Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η κ. Εμινέ, και η «κουλτούρα συμβίωσης» με τα χαρέμια...

Η κ. Εμινέ, και η «κουλτούρα συμβίωσης» με τα χαρέμια...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης επέστρεφε από την επίσκεψή του στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2005, έμπλεος ενθουσιασμού για τον Ταγίπ Ερντογάν που συνάντησε εκεί, δήλωνε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον Μακάριο Δρουσιώτη («Ελευθεροτυπία» Αθηνών, 19.2.2005):

«Δεν επήγαμε στην αυλή του Αρταξέρξη, ως υποτελείς για να προσκυνήσουμε, αλλά για να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο, όπως υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Και πρέπει να πω ότι δεν συναντήσαμε εκεί κανέναν Αρταξέρξη, αλλά συνομιλητές οι οποίοι σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά μας και άκουσαν τις ανησυχίες μας». (Σημ. Παρακαλώ να προσέξουν οι αναγνώστες την ομοιότητα των εκτιμήσεων Αναστασιάδη-Άντρου Κυπριανού, όταν ο τελευταίος επεσκέφθη πρόσφατα την Τουρκία και συνάντησε τους Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου).

Σε ερώτηση του Μακάριου Δρουσιώτη, πώς κρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσωπική επαφή που είχε μαζί του, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε:

«Είναι ένας ηγέτης διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα. Συγκρίνετε τη φρασεολογία του Ετζεβίτ με αυτήν του Ερντογάν, για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά. Υπάρχει δυνατότητα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ετζεβίτ; Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το επιτύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, είναι κατακλυσμιαίες. Μόνο εάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή».

Σε αυτή την ενθουσιώδη... ανάλυση του Ερντογάν προέβη ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μέσα από μία σύντομη συνάντηση, μπόρεσε να αξιολογήσει πολιτικά και ιστορικά έναν Τούρκο ηγέτη. Μπορεί ο καθένας να κρίνει πόση διορατικότητα διακρίνει τον Νίκο Αναστασιάδη, όταν ο χρόνος έχει διαψεύσει οικτρά την τότε ενθουσιώδη κρίση του. Ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο διέψευσε πως αποτελεί σύγχρονο ηγέτη και πως διαφέρει από τον Ετζεβίτ, αλλά ανέδειξε έναν απαίσιο δικτάτορα, χειρότερο του Ετζεβίτ, εντελώς καθηλωμένο στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος συμπεριφέρεται ως σουλτάνος.

Καταπιέζει τον ίδιο τον λαό του, δεν σέβεται ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του, φυλακίζει δημοσιογράφους, κλείνει και φιμώνει εφημερίδες, επιδίδεται σε γενοκτονία των Κούρδων, συνεργάζεται με την τζιχαντική τρομοκρατία. Και όσον αφορά το Κυπριακό, ο... δήθεν καλύτερος του Ετζεβίτ, που θέλει λύση του Κυπριακού, επιμένει σε λύση δύο κρατών, δύο λαών και δύο θρησκειών. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναγόρευσε σε... σύγχρονο ηγέτη έναν φανατικό ισλαμιστή, έναν σουλτάνο ο οποίος αντί να οδηγήσει τη χώρα του στον σύγχρονο κόσμο, την οδηγεί στα σουλτανικά πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αλλά ο... σύγχρονος ηγέτης έχει και μια... σύγχρονη σύζυγο. Την Εμινέ. Η οποία μόλις προχθές δήλωσε ότι «το οθωμανικό χαρέμι συνιστούσε ένα σχολείο, για να προετοιμασθούν οι γυναίκες για τη ζωή. Το χαρέμι ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για την προετοιμασία των γυναικών στη ζωή», δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια μίας δημόσιας τοποθέτησης στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Στη σχετική ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Άγκυρα, σημειώνεται πως η Εμινέ Ερντογάν, όπως και ο σύζυγός της, είναι πιστοί μουσουλμάνοι και δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για την ισχύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Λοιπόν. Ας μην έχει καμία αμφιβολία ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Άντρος Κυπριανού, με ποιους θα κάνουν διζωνική ομοσπονδία. Με την ισλαμική ηγεσία της Τουρκίας, και όχι με τους Τουρκοκυπρίους, θα ιδρύσουν συνεταιρικό κράτος. Και όσον αφορά τον συμπαθέστατο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μας λέγει πως πρέπει να καλλιεργήσουμε κουλτούρα λύσης, θα πρέπει, προηγουμένως, να εξηγήσει και να διδάξει στους νέους τι είναι η Τουρκία και πώς θα καλλιεργηθεί με τον Ταγίπ και την Εμινέ κουλτούρα συμβίωσης.

Αλλά υπάρχει και ο άλλος θιασώτης της καλλιέργειας κουλτούρας λύσης, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Και αυτός να προετοιμάσει τους μαθητές και στους νέους για μία συμβίωση με την ισλαμική Τουρκία, και να εξηγήσει στην επαναπροσεγγιστική Παιδεία που τσιμεντώνει τι θα γίνει με τα ισλαμικά σχολεία τα οποία έχουν κατακλύσει τα κατεχόμενα, και στα οποία ασφαλώς διδάσκεται και το μάθημα της κυρίας Εμινέ, πως το χαρέμι αποτελεί ένα σχολείο για να προετοιμάσει τις γυναίκες για τη ζωή...


Top