Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εξωραΐζοντες την Τουρκία, θα φέρουν την καταστροφή

Εξωραΐζοντες την Τουρκία, θα φέρουν την καταστροφή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ελάχιστες ώρες μετά την επιστροφή του Άντρου Κυπριανού, από τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, συνέβησαν τα ακόλουθα γεγονότα:
 
1. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε: «Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού στην Κύπρο». Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. Και εφόσον η Τουρκία στηρίζει τον Ακιντζί και τους Τουρκοκυπρίους, η βούλησή τους για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων θα γίνει και πράξη από την Τουρκία.
 
2. Κατά τις συνομιλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα, οι Τούρκοι ηγέτες του ζήτησαν όπως οι ΗΠΑ πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση μέχρι τον Μάρτιο. Δηλαδή, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θριαμβολογούσαν ότι έστειλαν τον Μπάιντεν στην Άγκυρα να πιέσει την Τουρκία, τελικά η Τουρκία πιέζει τον Μπάιντεν, να πιέσει εμάς!
 
3. Ενώ προβάλλεται στα δικά μας ΜΜΕ, καθ' υπαγόρευση από τους γνωστούς κύκλους, πως τάχατες η Τουρκία αποδέχεται την αντικατάσταση των δικών της εγγυήσεων με ευρωπαϊκές, κοινή δήλωση της Ε.Ε. με την Τουρκία, δεσμεύει την Ε.Ε. να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συνομιλίες για το άνοιγμα επιπλέον διαπραγματευτικών κεφαλαίων, μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου 17. 
 
Τονίζεται ότι η προετοιμασία από τις δύο πλευρές πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ώστε το άνοιγμα κεφαλαίων να ακολουθήσει. Εδώ, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου Μποζκίρ, ότι υπάρχει τελεσίγραφο της Ε.Ε. προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως μέχρι τον Ιούνιο εξευρεθεί συμφωνία, διαφορετικά η Ε.Ε. θα ανοίξει τα κεφάλαια που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν δύο τινά:
1. Ότι οι Νταβούτογλου-Τσαβούσογλου, με τους οποίους συνομίλησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, παρεπλάνησαν τον Άντρο Κυπριανού και φρόντισαν να μεταφέρει με το δικό του στόμα αισιόδοξες και διαλλακτικές προσεγγίσεις των Τούρκων, όσον αφορά το Κυπριακό, με τις οποίες απλώς εξυπηρετούν τουρκικούς στόχους.
 
 Εξυπηρετούν αφενός τη διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίζει εύσημα χώρας η οποία θέλει λύση του Κυπριακού και αφετέρου εξυπηρετούν την ενταξιακή της προσπάθεια για άνοιγμα των κεφαλαίων, επιρρίπτοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη ότι δεν προέκυψε λύση. Προς τούτο θα επικαλεσθούν τις δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης, και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ότι η Τουρκία θέλει λύση και δείχνει διάθεση να κάνει υποχωρήσεις.
 
2. Ότι ο Άντρος Κυπριανού μετέβη στην Τουρκία, όχι για να διαγνώσει τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις, αλλά με βαθύτερο στόχο, να τις εξωραΐσει. Και εξωραΐζοντας τη «νέα αντιμετώπιση» του Κυπριακού από την Τουρκία, να προβάλει ως δικαιωμένες τις θέσεις του κόμματός του, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν βάσιμες προοπτικές επίλυσης του προβλήματος.
 
Είτε το ένα συμβαίνει, είτε το άλλο. Αλλά μάλλον συμβαίνουν και τα δύο. Ο Νταβούτογλου και ο Τσαβούσογλου αναζητούσαν Ελληνοκύπριους ηγέτες για να περάσουν τα μηνύματα της πλέον διαλλακτικής Άγκυρας, και τα βρίσκουν στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη και του Άντρου Κυπριανού. Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος εξωραϊσμός της τουρκικής «ειρηνόφιλης» πολιτικής, από αυτόν που εκδηλώνεται σήμερα με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Άντρο Κυπριανού και τις ηγεσίες και τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων. Η τουρκική πανουργία και η πανέξυπνη τουρκική διπλωματία επέτυχαν να καταστήσουν την κυπριακή κυβέρνηση, και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, νεροκουβαλητές στον μύλο της προπαγάνδας της.
 
Αυτή η μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την εθνική υπόθεση. Επειδή:
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχουν καταστεί όμηροι των ίδιων των δηλώσεών τους, και αιχμάλωτοι του εξωραϊσμού της Τουρκίας. Και ως όμηροι των δηλώσεών τους, και της δικαίωσης της πολιτικής τους, είναι: Είτε υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την όποια λύση και να επιχειρήσουν να χρυσώσουν το χάπι στον κυπριακό Ελληνισμό, είτε να προσγειωθούν όταν αντιληφθούν ποια εκτρωματική λύση τέθηκε ενώπιόν τους και να την απορρίψουν.
 
Αλλά και τότε υπεύθυνη για το αδιέξοδο δεν θα είναι η Τουρκία και ο Ακιντζί, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, και οι εκπρόσωποί της, οι οποίοι απο-ενοχοποιούσαν την τουρκική πλευρά για μεγάλο χρονικό διάστημα και προπαγάνδιζαν τη βούλησή της να λύσει το Κυπριακό. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Άντρος Κυπριανού και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με τα κομματικά δεινοσαυράκια τους, θα είναι υπεύθυνοι για τη μεγάλη καταστροφή...
 

Top