Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ξεπουλούν και την εθνική ασφάλεια

Ξεπουλούν και την εθνική ασφάλεια

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Τι θα πράξει ο Νικόλας έναντι της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών;
 
Το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών δεν αποτελεί αμπελοχώραφο, ούτε της Κυβέρνησης, ούτε των εργαζομένων, ούτε των διορισμένων διοικητικών συμβουλίων τους. Η Αρχή Λιμένων, η Αρχή Ηλεκτρισμού, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών αποτελούν εθνικό πλούτο, συνιστούν συν τις άλλοις πυλώνες εθνικής ασφαλείας, είναι άμεσα συνδεδεμένες με καίριες υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς, και η οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησής τους, και πώλησής τους σε ξένα συμφέροντα, συνιστά όχι μόνο ξεπούλημα πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και αποδυνάμωση της εθνικής ασφάλειας.
 
Υπάρχει και σχετική έκθεση του ΕΤΕΚ, στην οποία αναλύονται με ακαταμάχητα επιχειρήματα τα επικίνδυνα, για την άμυνα της χώρας, ενδεχόμενα, από την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται πως υπάρχει και το ενδεχόμενο οι τρεις οργανισμοί να περιέλθουν στα χέρια τουρκικών οικονομικών συμφερόντων, ή τουρκικά συμφέροντα να διεισδύσουν στις εταιρείες αυτές. Με καταστροφικές επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια.
 
Πέραν τούτου του βασικού και καίριου ζητήματος, το οποίο προέχει παντός άλλου, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί ότι θα προκύψουν οφέλη για τον καταναλωτή και τον Κύπριο πολίτη από τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Κέρδη θα προκύψουν μόνο για τις εταιρείες που θα τους αγοράσουν και, φυσικά, για όσους επωφεληθούν από μίζες και άλλα «τυχερά» τα οποία, συνήθως, συνοδεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις...
 
Δεν αναμένουμε από την Κυβέρνηση και το κόμμα της να επιδείξουν ευαισθησία και να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια. Η έγνοια τους είναι να ξεπουλήσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αποδομήσουν την εθνική ασφάλεια, στον βωμό της εκτρωματικής λύσης που διαπραγματεύονται. Έχουν διαλύσει τον κρατικό αερομεταφορέα, ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τους ημικρατικούς οργανισμούς και απογυμνώνουν την Εθνική Φρουρά, μεταθέτοντας αξιωματικούς της στην Αστυνομία.
 
Δεν υπάρχουν πλέον όρια στους φανερούς και κρυφούς σκοπούς τους. Είναι πια ξεκάθαρη η απόφασή τους να αποδομήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να τη μετατρέψουν σε κοινότητα. Εκθεμελιώνουν πέτρα με πέτρα, αυτά στα οποία στηρίζεται το κράτος. Από τους θεσμούς, μέχρι την οικονομία, μέχρι το ξεπούλημα των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Είναι φανερό πως η όλη δομή των ημικρατικών οργανισμών χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Αυτό που ζημίωσε ανεπανόρθωτα τους οργανισμούς δημόσιας ωφελείας ήταν η κομματικοποίησή τους. Και η κομματικοποίηση δεν άρχισε χθες, και για τούτο συνυπεύθυνος και πλήρως εκτεθειμένος είναι και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη δήθεν αποσύνθεσή τους. Επί Γιώργου Βασιλείου άρχισε η κομματικοποίηση και συνεχίστηκε σε ακόμη πιο προκλητικό βαθμό, από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Γλαύκος Κληρίδης «αγγελάκια» διόριζε στους ημικρατικούς;
 
Βόλευε συναγερμικούς, μαζί με άλλους ημετέρους των κομμάτων που συνεργάζοντο με τον ΔΗΣΥ. Μέσα από λίστες ευνοουμένων των κομμάτων, διορίζοντο οι Πρόεδροι και τα Δ.Σ. Εκδηλώθηκε μία αχαλίνωτη κομματοκρατία και επί Κληρίδη και επί Τάσσου και επί Χριστόφια. Και βεβαίως, σήμερα, επί Νίκου Αναστασιάδη. Οι ημικρατικοί κατέστησαν κομματικά φέουδα, όπου τα κόμματα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις έκοβαν και έραβαν και άλειφαν μέλι στο ψωμί τους.
 
Αντί ο Νίκος Αναστασιάδης να θέσει τέρμα σε αυτή την κατάσταση, διαπλοκής και διαφθοράς, συνεχίζει στην ίδια τακτική και επιλέγει τη χειρότερη. Αντί να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας τους, αντί να αποκομματικοποιήσει τους οργανισμούς, να διορίσει ανεξάρτητα πρόσωπα, αδιάφθορα, που γνωρίζουν το αντικείμενο και έχουν ικανότητες και όρεξη να δουλέψουν, αποφάσισε να τους ιδιωτικοποιήσει. Περιερχόταν, προεκλογικά, τα γραφεία των ημικρατικών οργανισμών και μαζί με τον Μάριο Καρογιάν περίπαιζαν εργαζομένους και συντεχνίες, ότι οι ημικρατικοί δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Και αφού υπέκλεψε τις ψήφους τους, τώρα ιδιωτικοποιεί τον δημόσιο πλούτο.
 
Οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμία αμφιβολία. Ουδείς μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα συνεχίσουν να έχουν εργασία μετά την ιδιωτικοποίηση. Ο ιδιώτης που θα τους εργοδοτήσει δεν έχει καμία υποχρέωση να διατηρήσει το καθεστώς εργασίας τους. Θα πάθουν ό,τι έπαθαν οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές. Είναι στο χέρι τους να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους, αλλά κυρίως τον δημόσιο πλούτο. Και την εθνική ασφάλεια.
 
Περιμένουμε τώρα, να δούμε πώς θα αποφασίσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Υπήρξε διαχρονική αρχή του ΔΗΚΟ πως ο ημικρατικοί οργανισμοί δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό καταγράφεται ως δέσμευση Αναστασιάδη-Καρογιάν, στην προεκλογική συμφωνία στήριξης της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Τι θα πράξει ο Νικόλας; Θα συνεχίσει να προσφέρει χείρα βοήθειας στην οικονομική πολιτική του ΔΗΣΥ, ψηφίζοντας το μνημονιακό νομοσχέδιο; Ή θα υπερασπισθεί τις αρχές του κόμματός του και κυρίως θα θέσει τέρμα στην αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας;
 
Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Είτε συνεχίζει ως στυλοβάτης της μνημονιακής πολιτικής, είτε αποδεσμεύεται από την ομηρία του ΔΗΣΥ...

Top