Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο τρίτος για τον Βόσπορο...

Ο τρίτος για τον Βόσπορο...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Μακάριος: «Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο...»
 
Ο πρώτος Κύπριος επίσημος που επεσκέφθη την Τουρκία, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τον Νοέμβριο του 1962, λίγο μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί έζησε εφιαλτικές στιγμές. Ο τουρκικός όχλος, σε μία σχεδιασμένη από το τουρκικό κράτος επιχείρηση, τον αποδοκίμασε και τον εχλεύασε. Όταν αργότερα ο Μακάριος ερωτήθηκε εάν επιθυμούσε να επισκεφθεί την Τουρκία, απάντησε: «Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο...».
 
Ο δεύτερος Κύπριος πολιτικός ο οποίος επεσκέφθη την Τουρκία ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ και σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 2005, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη συντριπτική ήττα του στο δημοψήφισμα του 2004, επισκέπτεται με πρόσκληση την τουρκική πρωτεύουσα.
 
Συναντάται με τον τότε πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, και στη διάρκεια της επίσκεψής του εκφωνεί την πλέον ανιστόρητη και ντροπιαστική για τον Ελληνισμό ομιλία. Από το βήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δηλώνει πως τα δεινά του Ελληνισμού οφείλονται στην αφροσύνη των Ελλήνων!
 
Έμπλεος ενθουσιασμού, ο Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφει στην Κύπρο και σε συνέντευξή του στον κατοπινό συνεργάτη του Μακάριο Δρουσιώτη, χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν «σύγχρονο προοδευτικό πολιτικό, ο οποίος θέλει λύση στο Κυπριακό».
 
Αργότερα, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης εξευτελίζεται από τον Τούρκο σουλτάνο. Αποστέλλει επιστολή στον Ερντογάν, μέσω του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τελευταίος την επιδίδει σε κάποιο λειτουργό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για να την επιδώσει στον Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει ότι δεν θυμάται να παρέλαβε τέτοια επιστολή. Προφανέστατα, την παρέλαβε και την έριξε στον κάλαθο των αχρήστων. Θα ασχολείται τώρα με επιστολές ενός ανύπαρκτου ηγέτη μίας εκλιπούσης Δημοκρατίας;
 
Ακολουθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, που δεν «καταξιώνεται», όμως, να παραλάβει πρόσκληση επίσκεψης στην Τουρκία. Απλώς δαπανάται σε ικεσίες στον Ερντογάν, να τον δεχθεί και να πιουν ρακί και να φάνε ψάρι στον Βόσπορο, για να του εξηγήσει το όραμά του για την Κύπρο! Ούτε καν καταδέχεται ο Ερντογάν να του απαντήσει.
 
Τα καταφέρνει, όμως, καλύτερα, ο διάδοχός του Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανακοινώνει παραλαβή πρόσκλησης από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, να επισκεφθεί την Τουρκία. Σε ομιλία του στο συνέδριο της ΕΔΟΝ (4 Ιανουαρίου), δήλωσε: «Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει απευθύνει πρόσκληση στο ΑΚΕΛ για να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συζήτηση του Κυπριακού.
Η πρόσκληση αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το Κόμμα μας στο Κυπριακό. 
 
Αποτελεί αναγνώριση του υπεύθυνου και πατριωτικού ρόλου που διαδραματίζουμε ως ΑΚΕΛ, παρ' όλο που είμαστε στην αντιπολίτευση. Η απάντηση στην πρόσκληση είναι θετική. Θα μεταβούμε στην Τουρκία, εφόσον προηγουμένως συνεννοηθούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Θα αναλύσουμε εκεί, τεκμηριωμένα, τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και ιδιαίτερα του Εθνικού Συμβουλίου. Θα επιχειρήσουμε να πείσουμε γιατί η λύση που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας. Θα μεταβούμε εκεί με αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Ότι έχουμε επιχειρήματα να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας».
 
Η αιώνια ψευδαίσθηση των Κυπρίων ηγετών, και η αιώνια αυτοπεποίθησή τους ότι έχουν επιχειρήματα και ότι αντιτάσσοντες το δίκαιο, προς τους πάγιους τουρκικούς επιδρομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας κατά της Κύπρου, θα πείσουν τον Ερντογάν για την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Ότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τους Τούρκους ηγέτες τι συμφέρει στην Τουρκία!
 
Ότι μπορούν να κάμψουν την αδιαλλαξία της και να ακυρώσουν τα σχέδιά της, προτάσσοντες τα κωμικά επιχειρήματα που προτάσσουν στην Κύπρο, προς εντυπωσιασμόν των αφελών. Πως οι Τούρκοι ηγέτες, μόλις ακούσουν τα επιχειρήματά τους και αντιληφθούν πως η λύση θα αποβεί προς όφελος της Τουρκίας, θα πέσουν από τα σύννεφα και θα δώσουν αμέσως εντολή να διαφοροποιηθεί άρδην η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Θα προχωρήσει και σε νέα έκδοση του βιβλίου του ο Αχμέτ Νταβούτογλου και θα διορθώνει όσα αποκαλύπτει για την Κύπρο στο «Στρατηγικό Βάθος».
 
Να πάει ο Άντρος Κυπριανού στην Τουρκία. Αλλά, όταν επιστρέψει, να πει ξεκάθαρα στον λαό τι θέλει η Τουρκία και τι αντελήφθη ο ίδιος ότι επιδιώκει στην Κύπρο. Αφού 41 χρόνια δεν αντελήφθη η ηγεσία του ΑΚΕΛ, ούτε κατάλαβε γιατί εισέβαλε στην Κύπρο και γιατί δεν φεύγει, ελπίζουμε η επίσκεψή του στην Τουρκία να τον διαφωτίσει...
 

Top