Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Άγιος που δεν θαυματουργεί...

Άγιος που δεν θαυματουργεί...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι απεργίες χαλούν το success story
 
Κάθε φορά που εργαζόμενοι διεκδικούν δικαιώματά τους, ή μερική επιστροφή όσων τους αφαίρεσε η οικονομική κρίση, βγαίνει οργισμένος ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να προβάλει ως επιχείρημα ότι αυτοί που έχουν σταθερή εργασία, καλά την έχουν, να κάτσουν στα βραστά τους, και να σκεφθούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθούς πείνας 500 και 700 ευρώ. Επικαλείται επίσης το συμφέρον του φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος επιβαρύνεται από τις διεκδικήσεις.
 
Αλλά, όσον αφορά την επίκληση των δεκάδων χιλιάδων ανέργων και δεκάδων χιλιάδων μισθωτών με μισθούς πείνας, καλό θα ήταν η Κυβέρνηση και ο κ. Νεοφύτου να το ενθυμούνται, όταν πανηγυρίζουν για τα success story και για το «οικονομικό θαύμα» που δηλώνουν ότι πέτυχαν. Διότι όταν μία Κυβέρνηση έχει στην καμπούρα της τη δημιουργία 60 και πλέον χιλιάδων ανέργων, δεκάδες άλλες εργαζομένων που ζουν με μισθούς πείνας, παιδιά που πεινούν, νέους που μεταναστεύουν και οικογένειες που σιτίζονται σε κοινωνικά παντοπωλεία, τότε αυτό δεν συνιστά ιστορία ευτυχίας, αλλά ιστορία τραγωδίας.
 
Από την άλλη, δεν μπορεί ο κ. Νεοφύτου να οδύρεται για την επιβάρυνση των φορολογουμένων, όταν η Κυβέρνησή του έχει γεμίσει τα ταμεία της από τη φορολογική καταιγίδα, την οποία επέβαλε στους πολίτες. ΦΠΑ στα καύσιμα, δύο φορολογίες για την ακίνητη περιουσία, χαράτσι για να επισκεφθεί ο άρρωστος τα νοσοκομεία, αιματηρές περικοπές στις κοινωνικές παροχές, χαράτσι σε όσους καθυστερούν να ανανεώσουν τις άδειες των οχημάτων τους. Φορολογίες παντού και σε όλα τα είδη και υπηρεσίες.
Πέραν όλων αυτών, η Κυβέρνηση, η προεδρία και οι υπουργοί ευλογούν τα γένια τους. Λιμουζίνες, τετραπλές συντάξεις, αποδέσμευση κονδυλίου 250 χιλιάδων ευρώ για τις μισθολογικές απολαβές εφτά συνεργατών του Προέδρου, νομιμοποίηση κουβαλητών στα υπουργεία, και πολλά άλλα, τα οποία συνιστούν πρόκληση για τους φορολογούμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αποδεικνύουν την αναλγησία της Κυβέρνησης έναντι των χιλιάδων ανέργων, των εργαζομένων των 500 ευρώ, των πεινασμένων και των ξενιτεμένων.
 
Αυτούς όλους έπρεπε να σκεφθεί ο κ. Αβέρωφ, και όχι με μελοδραματικές δηλώσεις να προσπαθεί να στρέψει την κοινωνία εναντίον όσων απεργούν, επειδή η Κυβέρνηση τούς έχει υποχρεώσει να απεργήσουν. Εφαρμόζεται εδώ μία νέα μορφή νεο-θατσερισμού, με στόχο την υφαρπαγή δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Παράλογα αιτήματα, τα οποία βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, πρέπει να πατάσσονται και να μην ικανοποιούνται. Η υποβολή αιτημάτων πρέπει να συνάδει με την περίοδο λιτότητας, στην οποία ευρίσκεται η χώρα. Αλλά δεν μπορεί ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση να χρησιμοποιούν ψεύδη προκειμένου να κλαυθμηρίσουν και να στρέψουν το κοινωνικό σύνολο, ή τους δυστυχούντες πολίτες, κατά εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
 
Η αλήθεια είναι ότι ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση τρέμουν τις απεργίες. Τρέμουν την οργή των εργαζομένων. Χαλούν την εικόνα του success story. Και επειδή έρχονται και εκλογές, είναι δυνατόν να χαλάσουν και τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης. Δυστυχώς, όμως, για την Κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τους εργαζόμενους, εκτός της απεργίας, από το να πάρουν όσα δικαιούνται. Και ιδού τα παραδείγματα: Πήραν μέτρα οι κυβερνητικοί γιατροί, προειδοποίησαν με απεργιακά μέτρα οι νοσηλευτές, και αμέσως έτρεξε ο Υπουργός Οικονομικών να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Κατέβηκαν σε απεργία οι λεωφορειούχοι της Λάρνακας, και το Υπουργείο Εργασίας έσπευσε να μεσολαβήσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Τόσο καιρό, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε τα Υπουργεία Εργασίας και Μεταφορών άκουαν, ή ενδιαφέροντο να ακούσουν τα αιτήματα. Μόλις οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους, αποφάσισαν να λύσουν τα προβλήματα.
 
Τι θα μας πει τώρα ο κ. Νεοφύτου; Θα ψέξει την Κυβέρνησή του για το γεγονός ότι «αδικεί» και επιβαρύνει τον φορολογούμενο; Αμφιβάλλουμε.
Η γενεσιουργός αιτία που προκαλεί απεργίες είναι η Κυβέρνηση. Αυτήν πρέπει να επικρίνει ο κ. Νεοφύτου. Για την αδιαφορία της, την κωλυσιεργία της, την αναλγησία της. Μόλις βρεθεί προ απεργιών, βάζει την ουρά στα σκέλια και υποχρεώνεται να κάμει όσα αρνείτο να πράξει στον κατάλληλο χρόνο...
 
Εν ΟΛΙΓΟΙΣ
 
Άλλα το Υπουργείο Εργασίας και άλλα το Μεταφορών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνεννοησίας και αμάθειας υπουργείων. Η μεσολαβητική πρόταση, η οποία είχε υπογραφεί μεταξύ συντεχνιών της εταιρείας «Ζήνων», για ικανοποίηση αιτημάτων του προσωπικού, είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Όταν ήρθε η στιγμή εφαρμογής της πρότασης, παρενέβη ο Υπουργός Μεταφορών για να την ανατρέψει, με το επιχείρημα ότι οι λεωφορειούχοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υποχρεούνται σε πάγωμα μισθών. Ποιο από τα δύο υπουργεία βρισκόταν εκτός τάξης και πώς και τα δύο υπουργεία ήταν αχάμπαρα για το τι έπραττε το καθένα;
 
 

Top