Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ακόμη πιστεύουν σε ευρωπαϊκές αξίες...

Ακόμη πιστεύουν σε ευρωπαϊκές αξίες...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Σε αποσύνθεση η Ε.Ε., η οποία αντικαθιστά τις αρχές και τις αξίες της με βάρβαρες μεθοδεύσεις. Την τύχη των Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ θα έχει ο κυπριακός Ελληνισμός με τη λύση που συζητείται.
 
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε, την περασμένη βδομάδα, ότι αναχωρεί για το Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας. Δεν γνωρίζουμε αν επέστρεψε και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι αντίκρισε εκεί. Μας δίδει πάντως μία λιτή περιγραφή του τι επικρατεί στο Ντιγιαρμπακίρ. «Η επαρχία Σουρ είναι υπό πολιορκία και οι κάτοικοι σε κατ' οίκον περιορισμό για 90 μέρες και νύχτες. Τυχαίνει να είναι Κούρδοι οι κάτοικοι...». Αναμένουμε ότι μετά την επιστροφή του από το Ντιγιαρμπακίρ, ο Τάκης Χατζηγεωργίου, καλό θα ήταν να ενημερώσει τον κ. Άντρο Κυπριανού, για τη βαρβαρότητα της τουρκικής ηγεσίας και το πώς μεταχειρίζεται τις μειονότητες, ώστε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να έχει μία πλήρη αντίληψη για το τι θα συμβεί στον κυπριακό Ελληνισμό, με τη λύση η οποία αναζητείται τώρα, και της πλήρους στήριξης της οποίας τυγχάνει από το κόμμα του. Άραγε ο κυπριακός Ελληνισμός θα μπορέσει να αποφύγει την τύχη των Κούρδων του Ντιγιαρμπακίρ, ή θα επαναληφθεί και εδώ η ίδια εικόνα;
 
Πιο οξύς ο άλλος ευρωβουλευτής, ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ, σε δύο παρεμβάσεις του στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δίνει μία συγκλονιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. «Στις κουρδικές επαρχίες επιβάλλεται μία «σιωπηλή» γενοκτονία ενός ιστορικού λαού από το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό το καθεστώς είναι που εκπροσωπεί την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις ένταξής της και απαιτεί άνοιγμα κεφαλαίων». Και διερωτήθηκε: «Καθώς γίνεται ένα έγκλημα δίπλα μας, καθώς επιβάλλεται κέρφιου ολόκληρων πόλεων για πάνω από τρεις μήνες, με θύματα αθώο κόσμο, περιλαμβανομένων παιδιών, εμείς θα περιοριστούμε σε συζητήσεις και ψηφίσματα;».
 
Ο Κ. Μαυρίδης αναφέρεται και στα πρακτικά που διέρρευσαν και καταγράφονται τα διαμειφθέντα, πριν από μερικές εβδομάδες, για το προσφυγικό, σε συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και των ηγετών της Ε.Ε. Γιούνκερ και Τουσκ. Και σημειώνει: «Ο Ερντογάν εμφανίζεται να εκβιάζει την Ε.Ε. με αποστολή περισσότερων προσφύγων και οι ηγέτες της Ε.Ε. σιωπούν, υποσχόμενοι πολιτικά δώρα και χρήματα. Ποιος υπερασπίζεται τις αξίες και συμφέροντα της Ε.Ε. ως συνόλου ενώπιον του Ερντογάν - και όχι της Γερμανίας, όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. σιωπούν μπροστά του; Όσο με εξοργίζει ο αδίστακτος Ερντογάν, άλλο τόσο ντρέπομαι για την ηγεσία της Ε.Ε.».
 
Την ώρα, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεγυμνώνεται μπροστά στον σουλτάνο, διερωτόμαστε, πόση μεγάλη πολιτική αφέλεια διακρίνει εδώ πολλούς, να επικαλούνται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και τη στήριξη της Ε.Ε., σε μία δήθεν ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού. Όταν οι αξίες αυτές καταπούνται βάναυσα από κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία κλείνουν τα σύνορά τους στους δυστυχείς μετανάστες και τους αντιμετωπίζουν με δακρυγόνα και πυρά, πώς θα εργασθεί η Ε.Ε. για την κατίσχυση των πάλαι ποτέ αρχών της στο Κυπριακό;
 
Μα δεν αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και το κάθε κράτος κάνει του κεφαλιού του; Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν πλέον σε ισχύ ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και πως αυτές έχουν προ πολλού ταφεί στον βωμό των ανήθικων συμφερόντων; Δεν διδάχθηκε τίποτε για το βάρβαρο κούρεμα καταθέσεων που επέβαλαν οι εταίροι του στον κυπριακό λαό; Δεν έπρεπε από τότε να αντιληφθεί τι είναι η Ευρώπη και να σταματήσει να τη βλέπει ως ασπίδα σωτηρίας του κυπριακού Ελληνισμού; Εκτός και αν κατάλαβε τι είναι η Ευρώπη και επιμένει να επενδύει ελπίδες σε αυτή την αδίστακτη λέσχη. Ίσως αναμένει την υποστήριξή της σε ένα σχέδιο Ανάν που θα αποδεχθεί, αφού και το 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας στο ράφι αξίες, κεκτημένα και αρχές, στήριξε το εκτρωματικό σχέδιο.
 
Να αντιληφθούν δύο απλά πράγματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ.
1. Καμία βοήθεια δεν πρέπει να αναμένουν από την Ε.Ε. για εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών σε λύση του Κυπριακού, αφού απλώς, τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν πια στην ευρωπαϊκή λέσχη.
2. Ο κυπριακός Ελληνισμός θα έχει την τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, εάν επιβληθεί η λύση την οποία σήμερα συζητούν και στηρίζουν. 
 

Top