Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ούτε φιάλη φυσικού αερίου δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε

Ούτε φιάλη φυσικού αερίου δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Επιβεβαιώνεται η θαρραλέα εκτίμηση του βουλευτή Γιώργου Γεωργίου

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας πριν από μερικούς μήνες σε τηλεοπτική εκπομπή, είχε το πολιτικό θάρρος να διατυπώσει μία ειλικρινή εκτίμηση: Ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού, δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε ούτε μία φιάλη φυσικού αερίου. Προφανώς, είχε υπ' όψιν του ότι η Τουρκία δεν θα επέτρεπε αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εάν δεν προηγείτο η λύση του Κυπριακού και, φυσικά, προσθέτουμε εμείς, λύση η οποία θα εξυπηρετούσε τα γενικότερα συμφέροντά της.

Ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι εκείνη η εκτίμησή του ήταν προσωπική και δεν αποτελούσε κομματική θέση, όμως τούτο συνιστά ακόμη μία ειλικρινή διατύπωση, αφού, εάν ο κ. Γεωργίου κατέθετε κομματική θέση, αυτή ολίγη σημασία ενείχε. Επειδή, ακριβώς, οι κομματικές θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν αντανακλούν καμία αλήθεια, αλλά απλώς κατατίθενται για τη διευκόλυνση της κυβερνητικής πολιτικής και προς άγραν χειροκροτημάτων.

Ο υπογράφων έχει επανειλημμένως διατυπώσει, από τη στήλη αυτή, παρόμοιες εκτιμήσεις όσον αφορά το μέλλον του κυπριακού φυσικού αερίου. Και τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει καμία διάθεση να προβεί σε περαιτέρω έρευνες και γεωτρήσεις, και πολύ περισσότερο να πουλήσει φυσικό αέριο, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Είχαμε, ακόμη, τονίσει ότι το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν έφυγαν χωρίς ανταλλάγματα από την ΑΟΖ της Κύπρου. Έλαβαν, ως αντάλλαγμα, την από μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης διαβεβαίωση, πως όσο διάστημα διαρκέσουν οι συνομιλίες δεν θα υπάρξει από μέρους της κυπριακής πλευράς καμία κίνηση και καμία έρευνα για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Αυτό το οποίο πράττει η Κυβέρνηση είναι να συνομολογεί συνεργασίες με άλλες χώρες, οι οποίες και αυτές είναι άγνωστο αν οι Τούρκοι αποδεχθούν να ισχύσουν, ή δεν απαιτήσουν να διαφοροποιηθούν ανάλογα, σε περίπτωση λύσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει, στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν νέες έρευνες ή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά θα επιστρέψουν στην περιοχή και αυτήν τη φορά μεταφέροντας και πλατφόρμες εξόρυξης. Το Αρχηγείο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχε, επίσης, προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση ελληνοκυπριακών ερευνών, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές δηλώσεις Τούρκων επισήμων, οι οποίες κατά κατηγορηματικό και απειλητικό τρόπο προειδοποιούσαν πως το φυσικό αέριο ανήκει και στους δύο «λαούς», και πως δεν θα επιτραπεί μονομερής αξιοποίησή του από τους Ελληνοκυπρίους.

Η τελευταία απειλητική δήλωση προήλθε από τον «μετριοπαθή» Ακιντζί, ο οποίος κάλεσε την ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποφύγει τις γεωτρήσεις και την ένταση που θα δημιουργηθεί, τονίζοντας ότι έρευνες θα επηρεάσουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν τιναχθεί στον αέρα την προηγούμενη φορά. Ο πλούτος, είπε, ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και η αξιοποίησή του αποτελεί αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα, ακόμη, ο κατοχικός ηγέτης είχε μιλήσει για «αιτία πολέμου», σε περίπτωση μονομερούς αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει από πρώτο χέρι τις τουρκικές θέσεις, και είναι γι' αυτόν τον λόγο που από τη μια αντιδρά χλιαρά στις τουρκικές απειλές, επικαλούμενη τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία βεβαίως η Τουρκία θεωρεί «εκλιπούσα». Και από την άλλη, όμως, φοβούμενη την τουρκική αντίδραση, δεν προχωρεί σε νέες έρευνες και γεωτρήσεις. Και στο θέμα του φυσικού αερίου έχουμε επανάληψη της ψοφοδεούς πολιτικής και της προσπάθειας εξημέρωσης και κατευνασμού του θηρίου. Και, όπως έχουμε χάσει τα πάντα στον βωμό αυτής της καταστροφικής πολιτικής, το ίδιο θα επαναληφθεί και στο θέμα του φυσικού αερίου. Τίποτε δεν θα κάνει η Κυβέρνηση και σε καμία κίνηση δεν πρόκειται να προβεί, τρέμοντας μήπως πληγούν οι συνομιλίες και πισωγυρίσει η προσπάθεια νεκρανάστασης του σχεδίου Ανάν. Θα απέχει κάθε απόφασης, η οποία θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας και του Μουσταφά Ακιντζί.

Σε τέτοια περίπτωση, όμως, η αναμονή και ο φόβος δεν λύουν το πρόβλημα. Απλώς το μεταθέτουν σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου θα το βρει μπροστά της η Κυβέρνηση, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι από τώρα να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπισθούν οι όποιες τουρκικές αντιδράσεις. Διαφορετικά, το φυσικό αέριο θα μείνει αναξιοποίητο στα βάθη της θάλασσας και, όπως είπε και ο Γιώργος Γεωργίου, δεν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε ούτε έναν «ττενεκέ» αερίου...


Top