Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προκαλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη...

Προκαλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Στην επόμενη συνάντηση με τον Ακιντζί να ζητήσει υπογραφή κοινής δήλωσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λύση.
 
Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να αποτελούσε το πρώτο και κύριο μέλημα των Κυπρίων ηγετών, σε κάθε συμφωνία που συνομολογούσαν με τους κατοχικούς ηγέτες. Επειδή διάλυση του κυπριακού κράτους και λύση που δεν θα κατοχυρώνει τη συνέχιση της λειτουργίας του, σημαίνει βέβαιο αφανισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αποτελεί τον προθάλαμο της πλήρους τουρκοποίησης της Κύπρου.
 
Καμία συμφωνία, όμως, των Κυπρίων ηγετών με τους κατοχικούς εκπροσώπους δεν διαλαμβάνει σαφή πρόνοια ότι με τη λύση η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και να υφίσταται ως κράτος. Δείγμα της πλήρους απουσίας κάθε ίχνους διορατικότητας των ηγετών μας και πλήρους άγνοιας για το ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα την οποία όφειλαν να διασφαλίσουν.
 
Το ίδιο θανάσιμο λάθος διέπραξε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στη συμφωνία του με τον Έρογλου, για την οποία πανηγυρίζει ώς σήμερα, απουσιάζει εντελώς η δέσμευση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κράτος και μετά τη λύση. Και ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης προτού προχωρήσει στη συμφωνία, τόνιζε και ξανατόνιζε ότι η συμφωνία που θα σηματοδοτούσε την έναρξη νέων συνομιλιών, θα έπρεπε να ήταν σαφής και μη επιδεχόμενη αμφισημίες, τελικά απο-δεσμεύθηκε και συνέταξε μετά του Έρογλου κοινό ανακοινωθέν, χωρίς καμία αναφορά στο θεμελιώδες αυτό θέμα. Ένα ανακοινωθέν πλήρες αμφισημιών, το οποίο ερμηνεύεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά όπως βολεύει και εξυπηρετεί τις θέσεις της.
 
Εάν η άρνηση της Τουρκίας και της εγκάθετης ηγεσίας των κατεχομένων να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποδεχθούν συνέχισή της μετά τη λύση, ήταν πρόσφατο δείγμα αδιάλλακτης συμπεριφοράς, θα έλεγε κάποιος ότι οι ηγέτες μας θα είχαν να προβάλουν ένα κάπως δικαιολογημένο άλλοθι. Αλλά η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία φωνάζουν ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963, την επαύριο του στρατιωτικού πραξικοπήματός τους, όταν επεχείρησαν βιαίως να καταλύσουν το κυπριακό κράτος.
 
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την πολεμική τους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως "δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος", ενώ, πέραν των συνεχών υπομνήσεων Τούρκων και Τουρκοκυπρίων επισήμων πως δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχουν και τα επίσημα τουρκικά έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι "εκλιπούσα". Ακόμη και ο Ακιντζί, με πρόσφατο έγγραφό του στα Ηνωμένα Έθνη, χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο. "Εκλιπούσα".
 
Πριν από μερικές ημέρες, ο σύμβουλος του Ακιντζί, Μπορτζού, με δύο συνεχείς δηλώσεις του, επαναβεβαίωσε την αμετακίνητη τουρκική θέση: Δεν αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Παρόλες αυτές τις απτές αποδείξεις, προφορικές και γραπτές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζουν να λένε ψέματα στον λαό. Συνεχίζουν να παραπλανούν ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς τους, και να επιμένουν ότι, με τη λύση που διαπραγματεύονται, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει. Φθάνουν στο έσχατο κατάντημα να περιφέρουν τη δήλωση Ακιντζί, να την ωραιοποιούν, να ισχυρίζονται ότι τη διαστρεβλώνουν οι δήθεν αρνητές τής λύσης και αντί να επικρίνουν τον Ακιντζί και την Τουρκία, επικρίνουν τους Ελληνοκυπρίους που καταγγέλλουν την τουρκική πλευρά!
 
Πρόκειται για αχρείο επικοινωνιακό παιγνίδι, με σκοπό να χρυσωθεί το χάπι της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και προσέξτε: Ενώ η συνέχιση της ύπαρξης του κυπριακού κράτους αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο μιας λύσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ουδέποτε σε όλους αυτούς τους μήνες που διαπραγματεύεται με τον Ακιντζί, δεν ζήτησε να συζητηθεί αυτό το θέμα. Γιατί;
 
Τον προκαλούμε: Στην επόμενη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, να θέσει ευθέως θέμα ενώπιον του κατοχικού ηγέτη. Και να ζητήσει κοινή, ξεκάθαρη δήλωση, διά της οποίας να καθορίζεται, σαφώς και απεριφράστως, χωρίς αμφισημίες και χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί. Και δεν θα υπάρξει νέο κράτος στη θέση της.
 
Τολμά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει αυτό το θέμα; Τολμά να ζητήσει από τον Ακιντζί να θέσει την υπογραφή του κάτω από κείμενο, ότι το κυπριακό κράτος δεν θα διαλυθεί και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λύση;
 
Αν ο Πρόεδρος εξασφαλίσει αυτήν τη δήλωση Ακιντζί, θα τον εμπιστευθούμε. Αν δεν τολμά να κάνει το αυτονόητο, τότε θα σημαίνει ότι είναι έτοιμος να υπογράψει λύση διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Top