Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Tα Θεοφάνια και το άφαντο σχέδιο λύσης

Tα Θεοφάνια και το άφαντο σχέδιο λύσης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν δικαιούται να εκπροσωπεί τον λαό, επειδή υφήρπασε την ψήφο του και άλλη πολιτική υποσχέθηκε και την αντίθετη εφαρμόζει
 
Κατήντησε αφόρητος εμπαιγμός για τους πρόσφυγες, η ευχή των εκάστοτε πολιτικών ηγετών κάθε ημέρα των Χριστουγέννων, κάθε Πρωτοχρονιά, κάθε ημέρα των Θεοφανίων, να είναι η τελευταία χρονιά που βρίσκονται στην προσφυγιά και τον νέο χρόνο, τα επόμενα Χριστούγεννα και τα επόμενα Θεοφάνια, να τα γιορτάσουν στις πατρογονικές εστίες.
 
Σαράντα ένα χρόνια επαναλαμβάνεται, μηχανικά, από ηγέτες η ίδια ευχή, χωρίς να την πιστεύουν και χωρίς, το κυριότερο, να ενεργούν προς την κατεύθυνση αυτή. Αντί να χαράσσουν πολιτικές που να οδηγούν στην επιστροφή, χαράσσουν πολιτικές που απομακρύνουν από την επιστροφή. Αντί να χαράσσουν πολιτικές λύσης, χαράσσουν πολιτικές απομάκρυνσης από τη λύση, ή ωθούν σε μία καταστροφική λύση.
 
Τον ίδιο αφόρητο εμπαιγμό επιχείρησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων και στη βάπτιση του Τιμίου Σταυρού. «Εύχομαι να είναι η τελευταία χρονιά που γιορτάζουμε μακριά από τις πατρογονικές εστίες», είπε, και περιέγραψε τη λύση στη βάση των δικών του ψευδαισθήσεων, μία λύση που πόρρω απέχει από τη λύση που διαπραγματεύεται σήμερα.
 
Αλλά ο μεγαλύτερος εμπαιγμός προέρχεται από το γεγονός ότι οι ηγέτες μας συνεχίζουν να έχουν ως όραμα, και να επικαλούνται, παλαιολιθικές συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις για καταστροφικές λύσεις. Επικαλούνται αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες ξεπεράστηκαν από τον χρόνο και τα γεγονότα. Δεν έχουν τίποτε το καινούργιο να προτάξουν, δεν έχουν τίποτε να επικαλεσθούν ως δική τους συνεισφορά στην προσπάθεια επίτευξης δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Θυμούνται τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς, Κυπριανού-Ντενκτάς και τις αποφάσεις των Εθνικών Συμβουλίων, που ελήφθησαν επί Βασιλείου και επί Χριστόφια.
 
Θυμήθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου 2009, για να τις επικαλεστεί ως βάση μίας «έντιμης λύσης».
Από τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς έχουν παρέλθει 40 χρόνια. Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά. Οι ηγέτες μας έχουν μείνει καθηλωμένοι στο 1975 και 1979.
 
Θυμούνται τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου επί προεδρίας Βασιλείου. Έχουν παρέλθει από τότε 17-18 χρόνια. Θυμούνται τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. Από τότε έχουν παρέλθει επτά χρόνια. Μέσα σε χρονικό διάστημα 41 χρόνων, τίποτε δεν έχει αλλάξει, τίποτε δεν έχει διαφοροποιηθεί, για τους Προέδρους μας. Ούτε στον κόσμο, ούτε στην Κύπρο!
 
Αποτελεί, όμως, θλιβερή απόδειξη της ανικανότητας του σημερινού Προέδρου να διαμορφώσει δική του πολιτική, η επίκληση αποφάσεων Εθνικών Συμβουλίων, προηγούμενων Προέδρων. Την ίδια στιγμή, αποτελεί και τρανή απόδειξη της υφαρπαγής της ψήφου του λαού για να εκλεγεί Πρόεδρος, όταν αυτά που υποσχέθηκε ως συμβόλαιο με τον λαό, δεν τα εφάρμοσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να επικαλείται αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου επί προεδρίας Χριστόφια, οφείλει να εξηγήσει γιατί η δέσμευσή του ότι θα συγκαλούσε Εθνικό Συμβούλιο για να ετοιμάσει πλαίσιο λύσης το οποίο θα κατέθετε στις διαπραγματεύσεις, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
 
Οφείλει να ζητήσει μία μεγάλη συγγνώμη από τον λαό, επειδή ενώ υποσχέθηκε ότι θα χάρασσε πολιτική στη βάση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, τελικώς το κατέστησε καθαρά δικοινοτικό.
 
Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό, επειδή ενώ υποσχέθηκε πολιτική η οποία θα είχε ως στόχο την πρόκληση μεγαλύτερου κόστους στην Τουρκία, τελικώς απο-ενοχοποίησε πλήρως την Τουρκία.
 
Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό, επειδή ενώ του υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευόταν λύση στη βάση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπραγματεύεται λύση στη βάση πλειοψηφιών, πληθυσμών και γης.
 
Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό, επειδή ενώ του υποσχέθηκε ότι δεν θα συζητούσε σχέδιο Ανάν, σήμερα συζητά σχέδια πέραν του σχεδίου Ανάν.
 
Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό, επειδή ενώ του υποσχέθηκε ότι θα έριχνε στο πυρ το εξώτερον τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, τελικώς τις έχει αποδεχθεί.
 
Δύναται, ένας καλός μελετητής των προεκλογικών «συμβολαίων» του Νίκου Αναστασιάδη με τον λαό, να εντοπίσει δεκάδες δεσμεύσεις που ανέλαβε στο εθνικό θέμα και στο τέλος τις αγνόησε, τις καταπάτησε και τις έριξε στον κάλαθο των αχρήστων.
 
Κατόπιν αυτού, δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπεί τον λαό στις διαπραγματεύσεις για λύση. Υπέκλεψε την ψήφο του λαού. Άλλα δεσμεύτηκε στον λαό στο εθνικό θέμα, και εντελώς αντίθετα πράττει. Η υποκλοπή της ψήφου των πολιτών αποτελεί και είδος νοθείας του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών. Εάν ο Νίκος Αναστασιάδης κατήρχετο στις εκλογές με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα, δεν θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 

Top