Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προς κυβερνώντες: «Ήπιετε το γαίμα μας...»

Προς κυβερνώντες: «Ήπιετε το γαίμα μας...»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Η φωνή της κοινωνίας, μέσα από την απόγνωση ενός εργάτη
 
Συγκλονίζει πραγματικά η κραυγή απόγνωσης και οργής του εποχικού εργάτη του Τμήματος Δασών Παναγιώτη Παναγιώτου, πατέρα πέντε παιδιών, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στελέχη και μέλη της ΔΕΟΚ.
 
Άνεργος αυτήν τη στιγμή, με δάκρυα στα μάτια, έστειλε το μήνυμα και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών και στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μέσα σε λίγες λέξεις απόγνωσης και οργής, κατέρριψε σαν χάρτινο πύργο όλα τα επιχειρήματά τους περί ανάκαμψης, περί θαύματος, περί σταθεροποίησης και περί αριθμών που ευημερούν. Ιδού η φωνή της ίδιας της κοινωνίας, που ποτέ δεν αφουγκράστηκαν, που ποτέ δεν άκουσαν, που ποτέ δεν ένιωσαν ο Πρόεδρος, οι Υπουργοί του, η ηγεσία του ΔΗΣΥ:
 
«Θέλουμε να ζήσουμε, Θέλουμε και εμείς επιδόματα. Εσείς πιάνετε επιδόματα για τα φραπέ σας. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε. Ήπιετε το γαίμα μας. Πόσο να αντέξουμε. Ο κόσμος υποφέρει. Δεν αντέχουμε άλλο. Πεινούμε. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Έχουμε παιδιά. Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω και τη δουλειά μας. Τι μέλλον θα δώσουμε στα μωρά μας; Τόσες χιλιάδες, πάνε για διακοσμήσεις του κράτους και για φραπέ».
 
Δεν αποτελεί αυτή μία μεμονωμένη φωνή. Είναι η φωνή μιας ολόκληρης κοινωνίας, που πρέπει να την ακούν και εφόσον έχουν συνείδηση, οι σύγχρονοι βρικόλακες, να αισθάνονται τύψεις για την κατάσταση στην οποία έφεραν την κοινωνία με τις πολιτικές τους.
 
«Φέτος εργάστηκα για οκτώ μήνες, και η γυναίκα μου δεν εργάζεται λόγω των μωρών και λόγω του ότι έχω μωρό νεφροπαθές. Αναγκάστηκα να απουσιάζω από τη δουλειά μου, για λόγους υγείας των παιδιών μου, διότι τον ίδιο μήνα είχα και τα τρία μωρά μου στο νοσοκομείο. Αυτόν τον μήνα πήρα μόνο 420 ευρώ. Τι θα φθάσω να πληρώσω; Ρεύμα, νερό, τηλέφωνο; Περιμένω μια βοήθεια δεξιά και αριστερά για να βοηθήσουν, να μπορέσουν τα μωρά μου να ζήσουν για ένα καλύτερο αύριο...»
.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και όχι οι αριθμοί του Χάρη Γεωργιάδη. Αυτή είναι η εξαθλίωση, και όχι το «οικονομικό θαύμα» του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτή είναι η ανεργία και η μισή δουλειά, και όχι οι αριθμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό είναι το απάνθρωπο κράτος και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή είναι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.
 
Μοιράζουν χωρίς σκέψη δισ. στις τράπεζες. Ευλογούν τον κρατικό Συνεργατισμό με εκατομμύρια. Προσφέρουν αναδρομικές αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους. Χρυσώνουν με βασιλικές συντάξεις πολυσυνταξιούχους. Ετοιμάζονται να πληρώσουν 48 θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν άφησαν ευνοούμενη τάξη που να μην την καταστήσουν περισσότερο προνομιούχα. Και όσους έχουν πραγματική ανάγκη, τους αφήνουν επί ξύλου κρεμάμενους.
 
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, όχι όσον αφορά τη λεγόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά το εύρος της δυστυχίας της κοινωνίας. Η Αστυνομία, λέγει, αρχίζει εκστρατεία κατά της επαιτείας. Ας κατεβούν χωρίς προειδοποίηση σε πολυσύχναστους δρόμους της Λευκωσίας ο Πρόεδρος, οι Υπουργοί του και οι ηγέτες του ΔΗΣΥ. Θα εκπλαγούν πόσοι επαίτες θα τους πλησιάσουν, για να ζητήσουν ελεημοσύνη.
 
Δεν λαϊκίζουμε. Μεταφέρουμε όσα ζουν οι απλοί άνθρωποι. Πίσω από τη βιτρίνα των αριθμών της Κυβέρνησης, βρίσκεται η πραγματική εικόνα της οικονομίας και η τραγωδία που ζουν οικογένειες, νέοι και παιδιά.
 
Αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες μίας οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα του κράτους, να μην είναι σε θέση να στήσει έναν στοιχειώδη μηχανισμό κοινωνικής πρόνοιας. Δεν είναι ότι δεν μπορεί. Είναι ότι δεν θέλει. Δεν είναι μέσα στην ιδεολογία της η κοινωνική πρόνοια, το κοινωνικό κράτος, η αλληλεγγύη στον πάσχοντα.
 
Μέσα στην ιδεολογία των κυβερνώντων είναι να εκφωνούν νικητήριες ομιλίες στα σαλόνια των διαφόρων συνεδρίων και να επενδύουν στην αφέλεια των ακουόντων, ότι όλα πάνε πρίμα σε αυτόν τον τόπο. Ναι, όλα πάνε πρίμα για τους ιδίους και τους ευνοουμένους τους. Όχι για το σύνολο της κοινωνίας, για τους πολλούς τους ανθρώπους...
 
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
 
Το κομμωτήριο
 
Παράπονα για τον μισθό του βουλευτή εξέφρασε η Αθηνά Κυριακίδου σε δηλώσεις της στην εκπομπή του «Σίγμα» «Ανοιχτή Γραμμή». Ο μισθός του βουλευτή είναι... μόνο τρεις χιλιάδες και επτακόσια ευρώ τον μήνα, συν 580 ευρώ για τα οδοιπορικά. «Με αυτά τα χρήματα, πρέπει να καλύψουμε τις πεζίνες, τα λάστιχα, τα σέρβις, την αντικατάσταση του αυτοκινήτου. Η ζωή του βουλευτή έχει υποχρεώσεις. Μία γυναίκα βουλευτής πρέπει να πάει κομμωτήριο», ανέφερε.
 
Ακούς, Παναγιώτη Παναγιώτου;
 

Top