Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Μάρτιν Σουλτς σάς πούλησε παραμύθια, κορόιδα...

Ο Μάρτιν Σουλτς σάς πούλησε παραμύθια, κορόιδα...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Μας μίλησε για το 1974, όταν την Ελλάδα κυβερνούσε η δικτατορία, αλλά δεν μας είπε τίποτα για τουρκική κατοχή, αποχώρηση στρατού και εποίκων. Μας κάλεσε να κάμουμε νέες υποχωρήσεις
 
Η επίσκεψη Σουλτς εξελίχθηκε όπως εκτιμήσαμε. Πολλές παραπλανήσεις, αρκετή δόση αντιρωσικού μένους, υποδείξεις και προς τη δική μας πλευρά να κάμει υποχωρήσεις, ούτε λέξη για στρατιωτική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, ούτε λέξη υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, ούτε λέξη για την ανάγκη κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων.
 
Καμία αναφορά σε συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία της λύσης, και να διασφαλίσει πως η λύση θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Και πολλοί έπαινοι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον κατοχικό ηγέτη «για το θάρρος που είχαν να επαναρχίσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε. Ωσάν και αποτελεί «θάρρος» να ξεκινά κάποιος διαπραγματεύσεις, για να σκορπά ψεύτικες ελπίδες στον λαό του, ότι «κάτι γίνεται». Ενώ γνωρίζει ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά, ή στηριζόμενος στη «λογική» των ψευδαισθήσεών του, ότι μπορεί να οδηγήσουν σε λύση... χθες.
 
Ως «ισχυρά σημάδια» χαρακτήρισε ο Γερμανός πολιτικός τις... κοινές βόλτες Αναστασιάδη-Ακιντζί στα σοκάκια της Λευκωσίας και των κατεχομένων, οι οποίες σταμάτησαν και αυτές, αφού στέρεψαν ακόμη και οι... συναντιλήψεις για τους κοινούς περιπάτους. Και στο τέλος μάς έριξε και την μπηχτή του. «Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο ένα ή το άλλο σημείο, για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί. Η τύχη της Κύπρου δεν επιτρέπεται να κριθεί στις λεπτομέρειες», είπε. «Λεπτομέρειες» αποτελούν μία βάρβαρη εισβολή και μία εξίσου βάρβαρη 42χρονη κατοχή.
 
Την Τουρκία την άφησε έξω από υποχωρήσεις. Την κατοχική χώρα ούτε καν την ανέφερε στις δηλώσεις και ομιλίες του. Και ενώ γνωρίζει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει τίποτε άλλο στα τελευταία 42 χρόνια παρά να υποχωρεί, την καλεί να πέσει πιο βαθιά μέσα στον γκρεμό.
 
Ματαίως ο Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις ενώπιόν του, υπέδειξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενεργήσει προς την κατεύθυνση ώστε η Τουρκία να αποφασίσει επί θεμελιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Ο κ. Σουλτς από το ένα αφτί έβαζε και από το άλλο έβγαζε. Δεν «γύριζε η γλώσσα του», να καταδικάσει την Τουρκία ή να υποσχεθεί δραστική παρέμβαση της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Αντίθετα μάλιστα. Διέλυσε κάθε προοπτική δραστικής παρέμβασης της Ε.Ε. στο πρόβλημα, λέγοντας μεν πως «το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά είναι θέμα κυπριακής διαπραγμάτευσης».
Μας είπε, δηλαδή, «βρέστε μεταξύ σας». Τώρα, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρέσκεται να μιλά συχνά για μία ανύπαρκτη ευρωπαϊκή ανάμιξη στις συνομιλίες και να εμπαίζει τον λαό πως θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, είναι και αυτό μέσα στα επικοινωνιακά παιγνίδια της Κυβέρνησης για εντυπωσιασμό των αφελών.
 
Η πλέον προκλητική όμως δήλωση του Μάρτιν Σουλτς ήταν όταν αναφέρθηκε στο 1974. «Η κυπριακή τραγωδία το 1974 συνέβη όταν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, το 1974, και η Ισπανία ένα χρόνο αργότερα, μεταμορφώθηκαν από δικτατορίες σε δημοκρατίες», είπε. Αδυνατούμε να εντρυφήσουμε σε αυτή τη... ρωσική σαλάτα που μας σέρβιρε ο Γερμανός πολιτικός, αδυνατούμε να εξηγήσουμε πώς συνδέεται η Πορτογαλία και η Ισπανία με την τραγωδία της Κύπρου, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο κ. Σουλτς συνδέει την τραγωδία με το πραξικόπημα της δικτατορικής Ελλάδας.
 
Αλλά εκτός από το πραξικόπημα της Χούντας, υπάρχει και το δεύτερο έγκλημα.Η εισβολή της Τουρκίας, η 42χρονη στρατιωτική κατοχή, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, η εθνική κάθαρση, ο εποικισμός, οι δολοφονίες αμάχων, η προσφυγοποίηση, η λεηλασία του ελληνοκυπριακού πλούτου, οι αγνοούμενοι, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
 
Σε όλα αυτά απέφυγε να αναφερθεί ο κ. Σουλτς. Την ώρα που υπάρχει ένα Τείχος 42 χρόνων στην Κύπρο, αυτός μάς μιλά για τη «μαγική στιγμή» που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Αλλά το Τείχος της Κύπρου το έστησε η Τουρκία. Την οποία ούτε η Ε.Ε. ούτε ο κ. Σουλτς τολμούν να την πιέσουν να κατεδαφίσει.
 
Τελικά ο κ. Σουλτς ήλθε στη χώρα των μαγικών παραμυθιών και των κορόιδων. Για να μας πουλήσει τα δικά του παραμύθια...
 

Top