Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Διχοτομημένοι και με δύο Μνημόνια στην καμπούρα...

Διχοτομημένοι και με δύο Μνημόνια στην καμπούρα...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


«Μία νέα μεγάλη δαπάνη, που δεν έχει υπολογιστεί για την Κύπρο, ίσως να είναι ο λογαριασμός των αποζημιώσεων σε περίπτωση λύσης του εθνικού της ζητήματος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Λευκωσία να μην περιμένει ότι θα βρεθούν εύκολα δισεκατομμύρια προς τον σκοπό αυτό», γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», με αφορμή την αναμενόμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης. Τα ίδια περίπου μας είχε πει πριν από μερικές ημέρες και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενώ, τον τελευταίο καιρό, ο κ. Έιντε σταμάτησε να μας μιλά για το πόσο ενδιαφέρον υπάρχει διεθνώς, από τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής, να χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους τη λύση, με δανεικά και αγύριστα. Σταμάτησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μιλά για «έκρηξη της οικονομίας» μετά τη λύση, ούτε από πλευράς ΚΕΒΕ ή ΟΕΒ ξανάγινε λόγος για μετατροπή της Κύπρου σε... Χονγκ Κονγκ.
 
Δεν αποτελούν έκπληξη όλες αυτές οι δυσοίωνες αναφορές. Ευθύς εξαρχής και όταν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός θέμα χρηματοδότησης της λύσης και «έκρηξης στην οικονομία», είπαμε ότι επρόκειτο για επικοινωνιακό κόλπο προκειμένου να πιστέψει ο ταλαιπωρημένος από την οικονομική κρίση και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης λαός, ότι με τη λύση θα τερματισθούν τα οικονομικά δεινά του. Είχαμε πει, ακόμη, ότι όσα λέγονται περί χρηματοδότησης της λύσης αφιλοκερδώς, από τρίτους, αποτελούν παραμύθια της Χαλιμάς. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να φορολογήσει τον λαό της, την ώρα που η Ευρώπη και οι λαοί της δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, προκειμένου να προσφέρει δανεικά και αγύριστα σε ένα τρικέφαλο κράτος, αποτελούμενο από δύο χρεοκοπημένες κοινότητες. Στην ουσία, να χρηματοδοτήσει μία λύση η οποία θα είναι έτοιμη να ανατιναχθεί στον αέρα με την πρώτη διαφορά.
 
Η Κυβέρνηση και ο Έιντε, όμως, συνέχισαν και συνεχίζουν ακόμη να παίζουν με το δράμα του λαού, να εκμεταλλεύονται τη δυστυχία που υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης, και να υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια στον κυπριακό λαό. Πως θα βρεθεί κάποιος δισεκατομμυριούχος ανοικτοχέρης, θα ανοίξει το θησαυροφυλάκιό του και θα πετάξει τα δισεκατομμύριά του σε μία κυπριακή μαύρη τρύπα.
 
Σιγά-σιγά, το όνειρο ξεφτίζει. Ούτε χρηματοδότες βρίσκονται, ούτε αφελείς επενδυτές που θα έρθουν να χαραμίσουν τα χρήματά τους σε μία κοινότητα η οποία, ήδη, χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ στους Ευρωπαίους δανειστές της και δεν έχει καμία ελπίδα να βρει στις επόμενες δεκαετίες τα πόδια της. Ούτε φυσικά να έλθουν και να σώσουν το ψευδοκράτος, το οποίο δεν έχει μία στο ταμείο του και εξαρτάται αποκλειστικά από την τουρκική οικονομική βοήθεια. Και εφόσον κανένας ξένος δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει το κόστος της λύσης, ποιος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις και ποιος θα συντηρεί κράτος με τρεις κυβερνήσεις, τρία κοινοβούλια, και όλες τις υπηρεσίες του επί τρία;
 
Τέλος του μήνα, βγαίνουμε μετά πυροτεχνημάτων εκτός Μνημονίου, αλλά φορτωμένοι με χρέη δισεκατομμυρίων και οικονομία ετοιμόρροπη και όλα στον αέρα. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πάντως, τονίζουν ότι επενδυτές ανησυχούν ότι όταν η Κύπρος εξέλθει του Μνημονίου, το χρέος της δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Και προειδοποιεί πως όταν η Κύπρος βγει στις αγορές για χρηματοδότηση, το κόστος του δανεισμού ίσως να είναι πιο βαρύ απ' όσο αναμένεται.
 
Μαύρη η προοπτική για την Κύπρο και μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Εάν όμως επαληθευθεί η εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η λύση του Κυπριακού θα έρθει μέσα στο 2016, δεν θα προλάβουμε να βγούμε από ένα Μνημόνιο και θα μπούμε σε άλλο Μνημόνιο μετά τη λύση. Εν ολίγοις, διχοτομημ

Top