Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο στη διζωνική

Εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοσμένο στη διζωνική

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σύμφωνα με είδηση, που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη της συνεδρία η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, στην οποία ήταν παρών και ο κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Να υπενθυμίσουμε πως η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση συγκροτήθηκε κατόπιν απαίτησης του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκρινε σε δηλώσεις του ότι «η εκπαίδευση στον νότο χρήζει αλλαγών». Την απαίτηση του κ. Ακιντζί έσπευσε να αποδεχθεί αμέσως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, να μη λησμονούμε, είχε καλέσει τους νέους να αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα και να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια συνθηκών συνύπαρξης με τους Τουρκοκυπρίους.

Εν ολίγοις, έργο αυτής της Επιτροπής είναι να μετατρέψει την ελληνική παιδεία των Ελληνοκυπρίων σε επαναπροσεγγιστική, κάτι που και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής αποδέχθηκε, αναφερόμενος σε μία παιδεία που θα έχει να προσφέρει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Μάλιστα είχε μιλήσει για ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των «συναδέλφων» στα κατεχόμενα, για κοινές συναντήσεις εκπαιδευτικών των δύο πλευρών, ακόμη και για συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών.

Μέσα από τις δηλώσεις που έκαμε ο πρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, Μιχαλίνος Ζεμπύλας, επιβεβαιώνεται η προσπάθεια αλλαγής της ελληνοκεντρικής παιδείας και προσαρμογής της στα διζωνικά πρότυπα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζεμπύλας δήλωσε πως έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες εργασίας με τους ακόλουθους όρους εντολής: Η μία ομάδα θα εξετάσει τη βιβλιογραφία, προκειμένου να βρει «καλές πρακτικές» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η δεύτερη ομάδα θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για επαφή μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, και η τρίτη θα ασχοληθεί με τις πολιτικές για την παιδεία, που μπορούν να προωθηθούν σε μία δικοινοτική ομοσπονδία, έτσι ώστε να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση.

Αυτοί οι τρεις άξονες, που επινοήθηκαν, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για προσπάθεια πλήρους διαφοροποίησης των κατευθύνσεων της παιδείας των Ελληνοκυπρίων και τοποθέτησής της σε μία καθαρά επαναπροσεγγιστική βάση, στη λογική της διζωνικής ομοσπονδίας. Επικίνδυνο το εγχείρημα που αναλαμβάνεται και πολύ ευαίσθητα για την παραπέρα εκπαίδευση των νέων μας, τα θέματα πάνω στα οποία καλούνται να εργασθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μέλη της Επιτροπής.

Δεν γνωρίζουμε ούτε τη φιλοσοφία, ούτε την κατάρτιση σε θέματα εκπαίδευσης των μελών της Επιτροπής. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ανήκουν σε κόμματα και ποία. Όμως καλούνται να δώσουν σαφείς εξηγήσεις προς τους γονείς, τους μαθητές και προς τους πολίτες, ως προς το τι καλούνται να πράξουν.

Τι σημαίνει, για παράδειγμα, η εξέταση της βιβλιογραφίας; Θα προχωρήσουν σε διαγραφή γεγονότων που σχετίζονται με την τουρκική εισβολή και τη 41χρονη κατοχή; Θα απαλειφθούν εγκλήματα, τα οποία διεπράχθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα; Θα διαγραφούν βιασμοί, εθνοκάθαρση, προσφυγιά, αγνοούμενοι, εποικισμός, εγκλήματα πολέμου και τουρκοποίηση ελληνικών περιοχών; Εν ολίγοις θα διαγραφεί η Ιστορία προκειμένου να λησμονήσουν οι νέες γενιές τα τουρκικά εγκλήματα, τα χωριά και τις πόλεις τους εκεί που είναι θαμμένοι γονιοί και πρόγονοί τους; Για να επιτευχθεί τι; Η επαναπροσέγγιση των νέων γενιών, μέσα από μία ανιστόρητη ψευδοπεριγραφή όσων φοβερών συνέβησαν εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού;

Τι σημαίνει, επίσης, η ενασχόληση με τις «πολιτικές για την παιδεία, που μπορούν να προωθηθούν σε μία δικοινοτική ομοσπονδία»; Πόσο είναι δυνατή η προώθηση τέτοιων πολιτικών, διαρκούσης της τουρκικής κατοχής; Και εάν, παρ' ελπίδα, δεν υπάρξει λύση, τελικά θα δημιουργήσουμε μία νέα γενιά που θα αγνοεί πλήρως την ιστορία, και θα επιμείνει σε τι; Ποιο θα είναι το όραμα που θα της προσφέρουμε; Θα δημιουργήσουμε μια γενιά νέων, που θα βρίσκεται απομακρυσμένη από ιδανικά, αμαθέστατη ιστορικά και αδύναμη να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους;

Και ενώ όλα αυτά θα επηρεάσουν τους νέους μας και θα τους στρέψουν προς νεοφανείς καταστάσεις, τι θα γίνει με τα ισλαμικά σχολεία, τα οποία έχουν κατακλύσει τα κατεχόμενα, με οδηγίες του ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν; Θα αποδεχθεί η Τουρκία, αποπροσανατολισμό της παιδείας των Τουρκοκυπρίων προς κατευθύνσεις που δεν εγκρίνει; Ασφαλέστατα όχι. Και, τελικά, ενώ στην άλλη πλευρά θα έχουμε μία καθαρά ισλαμική παιδεία, εδώ θα έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα διδάσκει "ιστορία", στη βάση της παραποίησης της ιστορίας;

Καλούμε τα ελληνοκυπριακά μέλη της Επιτροπής να είναι πολύ προσεκτικά και να μην επιτρέψουν παραχάραξη ή διαγραφή ιστορικών γεγονότων. Αναλαμβάνουν πολύ δύσκολο και ευαίσθητο έργο. Να μην ενδώσουν σε απαιτήσεις που θα αλλοιώσουν εντελώς τα ιδεώδη και τα ιδανικά, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές Ελληνοκυπρίων. Τεράστια είναι και η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Τον Κώστα Καδή παρακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, ο Φρίξος Πετρίδης και όλοι οι θεμελιωτές της ελληνικής παιδείας του τόπου...


Top