Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η «διαρροή» τής ήλθε γάντι...

Η «διαρροή» τής ήλθε γάντι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Διαρροή επίσημου εγγράφου, το οποίο θα αποκαλύπτει σκέψεις και προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τις οποίες προτίθεται να καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι και ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Συνιστά εθελούσια και, εκ των προτέρων, ενημέρωση της τουρκικής πλευράς για το τι προτίθεται να πράξει η πλευρά μας.

Συνιστά, όμως, διαρροή η αποκάλυψη ενός εγγράφου το οποίο ήδη κατέχει ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, γνωρίζει η τουρκική πλευρά και αποτελεί απλώς μία γενική παράθεση τού τι συζητήθηκε στις συνομιλίες; Σίγουρα όχι. Αντιθέτως, συνιστά έγγραφο πληροφόρησης του κυπριακού λαού, το οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να καταθέσει ενώπιον των πολιτικών κομμάτων και δημοσίως, ενώπιον του λαού.

Συνεπώς, προς τι η «οργή της Κυβέρνησης για τη «διαρροή» ενός πληροφοριακού εγγράφου, το οποίο γνωρίζει ήδη ο Γ.Γ. και ο Ακιντζί; Αυτό το έγγραφο παραδόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Γ.Γ., παρουσία του κατοχικού ηγέτη, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός. Το γνωρίζουν, ήδη, εδώ και πολλές ημέρες πολλοί, εκτός Κύπρου.

Το γνωρίζει και η τουρκική πλευρά. Είναι αμαρτία να το γνωρίζουν και οι πολίτες; Ούτε αποκάλυψη ελληνοκυπριακών θέσεων συνιστά, ούτε περιέχει οτιδήποτε που δεν γνωρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Το μόνο «αμάρτημα» είναι πως το πληροφορήθηκαν τώρα και οι Ελληνοκύπριοι.

Σε αυτόν τον τόπο έχουμε χάσει προ πολλού τη σημασία πολλών λέξεων και πολλών ορολογιών. Και κάποιοι έχουν φθάσει στο σημείο να συγχύζουν την ενημέρωση του λαού με τη διαρροή και να αφορίζουν την ενημέρωση στο όνομα της διαρροής.

Εγώ λέω: Μπράβο σε εκείνον που «διέρρευσε» το έγγραφο (αν δεν είναι η Κυβέρνηση), το οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε, εν ονόματι της διαφάνειας και των δικών του διακηρύξεων, να θέσει δημόσια ενώπιον του λαού. Μπράβο του διαρροέα, διότι μέσα στον σκοταδισμό, την αδιαφάνεια και τη σύγχυση που καλλιεργεί η Κυβέρνηση ευρέθη ένας υπεύθυνος άνθρωπος, ο οποίος θεώρησε καθήκον του να ενημερώσει τον λαό, επί ενός εγγράφου, το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζουν οι ξένοι και οι Τούρκοι, αλλά αγνοεί ο Ελληνοκύπριος!

Η «οργή» της Κυβέρνησης, όπως διατυπώνεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αποτελεί πρόσχημα, με στόχο να τερματισθεί η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες. Η δήλωση ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να επανεξετάσει το θέμα παροχής εγγράφων στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, και αντ' αυτού να συνεχιστεί η υφιστάμενη τακτική, βάσει της οποίας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μπορούν να μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο και επιτόπου να μελετούν όλα τα σχετικά έγγραφα», συνιστά προφάσεις εν αμαρτίαις. Έχει ως στόχο να τερματισθεί και η υπάρχουσα στοιχειώδης και «άρπα κόλλα» ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και, μέσω αυτής, ενημέρωση του λαού για την πορεία των συνομιλιών.

Πού αποσκοπεί αυτός ο τερματισμός της ενημέρωσης; Στην προσπάθεια να αποκρυβεί από τον λαό η αλήθεια. Ότι οι συνομιλίες καρκινοβατούν, ουδεμία ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί, όλα τα μεγάλα και ακανθώδη θέματα δεν έχουν καν συζητηθεί και ο ψευδοδιάλογος εξελίσσεται σε τράβημα στον χρόνο. Και ενώ αυτά συμβαίνουν και οι συνομιλίες καρκινοβατούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να μπορούν, εν μέσω ενός σκοτεινού περιβάλλοντος, να συνεχίζουν το παιγνίδι εντυπώσεων, πως οι οιωνοί της λύσης είναι καλύτεροι από κάθε προηγούμενη φορά. Και την ίδια στιγμή να παίζουν τα κομματικά τους παιγνίδια, καταγγέλλοντας όσους θέλουν σωστή λύση, ότι υπονομεύουν τη λύση!

Στην ουσία, «αφορμήν εγύρευκεν» η Κυβέρνηση να σταματήσει την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού για την πορεία του εθνικού θέματος. Θέλει να κάνει παιγνίδια με το μέλλον του τόπου, πίσω από κλειστές πόρτες, να προχωρεί σε γενναιόδωρες προσφορές προς την τουρκική πλευρά, εν αγνοία του λαού, και στο τέλος να παρουσιάσει ένα τερατούργημα λύσης, το οποίο να επιβάλει, διά εκβιασμών και εκφοβισμών του τύπου «αν δεν ψηφίσετε θα έλθει η νέα Μικρασιατική Καταστροφή», στον λαό.
Η «διαρροή» τής ήλθε γάντι...


Top