Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Λύση μέχρι τον Ιούνιο, ή άνοιγμα κεφαλαίων

Λύση μέχρι τον Ιούνιο, ή άνοιγμα κεφαλαίων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Την ημέρα των Θεοφανίων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρόντος του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε πως η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να φέρει δίκαιη λύση, αλλά και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, οι οποίες «γνωρίζουμε καλά», είπε, πως ασκούνται εις βάρος της πλευράς μας.

Εκείνη η αναφορά του Αρχιεπισκόπου πέρασε απαρατήρητη και χωρίς σχολιασμό. Αλλά ούτε και ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε επιβεβλημένο να ενημερώσει, ως όφειλε, τον λαό, από ποια κατεύθυνση ασκούνται οι πιέσεις και με ποιο στόχο. Δεδομένης, όμως, της συνεργασίας Προέδρου-Αρχιεπισκόπου επί του Κυπριακού και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κρίνουμε λογικό πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν και είναι καλά ενημερωμένος επί του εθνικού θέματος.

Και πως πράγματι υπάρχουν πιέσεις, έξωθεν, επί του Προέδρου Αναστασιάδη, στο Κυπριακό. Άλλωστε η προϊστορία του Κυπριακού είναι γεμάτη από πιέσεις δυτικών επί όλων των ηγετών μας, να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις, και πως μετά τις παραχωρήσεις οι δυνάμεις αυτές θα παρενέβαιναν προς την Άγκυρα για να ανταποκριθεί.

Τελικώς, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε να κατονομάσει τους ασκούντες πιέσεις, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε κανένας εκ των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μίλησαν ποτέ για άσκηση πιέσεων στη δική μας πλευρά.

Ήλθε, όμως, ο Τούρκος Υπουργός, υπεύθυνος για τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ, να αποκαλύψει, στις 15 Ιανουαρίου, σε ομιλία του σε σύσκεψη Τούρκων πρεσβευτών στην Άγκυρα, τα εξής σημαντικά: Δήλωσε ότι υπάρχει δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο δεν λυθεί το Κυπριακό, να ανοίξει τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Μποζκίρ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Άγκυρα: «Στην περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό, θα μπορούν να ανοίξουν αμέσως και τα 13 κεφάλαια που είναι κλειστά. Αν το Κυπριακό δεν λυθεί μέχρι τον Ιούνιο, η δέσμευση της Ε.Ε. είναι να υπάρξει δυνατότητα να ανοίξουν τα κεφάλαια. Επομένως, το άνοιγμα των κεφαλαίων, που μπλόκαρε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου, είναι υπό την ευθύνη της Ε.Ε. Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση με την Ε.Ε. για το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών».

Δεν μπορεί ο Τούρκος Υπουργός, που μιλά καθημερινά με Ευρωπαίους αξιωματούχους, να μη γνωρίζει το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται και τα μέλλοντα να συμβούν. Ούτε μπορεί να ψεύδεται ενώπιον όλων των Τούρκων πρεσβευτών. Φαίνεται ότι αυτά που δηλώνει είναι αλήθεια. Και πως η Ε.Ε. πιέζει όντως την κυπριακή Κυβέρνηση να φθάσει ανυπερθέτως σε συμφωνία λύσης, μέχρι τον Ιούνιο.

Διαφορετικά, θα προχωρήσει σε ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι ενήμερη αυτής της δέσμευσης η κυπριακή Κυβέρνηση; Αν όχι, είναι αχάμπαρη για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες. Αν πάλιν γνωρίζει το «τελεσίγραφο» των εταίρων της, και αντί να ενημερώσει τα κόμματα και τον λαό το αποκρύβει, τότε είναι κουτοπόνηρη. Αν όχι και επικίνδυνη. Θα έλθει η στιγμή, κατά την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αλήθεια. Και τα εφιαλτικά διλήμματα.

Αυτή η αποκαλυπτική δήλωση του Τούρκου υπουργού συναρτάται και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Από τη σπουδή της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού να ακυρώσουν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ενόψει, λέγουν, επερχόμενης συμφωνίας για το Κυπριακό. Άλλοι λόγοι είναι που τους επιβάλλουν τη σπουδή και τους υποχρεώνουν να βάλουν τα δύο τους πόδια σε ένα παπούτσι...

Μας έλεγε τότε, επί διακυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη, ο τότε (και σήμερα) Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποβεί ο καταλύτης για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Και σήμερα, 12 και πλέον χρόνια μετά, αποδεικνύεται ότι η ένταξη στην Ε.Ε. αποβαίνει μοχλός πίεσης επί της ελληνοκυπριακής πλευράς να υπογράψει θνησιγενή λύση, άλλως τα παγωμένα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα ξεπαγώσουν. Αντί η ένταξη να ενεργήσει ως καταλύτης για δίκαιη λύση, αποβαίνει μοχλός πίεσης για να αποδεχθούμε ότι δεν θα μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας και θα αποδεχθούμε να λειτουργεί στη βάση των πλειοψηφιών πληθυσμού και γης.

Αλλά, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται άσκηση πίεσης από την Ε.Ε. ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη, για να αποδεχθεί ο ΔΗΣΥ πληθυσμιακές πλειοψηφίες, πλειοψηφίες γης, εγγυήσεις, ίσα δικαιώματα σφετεριστή και χρήστη. Η ιστορία του διδάσκει ότι υπήρξε ο προάγγελος της αποδοχής της διζωνικής (ομιλία Κληρίδη στην «Αργώ», 1975) και φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν (Ν. Αναστασιάδης, 2004)...


Top