Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το φιλοτουρκικό παραλήρημα του Στυλιανίδη

Το φιλοτουρκικό παραλήρημα του Στυλιανίδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Εξυμνεί την Τουρκία για το μεταναστευτικό και λησμονεί πως αυτό το νεο-οθωμανικό κράτος κατέχει στρατιωτικά την πατρίδα του
 
Ελάχιστα έως καθόλου, αισθάνθηκαν οι πολίτες τη στήριξη των Κυπρίων Ευρωπαίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πλείστα σημαντικά θέματα που απασχολούσαν το κυπριακό κράτος. Ιδιαίτερα στο εθνικό πρόβλημα. Ενεργούσαν περισσότερο ως τρίτοι ψυχροί Ευρωπαίοι, παρά ως Κύπριοι. Δεν τους αδικούμε. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση εργοδοτούντο και τις ευρωπαϊκές πολιτικές ήταν ταγμένοι να εξυπηρετήσουν.
 
Όμως ο τελευταίος των Επιτρόπων, ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπερέβη τα εσκαμμένα. Και λησμονώντας από ποία χώρα προέρχεται, και ποία χώρα την κατέχει, ξέσπασε σε ένα φιλοτουρκικό παραλήρημα, το οποίο συνιστά πρόκληση.
 
Ο Χρήστος Στυλιανίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εγκρίθηκε ο διορισμός του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων. Πριν από μερικές μέρες βρέθηκε στην Τουρκία, συναντήθηκε με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σινιρλίογλου και τον Υπουργό για θέματα Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ, και συζήτησε μαζί τους το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ακολούθως προχώρησε σε ένα άνευ προηγουμένου εγκώμιο για την κατοχική χώρα. Μεταφέρουμε όσα είπε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Άγκυρα Άννα Ανδρέου:
 
«Η Τουρκία είναι ένας παίκτης-κλειδί στις εξελίξεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και εκτιμά πλήρως τη γενναιοδωρία του τουρκικού λαού και της τουρκικής κυβέρνησης, να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων από τη Συρία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία. Υποστηρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη». Μίλησε και για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, και χαρακτήρισε την Πόλη ως «ένα συμβολικό μέρος, μία γέφυρα μεταξύ των ηπείρων, μεταξύ των πολιτισμών, μεταξύ των θρησκειών, μία γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης». Για τον Μωάμεθ και για το Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης δεν μίλησε...
 
Ο κ. Στυλιανίδης λησμόνησε ότι μιλά για ένα κράτος το οποίο εδώ και 41 χρόνια κατέχει στρατιωτικά τη μισή επικράτεια της πατρίδας του. Λησμόνησε τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία εις βάρος του κυπριακού λαού. Λησμόνησε ότι κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Λησμόνησε ότι καταπατεί κάθε αρχή ευρωπαϊκού δικαίου. Λησμόνησε ότι εδώ και 11 χρόνια αρνείται να αναγνωρίσει την πατρίδα του, και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ο κ. Στυλιανίδης είναι αξιωματούχος.
 
Όλα τα λησμόνησε και εξετράπη σε ένα υμνολόγιο για την Τουρκία, η οποία έχει παραβιάσει και κουρελιάσει κάθε ευρωπαϊκή αρχή, και εντός της επικράτειάς της, και εκτός αυτής.
 
Αλλά και στο μεταναστευτικό ακόμη, ο κ. Στυλιανίδης υποκρίνεται πως λησμονεί πως η Τουρκία άσκησε αφόρητο εκβιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξαργυρώσει τη συναίνεσή της σε μία συμφωνία, έναντι πακτωλού ευρώ. Λησμονεί ότι πριν από μερικές ημέρες αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν πως δεν πιστεύουν πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τη συμφωνία. Λησμονεί πως η Τουρκία διοχετεύει μεγάλο κύμα μεταναστών στην καθημαγμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα. Λησμονεί πως η Τουρκία στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι υπεύθυνο κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων τρομαγμένων ανθρώπων από τις πατρίδες τους.
 
Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπήρξε πάντοτε ένας εκ των θερμοτέρων υποστηρικτών του «προοδευτικού και σύγχρονου ηγέτη Ερντογάν», ο οποίος διώκει τον ίδιο τον λαό του και καταπατεί κάθε ευρωπαϊκή αρχή, μέσα στην ίδια τη χώρα του. Παραμένει προσκολλημένος σε αυτήν τη φιλοσοφία, και τίποτε δεν τον δίδαξε η θητεία του στην Ευρώπη. Δικαιούται να διατηρεί την όποια φιλοσοφία του για την Τουρκία και τις ψευδαισθήσεις του ότι αποτελεί σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, και όχι ένα σουλτανικό νεο-οθωμανικό κράτος, βασισμένο στις οθωμανικές δομές, με έντονο όραμα ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με επιδρομικές πολιτικές σε κάθε σημείο του πλανήτη.
 
Δεν δικαιούται, όμως, να προκαλεί με τόσο έντονο τρόπο τα αισθήματα του κυπριακού λαού και να υμνολογεί ένα κράτος το οποίο κρατά αιχμάλωτη την πατρίδα του... 
 

Top