Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αλλάζει το αμυντικό δόγμα ενόψει λύσης;

Αλλάζει το αμυντικό δόγμα ενόψει λύσης;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποσπούσε αξιωματικούς από την Εθνική Φρουρά, προκειμένου να στελεχώσει το Εφεδρικό στον πόλεμο προάσπισης του κράτους από την παράνομη οργάνωση.
 
Η ΕΟΚΑ Β΄ χρησιμοποιούσε αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να βοηθήσουν στον ανταρτοπόλεμό της κατά της κυβέρνησης.
 
Και σήμερα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, υπό τις ευλογίες της Επιτροπής Άμυνας, αποσπά από την Εθνική Φρουρά 120 αξιωματικούς, για να βοηθήσουν την Αστυνομία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
 
Πάντοτε, κάποιος εύηχος λόγος και κάποια «ευγενής φιλοδοξία», πότε λογική και πότε πλαστή, χρησιμοποιείτο για την απογύμνωση της Εθνικής Φρουράς.
 
Και σήμερα, ενώ ευρισκόμαστε υπό στρατιωτική κατοχή, με 40 χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες να στέκουν απέναντί μας εξοπλισμένοι με τα πλέον σύγχρονα αμερικανικά όπλα, αποσπούμε από την Εθνική Φρουρά ό,τι πιο εκλεκτό διαθέτει, προκειμένου να επανδρώσουμε την Αστυνομία, προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Και ο φίλος Υπουργός Δημόσιας Τάξης προτάσσει ως επιχείρημα, ότι όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν τον στρατό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σωστά. Αλλά από όλα αυτά τα κράτη υπάρχει έστω και ένα που αντιμετωπίζει στρατό ξένης χώρας μέσα στο έδαφός του, και απειλείται με ολοκληρωτική κατάληψη;
 
Δεν υποβαθμίζουμε την τρομοκρατική απειλή. Αντίθετα, γράψαμε και τονίσαμε, ότι το κυπριακό κράτος, λόγω της ύπαρξης του ψευδοκράτους, και της συνεργασίας Τουρκίας-Ισλαμικού Κράτους, αντιμετωπίζει κινδύνους και πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να μην εφησυχάζουν, αλλά να λαμβάνουν συνεχώς μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης οποιωνδήποτε κινδύνων.
 
Αλλά όλα αυτά είναι δουλειά της Αστυνομίας. Διαθέτουμε Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό, ΜΜΑΔ, έχουμε πληθώρα αστυνομικών κλεισμένων στα γραφεία. Έχουμε αξιόμαχους και καλά εκπαιδευμένους αξιωματικούς στους αντιτρομοκρατικούς ουλαμούς. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν, με κατάλληλους σχεδιασμούς, τρομοκρατικές απειλές. Γιατί δεν αξιοποιείται αυτό το ικανό προσωπικό και γιατί επιλέγεται η αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς;
 
Πρόσφατα, στην καρδιά της Λεμεσού, μέσα στην πιο πολυσύχναστη οδό της πόλης, ένα άτομο μαχαίρωσε τρεις ανθρώπους, χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση. Χωρίς να το πάρει κανένας είδηση και χωρίς να κινηθεί για να το αποτρέψει. Πού ήταν η Αστυνομία; Και αν στη θέση του φονιά δρούσαν τρομοκράτες; Θα αποφεύγετο μακελλειό αθώων;
 
Περπατάς τα Σαββατοκύριακα στην οδό Λήδρας. Κατάμεστοι οι δρόμοι και γεμάτα τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Και δεν βλέπεις αστυνομικό, παρά σε κάποια χρονικά διαστήματα ένας-δύο περιπατούν στον δρόμο. Πώς αισθάνεται την ασφάλεια ο κόσμος στους κατάμεστους δρόμους;
 
Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα καθημερινής ζωής, που δεν αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη προσοχή οι αρμόδιες Αρχές. Ας μη ανησυχούν ότι θα δημιουργηθεί πανικός και φόβος στους πολίτες, αν δουν ένοπλους αστυνομικούς να βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους. Θα αντιληφθούν ότι το κράτος βρίσκεται κοντά τους και θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία.
 
Η Εθνική Φρουρά πρέπει να παραμείνει απερίσπαστη στην παρακολούθηση του Τούρκου εισβολέα και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνησή του. Αν χρειαστεί να επέμβει σε τρομοκρατικό επεισόδιο, να είναι προετοιμασμένη να επέμβει.
 
Αλλά, μήπως η Κυβέρνηση έχει πλέον την εντύπωση, ότι ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί, δεν υπάρχει εισβολέας και δεν χρειάζεται να είναι επικεντρωμένη η προσοχή προς τον Βορρά; Να αλλάξει τότε και το αμυντικό δόγμα.
 
Δεν υπάρχει κίνδυνος από τον Βορρά, και πλέον ο στρατός πρέπει να είναι επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 
Φαίνεται ότι καλλιεργείται το ίδιο αίσθημα, το οποίο είχε καλλιεργηθεί μετά την υποβολή του σχεδίου Ανάν. «Πάμε για λύση», «η Κύπρος θα αποστρατιωτικοποιηθεί», «δεν θα υπάρχει Εθνική Φρουρά», «να κοιτάξουμε πώς και πού θα εργοδοτήσουμε τους αξιωματικούς του στρατού».
 
Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και σήμερα. Χαλάρωση, εφησυχασμός, ευφορία, ενόψει της σωτήριας λύσης που βρίσκεται καθ' οδόν.
 
Μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς, αν οι ψευδαισθήσεις των κρατούντων πάνε στράφι, και αντί της λύσης, βρεθούμε μπροστά στα πιο επικίνδυνα αδιέξοδα που αντιμετώπισε ο τόπος;
 
Εν ολίγγοις
Είναι τώρα η ώρα;
 
Είναι τώρα η ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Ουκρανία, όταν η χώρα αυτή βρίσκεται σε σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία, από την οποία ζητούμε στήριξη και βοήθεια; Δεν μπορούσε να μεταθέσει την ημερομηνία επίσκεψης; 

Top