Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εκπρόσωπος Τύπου του σουλτάνου ο κ. Κασουλίδης;

Εκπρόσωπος Τύπου του σουλτάνου ο κ. Κασουλίδης;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Έμμεσο μήνυμά του στη Μόσχα να μην παρεμβαίνει στο Κυπριακό. Ποιος χαράσσει εξωτερική πολιτική; Ο Πρόεδρος ή ο Υπουργός Εξωτερικών;
 
Συμφωνούμε πλήρως με την τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι οι συγκυρίες που δημιουργούνται στη διεθνή σκηνή, και ευνοούν την κυπριακή υπόθεση, πρέπει να αξιοποιούνται. Και όχι μόνο να αξιοποιούνται, προσθέτουμε, αλλά να αξιοποιούνται στην κατάλληλη στιγμή. Αμέσως, επειδή κανένας δεν γνωρίζει αν αύριο θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
 
Αυτήν τη στιγμή, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν διαταραχθεί πλήρως. Η Ρωσία επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα, κατά της Τουρκίας. Πριν από τη ρωσο-τουρκική κρίση, η Μόσχα ασκούσε συνεπή πολιτική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριζε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε άλλα βήματα. Ήταν όμως και προσεκτική έναντι της Τουρκίας, σε σημείο που να μη διαταράξει τις σχέσεις μαζί της. Από την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου και την εμπλοκή της στη συριακή διαμάχη, η Ρωσία αναβάθμισε τη φιλοκυπριακή πολιτική της, σε σκληρή αντιτουρκική.
 
Η πρόσφατη ομιλία του Ρώσου Αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την έγκριση του ψηφίσματος για την Κύπρο, και οι τελευταίες δριμύτατες παρατηρήσεις και επιθέσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά της ωμής παρέμβασης της Τουρκίας στις διακοινοτικές συνομιλίες και οι βολές κατά του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν για όσα είπε στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπία, είναι αρκούντως ενδεικτικές των ρωσικών προθέσεων.
 
Έναντι αυτής της αλλαγής της ρωσικής στάσης, η κυπριακή Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσπευσε να αξιοποιήσει πρακτικά τη συγκυρία που δημιουργείται, αλλά αντίθετα, διά του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, έδειξε και ενοχλημένη για τις ρωσικές επικρίσεις κατά της Τουρκίας. Σε μία προκλητική δήλωσή του, ο Ιωάννης Κασουλίδης έσπευσε, εμμέσως, να επιδείξει δυσαρέσκεια, και ν' αφήσει υπαινιγμούς για αντιδεοντολογική στάση της Ρωσίας, επειδή ο σχολιασμός των δηλώσεων Ερντογάν αποτελούσε «δημοσιεύματα από τρίτους για κάποιες θέσεις που εξετέθησαν σε Τουρκοκυπρίους. Αυτά δεν επισημοποιήθηκαν σαν θέσεις», ανέφερε προκλητικά. Στην ουσία, μας έλεγε ότι αφού ο Ερντογάν δεν βγήκε επίσημα να πει όσα είπε, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αδίκως παρενέβη και τον επέκρινε.
 
Πρώτη φορά, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας παρενέβη για να αμφισβητήσει τουρκικές διχοτομικές δηλώσεις και να διατυπώσει αιχμές για εκείνους που τις επέκριναν. Πρώτη φορά, Κύπριος Υπουργός καλύπτει, ουσιαστικά, Τούρκο επίσημο για εμπρηστικές αντικυπριακές δηλώσεις του, ως να αποτελεί εκπρόσωπο Τύπου του γραφείου του σουλτάνου.
 
«Κτυπούν του παπά με τα πρόσφορα», κατά την κυπριακή ρήση. Για πρώτη φορά μαστιγώνεται τόσο έντονα, επίσημα και δημόσια η Τουρκία, και η κυπριακή Κυβέρνηση σπεύδει να εκφράσει δυσαρέσκεια και ενόχληση, επειδή βάλλεται η Τουρκία. Αντί, τελικά, να ενισχυθεί η ρωσική παρέμβαση και να την στηρίξει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κασουλίδης κάνει νάζια και ως να λέγει στη Μόσχα, «αφήστε μας ήσυχους και μην ενοχλείτε την Τουρκία. Εμείς τα βρίσκουμε μαζί με τον σουλτάνο».
 
Ποιος, τελικά, χαράσσει εξωτερική πολιτική; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή ο Ιωάννης Κασουλίδης; Επικροτεί τη δήλωση Κασουλίδη ο Αναστασιάδης, ή τη θεωρεί απεμπόληση της ευκαιρίας να αξιοποιηθεί μία διεθνής παρέμβαση υπέρ της κυπριακής υπόθεσης; Μάλλον, ή σίγουρα, και οι δύο έχουν κοινή φιλοσοφία. «Μακριά η Ρωσία από το Κυπριακό. Κάνουν ζημιά οι παρεμβάσεις της. Εμείς θα τα βρούμε με τον Ερντογάν και τον Ακιντζί. Δεν χρειάζεται να δηλητηριάζει το κλίμα η Μόσχα», αποκαλύπτει η συμπεριφορά τους. Αυτή είναι η πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική και η αξιοποίηση του διεθνούς παράγοντα υπέρ της κυπριακής υπόθεσης...
 
Πώς, όμως, έπρεπε ν' αξιοποιηθεί αυτή η συγκυρία; Με άμεση πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, να συγκροτηθεί διεθνής διάσκεψη με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων, για την επίλυση των βασικών πτυχών του Κυπριακού, ασφάλειας, εγγυήσεων, αποχώρησης στρατευμάτων, εδαφικού, συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Γιατί περιμένουν οι αδαείς να συζητήσουν τις πιο σημαντικές πτυχές του προβλήματος, τελευταίες; Για να περνά ο χρόνος και να παραμυθιάζουν τον κυπριακό λαό ότι επίκειται λύση; Αφού δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρουν οι δηλώσεις της Άγκυρας, και περιμένουν να δουν απτά δείγματα στο τραπέζι των συνομιλιών, γιατί δεν ζητούν διεθνή διάσκεψη να λύσουν τις απορίες τους και να αντιληφθούν το μέγεθος των ψευδαισθήσεών τους;

Top