Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αναστασιάδης και Αβέρωφ εγνώριζαν ότι επέκειτο κούρεμα

Αναστασιάδης και Αβέρωφ εγνώριζαν ότι επέκειτο κούρεμα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι νεότεροι δημοσιογράφοι, αλλά και οι νεότεροι πολιτικοί, στην πλειοψηφία τους, δεν γνωρίζουν ιστορία. Ούτε παλαιότερη, ούτε πολύ πρόσφατη. Ούτε ιστορία που αφορά το κομματικό σύστημα, ούτε ιστορία που αφορά το εθνικό πρόβλημα. Πιστεύουν ότι όλα ξεκινούν από την ημέρα που ενετάχθησαν στη δημοσιογραφία, ή στην πολιτική.

Και όμως η γνώση της ιστορίας, παλαιότερης και πρόσφατης, η γνώση των γεγονότων, είναι το πιο ασφαλές εργαλείο για να κρίνει κανείς σωστά και εποικοδομητικά τα σημερινά γεγονότα, την ιστορία ενός εκάστου πολιτικού και ενός εκάστου κόμματος, την υστερόβουλη συμπεριφορά τους σήμερα και τον υστερόβουλο τρόπο που αντιμετωπίζουν το εθνικό πρόβλημα.

Δεν νομίζουμε ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου, δεν γνωρίζει ιστορία. Την κατέχει καλώς. Αλλά, ως εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι υποχρεωμένος να υποδύεται τον ανήξερο ή ακόμη και να την παραποιεί, προκειμένου να την παρουσιάζει ως δικαιώνουσα τις θέσεις του κόμματος του.

Προχθές, με αφορμή ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία σχολίαζε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για το κούρεμα καταθέσεων, και στην οποία ανακοίνωση διετυπώνετο η λογική θέση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγνώριζε ότι επέκειτο κούρεμα, ο κ. Προδρόμου απορρίπτει τη θέση αυτήν και διερωτάται «τι είναι εκείνο που τους κάνει να μην καταλαβαίνουν ότι και προαποφασισμένες μπορεί να ήταν οι εξελίξεις, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην το γνώριζε προτού εκλεγεί».

Ο κ. Προδρόμου δεν γνωρίζει, ή προσποιείται ότι αγνοεί, γεγονότα και δηλώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε προτού εκλεγεί, αλλά και μετά που εξελέγη, ότι θα ετίθετο ενώπιον του, από τους εταίρους του, θέμα κουρέματος των καταθέσεων. Αλλά, αν ο κ. Προδρόμου δικαιολογείται να μη γνωρίζει τι δήλωνε ο κ. Αναστασιάδης, δεν έχει καμία δικαιολογία να μη γνωρίζει τι έλεγε ο αρχηγός του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μέσα από τις δηλώσεις του αποδεικνύεται ότι και ο κ. Νεοφύτου εγνώριζε ότι θα γινόταν κούρεμα.

Φέρομεν εις γνώσιν του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ τα εξής γεγονότα.
Στις 7 Μαρτίου 2013, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συναντηθεί με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα ακόλουθα: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και κάνει λόγο για κούρεμα καταθέσεων. Τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη».

Αυτή και μόνο η δήλωση του κ. Νεοφύτου αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εγνώριζε, πριν από το κούρεμα, ότι με απαίτηση του Δ.Ν.Τ. θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων. Και προειδοποιούσε, μάλιστα, ότι τέτοιος όρος δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτός από την κυβέρνησή του, διότι θα ισοδυναμούσε με εκδίωξη της Κύπρου από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.!

Σήμερα, όμως, εκείνος ο οικονομικός Αρμαγεδδώνας παρουσιάζεται από τον κ. Νεοφύτου, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Χάρη Γεωργιάδη ως ευλογία!
Αλλά, τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο τότε Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, εγνώριζαν επίσης ότι θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων. Ο κ. Σαρρής, στις 27.3.2013, δήλωνε στην εκπομπή του Χρύσανθου Τσουρούλλη «60 Λεπτά»: «Η διαπραγματευτική μας ομάδα γνώριζε ότι το κούρεμα καταθέσεων θα έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Όσον αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εγνώριζε κι αυτός, και προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι επίκειται κούρεμα καταθέσεων. Αναφέρουμε μία μόνο (κατέχουμε και άλλες) δήλωσή του, η οποία μαρτυρεί ότι εγνώριζε πολύ καλά τι επέκειτο. Σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την εγκατάστασή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, διακήρυσσε. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης από την Ευρώπη και δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση».

Τελικώς, φίλε Πρόδρομε, και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και όλη η κυβέρνησή σας εγνώριζαν, και πριν από τις εκλογές και μετά, ότι θα γινόταν κούρεμα. Και ενώ εγνώριζαν, μετέβησαν απροετοίμαστοι και ως πρόβατα επί σφαγή, το αποδέχθηκαν «με το πιστόλι στον κρόταφο» και σήμερα αυτό το έγκλημα το παρουσιάζουν ως ευλογία.

Αυτή η ιστορία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες υποκρισίες και τον μεγαλύτερο εμπαιγμό του λαού, στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς θέλετε να εμπιστευθώ όσα ο Πρόεδρός σας και το κόμμα σας διακηρύσσουν σήμερα;


Top