Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι μαγκιές δεν περνούν στους ημικρατικούς

Οι μαγκιές δεν περνούν στους ημικρατικούς

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Έκαναν πίσω οι κυβερνώντες σε Cyta και ΑΗΚ, επειδή είναι πολλά τα κουκκιά που θα χάσουν στις εκλογές, εάν επιμείνουν σήμερα σε ιδιωτικοποιήσεις

Είναι πολλοί οι ημικρατικοί υπάλληλοι. Και η πλειοψηφία τους ανήκει στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ή στον περίγυρό του. Μία ετσιθελική και αυθαίρετη αντιμετώπιση ενάντια τις θελήσεις τους, όπως στην περίπτωση των νοσηλευτών, θα αποτελούσε Βατερλώ για τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις εκλογές του Μαΐου. Αλλά το παλληκάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι. Αφού επιμέτρησε τις φοβερές συνέπειες για το κόμμα, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επέμενε στις ιδιωτικοποιήσεις της Cyta και της ΑΗΚ, αποφάσισε, για μεν την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, την απόσυρση των σχετικών νομοσχεδίων και την επαναφορά τους μετά τις εκλογές, στη δε περίπτωση της Αρχής Ηλεκτρισμού, αποφάσισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναλάβει πρωτοβουλία, με σκοπό την αποτροπή των απεργιακών μέτρων, ικανοποιώντας και εδώ τους υπαλλήλους.

Ξεκάθαρες οι προεκλογικές σκοπιμότητες της κυβερνητικής παράταξης. Εκεί που γνωρίζει ότι δεν θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος το παίζει τζάμπα μάγκας, αρνούμενη, δήθεν, να θυσιάσει αρχές, στον βωμό της ικανοποίησης αιτημάτων. Όταν όμως γνωρίζει ότι θα καεί στις βουλευτικές εκλογές από τις αντιδράσεις εργαζομένων, ξεχνά τις μαγκιές, βάζει την ουρά στα σκέλια και αναδιπλώνεται ομαλώς. Αυτό έπραξε και στην περίπτωση της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ. Δεν παίζει κανείς με τη φωτιά που θα ανάψουν στο κόμμα οι εργαζόμενοι στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς. Και ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί, χάριν προσήλωσης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές του, να θυσιάσει χιλιάδες κουκκιά. Έτσι βρήκε τρόπο να αποδράσει από το μεγάλο πρόβλημα, να διατηρήσει στην τσέπη τις ψήφους των ημικρατικών υπαλλήλων, και μετά τις βουλευτικές επανέρχεται.

Δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη να κρυφτεί, εκτός πάλιν και εάν θεωρήσει ότι πρέπει να κάνει και άλλη μεγαλύτερη υπομονή και να δράσει μετά τις προεδρικές εκλογές. Να μη χάσει τα κουκκιά και ο Νίκος Αναστασιάδης.
Το κωμικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατηγορεί τα υπόλοιπα κόμματα ότι θυσιάζουν στις προεκλογικές σκοπιμότητες θέματα αρχών, αυτός προηγείται όλων σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Συνεχίζει να παραμυθιάζει τον λαό ότι επίκειται λύση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τον κυπριακό Ελληνισμό, ότι στα εργασιακά θέματα είναι ανένδοτος πολέμιος οποιουδήποτε θελήσει να διαταράξει το success story, ότι πολιτεύεται στη βάση εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα υποστεί.

Αλλά σχεδόν πάντοτε, σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θυσίασε το εθνικό συμφέρον χάριν της αναρρίχησης στην εξουσία. Δεν μπορεί τώρα να φανεί ασυνεπής σε αυτήν τη διαχρονική τακτική του. Τίποτε δεν θα κάνει αυτήν την περίοδο που θα του προκαλέσει απώλεια ποσοστών στις εκλογές και τα πάντα θα επιχειρήσει, προς υποβοήθηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του.

Οι ημικρατικοί υπάλληλοι καλούνται να μην επαναπαυθούν και να μη μειώσουν την επαγρύπνησή τους. Να μη δίδουν πίστη στις υποσχέσεις και στις δήθεν υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης από τις γνωστές ακραίες θέσεις της. Αυτά όλα αποτελούν εποχικά φαινόμενα, τα οποία θα ανατραπούν μετά τις εκλογές. Όταν παρέλθουν οι εκλογές, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει την επιβολή των αποφάσεών της. Οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών είναι στόχος αναλλοίωτος. Και θα διεκδικηθεί χωρίς κανένα δισταγμό. Τον Μάιο χρειάζονται τις ψήφους των ημικρατικών, και έκαναν πίσω. Όταν τις πάρουν, θα επιστρέψουν για να κάνουν όσα έχουν κατά νουν.

Για τον ίδιο λόγο έχουν τους δημόσιους υπαλλήλους στα όπα-όπα. Με όλους τα βάζουν, με όλους έρχονται σε σύγκρουση, αλλά με την ΠΑΣΥΔΥ διάγουν τρία χρόνια μέλιτος. Ό,τι θέλει ο Γλαύκος Χατζηπέτρου. Είναι πολλά τα κουκκιά εκεί...


Top