Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου 1998: Οι πύραυλοι S300. 2016: Ο Ερατοσθένης

1998: Οι πύραυλοι S300. 2016: Ο Ερατοσθένης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Το 1998 ο Γλαύκος Κληρίδης, μη έχοντας τίποτε να επιδείξει στην πενταετία διακυβέρνησής του 1993-1998, ούτε στο Κυπριακό, ούτε στην οικονομία, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ανέσυρε από τη φαρέτρα του τους πυραύλους S300 και πυραυλογούσε το εκλογικό σώμα, μέσω των τηλεοπτικών δεκτών, με τους πυραύλους να κτυπούν στην καρδιά της Τουρκίας. Προεκλογικό πυροτέχνημα, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, το οποίο απεδείχθη μπούμερανγκ, αφού στη συνέχεια, με αξίωση της κυβέρνησης Σημίτη, οι S300, εξορίστηκαν στην Κρήτη.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά προεκλογικά όπλα στη φαρέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν -και θα χρησιμοποιηθούν- ως δέλεαρ αύξησης των κουκκιών του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχει το δέλεαρ της λύσης που έρχεται εντός του έτους, υπάρχει το success story της οικονομίας, υπάρχει η μείωση της στρατιωτικής θητείας, υπάρχει και το γεωτρύπανο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σλόγκαν και θα διεισδύει μέσα στις κρεβατοκάμαρές μας για να μας δείχνει πώς θα τρυπά την κυπριακή ΑΟΖ και πώς θα αναβλύζει από τις τρύπες άφθονο φυσικό αέριο. Μόλις προχθές η Κυβέρνηση ανακάλυψε και τον Ερατοσθένη, το όρος από το οποίο, όπως μας αποκάλυψε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, πηγάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ. Ο Ερατοσθένης, για όσους δεν κατάλαβαν, είναι γέννημα θρέμμα της Κύπρου και αποτελεί μέρος του κυπριακού γεωλογικού δυναμικού.

Θεωρούμε τον Γιώργο Λακκοτρύπη σοβαρό άνθρωπο, ο οποίος έχει επιδείξει έργο στον τομέα της Ενέργειας, και ο οποίος ήταν πολύ φειδωλός σε δηλώσεις όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Κατ' επανάληψη, μάλιστα, έχει δηλώσει πως όσα λιγότερα λέγονται όσον αφορά τον τομέα αυτό, τόσο το καλύτερο. Και έχει δίκαιο, διότι η Τουρκία καραδοκεί... Συνεπώς, εκπλήσσει αρνητικά σήμερα η ακράτεια λόγων, πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος διευκρινίζει στη δήλωσή του ότι «πρόκειται απλά για στόχους με προοπτική. Δεν επιθυμώ να εκληφθεί ότι έχουμε ανακάλυψη ή ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες».

Αλλά τότε γιατί δημιουργεί εκ των προτέρων εντυπώσεις; Γιατί προβαίνει σε εκτιμήσεις χωρίς να αναμένει επαλήθευση; Τι προσδοκεί η Κυβέρνηση με αυτές τις μη αποδειχθείσες αναλύσεις; Αποπροσανατολισμό του κόσμου, από τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες αποτυχίες της στο Κυπριακό, στην Υγεία, στην ασφάλεια, στην Παιδεία, στις μεταρρυθμίσεις και σε πολλούς άλλους τομείς;

Παίζουν με το εθνικό θέμα, παίζουν με την άμυνα, παίζουν με την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των νέων, θα αρχίσουν να παίζουν τώρα και με το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο αιωρείται. Βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας των απροκάλυπτων τουρκικών απειλών. Είναι καταγραμμένες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως εάν ξεκινήσουν εκ νέου έρευνες από την κυπριακή κυβέρνηση, το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά θα επιστρέψουν στην περιοχή και αυτήν τη φορά θα φέρουν μαζί τους και πλατφόρμα έρευνας. Το Αρχηγείο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχει εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία απειλεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά, σε περίπτωση που ξεκινήσουν εκ νέου έρευνες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης». Και είναι γνωστό πως το «Μπαρμπαρός» είχε αποχωρήσει, κατόπιν δέσμευσης της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε γεωτρήσεις. Οι Τούρκοι δεν υποχωρούν μονομερώς, σε κανένα πεδίο, αν δεν λάβουν ανταλλάγματα.

Ακριβώς, επειδή επικρέμαται συνεχώς η απειλή νέας τουρκικής επέμβασης στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβάλλεται από την Κυβέρνηση, επίδειξη σοβαρότητας και αποφυγή δηλώσεων που σχετίζονται με το εν λόγω ευαίσθητο θέμα. Να γίνονται πολλά, και να μη λέγεται τίποτε. Τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφεύγει να διεξάγει έστω και μία γεώτρηση, και δεν συνεχίζει έρευνες που μπορούν να προκαλέσουν τις τουρκικές αντιδράσεις, ας μην καταφεύγει σε περιττές δηλώσεις χάριν εσωτερικής κατανάλωσης. Εκτός εάν ο πραγματικός στόχος της είναι να εκμεταλλευθεί το θέμα του φυσικού αερίου για προεκλογικούς σκοπούς. Αλλά τέτοια ενέργεια θα την πληρώσει πολύ ακριβά το εθνικό συμφέρον...


Top