Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η λύση που συζητούν: Εμείς απ' εδώ κι εσείς απ' εκεί

Η λύση που συζητούν: Εμείς απ' εδώ κι εσείς απ' εκεί

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Σωστά μάντευε ο κ. Έιντε όταν μιλούσε για συναπάντημα πλανητών. Ευθυγραμμίστηκε και η Χίλαρι Κλίντον
 
Οφείλουμε απολογία στον συμπαθή Νορβηγό διπλωμάτη, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Τον έχουμε επικρίνει δριμύτατα, πολλές φορές, για τη δήλωσή του περί ευθυγράμμισης και συναπαντήματος των άστρων, αλλά ομολογούμε πως έχει δίκαιο. Πράγματι, όλα τα αστέρια ευθυγραμμίζονται για τη μορφή της λύσης και, κυρίως, συναπαντώνται στον «σκληρό πυρήνα» της λύσης.
 
Ότι στο υπό νομιμοποίηση ψευδοκράτος, που θα λάβει την ονομασία «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος», θα υπάρχει πλειοψηφία γης και πληθυσμών. Ευθυγραμμίζονται σε αυτό το κέντρο βάρους, και Κασουλίδης και Ακιντζί και Αναστασιάδης και Ακιντζί και ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Μη δίδετε πίστη σε όσα λέγουν για να χρυσώσουν το χάπι. Πιστέψτε μόνο τον Ιωάννη Κασουλίδη. Δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»:
 
«Δεν έχουμε πρόθεση ως ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών».
 
Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει, ή μάλλον ομολογεί καθαρά, πως στο τουρκοκυπριακό κράτος θα υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμού και γης, τότε δεν χρειάζεται άλλη δήλωση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το κόμμα του, καθώς και ο συνοδοιπόρος τους, ΑΚΕΛ, έχουν όντως συμφωνήσει και αποδεχθεί τον τουρκικό όρο. Έχουν αποδεχθεί τον διαμελισμό της Κύπρου στη βάση ρατσιστικών κριτηρίων.
 
Απ' εκεί οι Τουρκοκύπριοι με πλειοψηφία πληθυσμού και γης, και απ' εδώ οι Ελληνοκύπριοι. Δύο κράτη με αμιγώς εθνικούς πληθυσμούς. Και το σχιζοφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτοί που έχουν συμφωνήσει σε αυτήν τη μορφή λύσης, κατηγορούν τους άλλους, που αρνούνται να τη δεχθούν, ότι τάσσονται υπέρ λύσης «οι Τούρκοι απ' εκεί και οι Έλληνες απ' εδώ»! Τα δικά μας του γειτόνου μας, δηλαδή.
 
Ύστερα από αυτήν την αποκαλυπτικότατη δήλωση του κ. Κασουλίδη για το ποια λύση συζητά η Κυβέρνησή του, και για την ομολογία του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί πως το βόρειο τμήμα θα έχει πλειοψηφία πληθυσμού και γης, οι διαψεύσεις και οι διευκρινίσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ουδεμίαν αξία έχουν.
 
Είναι διαψεύσεις σκοπιμότητας. Και καταντούν πλέον και δηλώσεις αφόρητου εμπαιγμού, να μας λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, ο κ. Αναστασιάδης και οι παράγοντες του ΔΗΣΥ, πως δεν μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, διότι το απαγορεύει το κοινοτικό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Τίποτε δεν θα είναι απαγορευτικό, εάν το συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, ο Τούρκος αξιωματούχος Μποζκίρ δήλωσε πως η Τουρκία θα επιδιώξει όπως η συμφωνία που θα προκύψει, αποτελέσει πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα υποστηρίξει κάθε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
 
Συνεπώς προς τι οι αναφορές σε «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης και σε ευρωπαϊκή λύση; Η Ευρώπη δεν πρόκειται να φέρει οποιαδήποτε ένσταση σε οποιαδήποτε συμφωνία, προκειμένου να απαλλαγεί του πονοκεφάλου του Κυπριακού και να ανοίξει ο δρόμος για να δεχθεί στις αγκάλες της την Τουρκία.
 
Ο κύβος ερρίφθη. Η Κυβέρνηση και το κόμμα της έχουν αποδεχθεί τις πλειοψηφίες πληθυσμού και γης. Τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως, όπως πολύ σωστά εμάντευε ο κ. Έιντε. Και μαζί με τα κυπριακά άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί και η Ευρώπη και η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Άκουσε κανείς τι είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε ομιλία της σε εκδήλωση που οργάνωσε η ομογένεια της Αμερικής για την ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα της; Τάχθηκε υπέρ μίας διευθέτησης με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (έτσι για να ικανοποιηθούν οι Ελληνοαμερικανοί χρηματοδότες της), αλλά τόνισε ότι «οι δύο κοινότητες θα πρέπει να ζουν στους αντίστοιχους τομείς τους και να εργάζονται μαζί, όπου είναι δυνατόν».
 
Όταν η κ. Κλίντον μιλά για «αντίστοιχους τομείς», εννοεί οι Τουρκοκύπριοι στον βορρά και οι Ελληνοκύπριοι στον νότο. Πλάι-πλάι, αλλά χωριστά. Και να εργάζονται μαζί, «όπου είναι δυνατόν». Όχι να αποτελούν συνεργάτες στο ίδιο κράτος, αλλά να έχουν κάποια υποτυπώδη συνεργασία, αν είναι δυνατόν...
 
Αλλά γιατί να έχουμε παράπονο με την κυρία Χίλαρι, όταν ο κ. Κασουλίδης δέχεται ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και γης στον βορρά; Υπάρχει καλύτερη απεικόνιση τού «εμείς απ' εδώ και αυτοί απ' εκεί»;

Top