στο τέλος, εάν υπάρχει εμπλοκή, ή οι καταγγελίες είναι αστήρικτες. Πάντοτε, βεβαίως, παραμένει η πολιτική ευθύνη για όσους ταγούς είχαν καθήκον να ελέγξουν και δεν το έπραξαν, ή διά της ανοχής τους επέτρεψαν να δημιουργηθούν επιλήψιμες πράξεις που εζημίωσαν το δημόσιο και τον φορολογούμενο πολίτη.
 
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είπε όμως και κάτι άλλο. Ανέφερε πως «τα σκάνδαλα που βλέπουμε καθημερινά έγιναν πριν από πέντε, 10 και 15 χρόνια». Θα συμφωνήσουμε εν μέρει με την τοποθέτηση. Διότι υπάρχουν μεγάλα σκάνδαλα, κατά την περίοδο της τελευταίας 15ετίας, και πριν από αυτή, τα οποία παραμένουν κρυμμένα στα συρτάρια. Σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων, τα οποία σίγουρα αποτέλεσαν και τη γενεσιουργό αιτία της οικονομικής καταστροφής μας. Ακόμη δεν έχει διερευνηθεί το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, κατά το οποίο εληστεύθησαν, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, χιλιάδες οικογένειες. Δεν έχει διερευνηθεί ακόμη, πώς κόμματα δημιούργησαν επενδυτικές εταιρείες και ασχολήθηκαν με τα χρηματιστηριακά πράγματα.
 
Πόσα αποκόμισαν και πού πήγαν τα λεφτά που κέρδισαν; Δεν έχει διερευνηθεί το σκάνδαλο αγοράς των πυραύλων S300, το οποίο στοίχισε πανάκριβα στα δημόσια ταμεία και στον φορολογούμενο. Δεν έχει διερευνηθεί το σκάνδαλο των μιζών που αποκόμισαν κάποιοι σε διάφορες περιόδους, από τις αγορές οπλικών συστημάτων.
 
Δεν έχει διερευνηθεί το σκάνδαλο με το χρυσάφι του Μιλόσεβιτς. Το σκάνδαλο με τον ELA της Λαϊκής, το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα. Για αναφέρουμε μερικά μόνο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της 15ετίας. Από εδώ ξεκίνησε η οικονομική καταστροφή του τόπου. Σε όλα αυτά τα σκάνδαλα, υπάρχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, αλλά ουδείς καταδικάστηκε και κανένας, κυβερνήσεις ή άτομα δεν έδωσαν λόγο.
 
Από κει και πέρα, υπάρχουν και σήμερα μεγάλα σκάνδαλα, που και πάλι δεν διερευνήθηκαν. Και δεν θα αναφερθούμε στο τετριμμένο πως ουδείς ακόμη, πολιτικός ή τραπεζίτης, καταδικάστηκε ή έδωσε λόγο για την ολική οικονομική καταστροφή της οικονομίας. Αλλά υπάρχουν και τα «παράπλευρα» σκάνδαλα. Ποιοι έδωσαν προνομιακή ενημέρωση σε κάποιους άλλους, να αποσύρουν καταθέσεις, πριν από το κούρεμα, και ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές;
 
Και πέραν αυτών, ποιες πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για την υπονόμευση του Γενικού Εισαγγελέα, τη μέχρι τέλους αγωνιώδη προσπάθεια να σωθεί ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, γιατί ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση σταμάτησε η διαδικασία παύσης της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, γιατί ακόμη δεν έχει υποβάλει παραίτηση ο υπό κατηγορία Δήμαρχος Λάρνακας, γιατί δεν επιβλήθηκαν οι κομματικές κυρώσεις σε βουλευτές οι οποίοι παρανόμησαν, ή καταγγέλθηκαν για ανάμειξη σε διάφορες επιλήψιμες ενέργειες;
 
Γιατί δεν έδωσαν λόγο όσοι, ενώ όφειλαν να διαθέσουν συγκεκριμένο κονδύλι για την αγορά φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενών που υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις, δεν το έπραξαν; Ποια κυκλώματα, εμπλεκόμενα στον τομέα της Υγείας, προστατεύθηκαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας;
 
Υπάρχουν και σήμερα σκάνδαλα. Ποινικά και πολιτικά. Τα οποία συγκαλύπτονται, ή δικαιολογούνται με μη πειστικά επιχειρήματα. Και για τα οποία οφείλει να ζητήσει διερεύνηση ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχουν μεγάλες «τάτσες» που μας έχουν μείνει. Και δεν διερευνώνται.
 
Και μαγκιά για μία κυβέρνηση δεν είναι να αποκαλύπτει μόνο σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται άλλα κόμματα και να τιμωρεί μονάχα εμπλεκόμενους σε άλλα κόμματα. Μαγκιά είναι να αποκαλύπτει σκάνδαλα, πολιτικά και ποινικά, τα οποία συνέβησαν επί δικής της κυβέρνησης και να τιμωρεί δικούς της ανθρώπους...
 

Top