Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πράξεις, όχι λεκτικές μαγκιές...

Πράξεις, όχι λεκτικές μαγκιές...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθεί άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, χωρίς προηγούμενη υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό, γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη στην οποία τονίζει: «Ποτέ δεν θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή, από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό, χωρίς παραχωρήσεις από την Άγκυρα, θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές. «Δυστυχώς, θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία. Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα, βάζοντάς μας σε δύσκολη θέση. Είναι μία πολύ λεπτή στιγμή, και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μάς εξωθούν σε μία θέση να πούμε 'όχι' στην Τουρκία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε απόλυτο δίκαιο, όταν μιλούσε για «πρότερο μη έντιμο πολιτικό βίο». Το πολιτικό παρελθόν του κάθε ηγέτη καθορίζει, πολλές φορές, και το πολιτικό παρόν του. Και όσο θέλουμε να πιστώσουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γι' αυτή την ευθαρσή δήλωσή του, δεν μπορούμε να μην ενθυμηθούμε ότι μας έχει συνηθίσει σε λεκτικές μαγκιές, αλλά όχι θαρραλέες πράξεις.

Ενθυμούμεθα ότι στον λόγο εγκαθίδρυσής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε στείλει παρόμοιο μήνυμα προς τους εταίρους του. Είχε πει ότι ουδέποτε θα δεχόταν κούρεμα καταθέσεων. «Το κούρεμα δεν μπορεί να είναι καν στο τραπέζι των συζητήσεων», είχε πει. Ύστερα όμως από ελάχιστες μέρες πήγε στις Βρυξέλλες, αποδέχθηκε το κούρεμα, γύρισε και είπε το ιστορικό «έφυγα αξιόπιστος και επέστρεψα αναξιόπιστος». Για να δικαιολογήσει την αποδοχή του πιο βάναυσου μέτρου εις βάρος του κυπριακού λαού, με το επίσης ιστορικό, «μου έθεσαν το πιστόλι στον κρόταφο».

Δεν θα αναφέρουμε άλλες λεκτικές μαγκιές του Προέδρου τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα οικονομικά θέματα. Θέλουμε, όμως, να επισημάνουμε πως όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, και η «Σημερινή» του υπέβαλλε φορτικά να τοποθετηθεί ευθαρσώς και να ζητήσει ανάλογες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επιδρομή της στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα εφάρμοζε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ετόλμησε να πράξει αυτό το ελάχιστον. Πώς θα τολμήσει τώρα να πράξει το μείζον;

Παρά ταύτα, διατηρούμε την ελπίδα ότι, σε περίπτωση κατά την οποία οι αδίστακτοι εταίροι του Προέδρου Αναστασιάδη επιχειρήσουν, όντως, να ικανοποιήσουν την Τουρκία στο προσφυγικό, θυσιάζοντας την Κύπρο και τις ίδιες τις αρχές τους (αν τους απέμειναν αρχές), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εύρει το θάρρος και θα πει στους Ευρωπαίους το μεγάλο «όχι». Δεν νομίζουμε να υπάρχει Ελληνοκύπριος ηγέτης, ο οποίος θα αποδεχθεί να ξεπαγώσει τα κρίσιμα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Μία Τουρκία η οποία ουδέποτε σεβάστηκε την υπογραφή της και ουδέποτε εφάρμοσε συμφωνία την οποία αποδέχθηκε.

Θα είναι τόσο βαρύ το έγκλημα που θα διαπράξει, ώστε, όπως σωστά τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ηγέτης ο οποίος θα συναινέσει σε ξεπάγωμα των κυπριακών κεφαλαίων «δεν έχει άλλη επιλογή από του να μην επιστρέψει στην Κύπρο».

Επισημαίνουμε ότι, στο θέμα αυτό, επιβάλλεται η Κυβέρνηση να εντείνει και τις ενέργειες και την επαγρύπνησή της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανίκανοι, αναξιόπιστοι και βλέπουν πρώτα τα συμφέροντα και την τσέπη τους. Δεν το έχουν σε τίποτα να θυσιάσουν εκ νέου τον κυπριακό Ελληνισμό. Το ξανάκαναν το 2013...


Top