Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προετοιμάζεται το έδαφος για πενταμερή

Προετοιμάζεται το έδαφος για πενταμερή

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Αρκούντως αποκαλυπτικές οι δηλώσεις Οζερσάι

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Βενιζέλου-Νταβούτογλου για αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, στην Αθήνα και Άγκυρα, από τη στήλη αυτή επισημάναμε:

1. Η «αμοιβαιότητα επισκέψεων» δεν ήταν πρόταση Αναστασιάδη, όπως θριαμβολογικά έσπευδε να ισχυριστεί η Κυβέρνηση, ούτε αποτελούσε εμπλοκή της Τουρκίας στον διάλογο, ούτε καθιστούσε την Άγκυρα υπεύθυνη και υπόλογη, για την έκβαση των συνομιλιών και για τις προτάσεις που κατέθετε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Παραθέσαμε δηλώσεις του συνταγματολόγου Τουμάζου Τσιελεπή, αλλά και Τουρκοκυπρίων και Τούρκων αξιωματούχων, διά των οποίων αποδεικνύετο ότι η πρόταση ήταν παλαιά αξίωση της Άγκυρας, ετέθη και ενώπιον του τότε Προέδρου Χριστόφια και είχε απορριφθεί.

2. Υποδεικνύαμε ότι, η διευθέτηση που συμφωνήθηκε, αποτελούσε στην ουσία τετραμερή εκ του σύνεγγυς και προδιέθετε για συγκρότηση πενταμερούς διάσκεψης, σε κατοπινό στάδιο.

Αυτά επιβεβαιώνονται σήμερα. Ενώ η Κυβέρνηση έσπευσε να θριαμβολογήσει ότι η ημέρα συνάντησης των δύο διαπραγματευτών με αξιωματούχους του ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν "ιστορική", ο Κουντρέτ Οζερσάι, όχι μόνο διέψευσε τους πανηγυρισμούς, αλλά με δηλώσεις του σκόρπισε ανησυχίες. Δήλωσε συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις»: «Θα έρθει και η στιγμή που Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία».

Εν ολίγοις, αυτό που γίνεται τώρα, αποτελεί ένα στάδιο προετοιμασίας, έναν προθάλαμο τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης. Προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε στην κατάλληλη στιγμή, ο διακοινοτικός διάλογος να μετατραπεί σε πενταμερή διάσκεψη, όπως ήταν διαχρονικά η απαίτηση της Τουρκίας.

Απ' όλα αυτά είναι φανερό ότι η Τουρκία αποδέχθηκε τις επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών στις δύο πρωτεύουσες, αποβλέποντας, στη συνέχεια, σε συγκρότηση ευρύτερης διάσκεψης, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν ανησυχούν την Κυβέρνηση, ούτε καταλαμβάνεται από τέτοια «φοβητσιάρικα σύνδρομα», όπως σπεύδει κάθε φορά να κατηγορήσει όσους εκφράζουν προβληματισμό ή ανησυχίες για τα συμβαίνοντα στις διαβουλεύσεις για το εθνικό θέμα.

Οι δηλώσεις Οζερσάι αποκαλύπτουν ότι η τουρκική πλευρά σκοπεύει να οδηγήσει τη διαδικασία του διαλόγου σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη. Ας έχουν τον νουν τους οι κυβερνώντες, και ας επαγρυπνούν...

Την ίδια στιγμή, αναπτύσσονται άλλα σύνδρομα μέσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Κάποιοι υποστηρικτές της συμφωνίας Αναστασιάδη-Έρογλου, στην προσπάθειά τους να φιμώσουν την αντίθετη άποψη, συστήνουν να μη βγαίνουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρήματα κατά της συμφωνίας, διότι μπορεί να τα εκμεταλλευθεί η τουρκική πλευρά και να τα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Μη μιλάτε, ακούει ο Έρογλου», λένε περίπου. Ωσάν και ο Νταβούτογλου, ο Ερντογάν, η τουρκική διπλωματία, περιμένουν από κύκλους στην ελληνοκυπριακή πλευρά να καθορίσουν πολιτική.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, συστήνει στους ευρωβουλευτές μας να μη θέτουν στον Στέφαν Φούλε ερωτήματα για την Αμμόχωστο, διότι, λέει, ο Φούλε είναι γνωστός για τις φιλοτουρκικές θέσεις του και προκαλεί σύγχυση. Ο Φούλε, όμως, δεν είναι κανένας τυχαίος. Είναι σημαντικός Ευρωπαίος Επίτροπος και δεν κάνει προσωπική πολιτική. Εκφράζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όταν λέγει προκλητικά, ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου θα λυθεί στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού, διατυπώνει τη θέση της Ε.Ε. Εκτός και αν ενοχλεί να ακούμε τις θέσεις της Ευρώπης και προτιμούμε να συνεχίζουμε τον εμπαιγμό των Αμμοχωστιανών, ότι επίκειται η επιστροφή της πόλης τους. Πόσες φορές να τους εμπαίξουμε καλώντας τους να ετοιμάσουν τις βαλίτσες επιστροφής;

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ποιος θα έλεγε «όχι»;


Επειδή πολλοί κατηγορούν τους υπαλλήλους των ημικρατικών οργανισμών ότι περιλαμβάνονται στους προνομιούχους υπαλλήλους, με σταθερή εργασία, υψηλούς μισθούς και ηγεμονικά επιδόματα -και έτσι είναι- ερωτούμε τους υπόλοιπους εργαζομένους: Αν ο εργοδότης τους τούς εξασφάλιζε τα ίδια ωφελήματα, θα τα αποποιούντο; Όσοι απαντήσουν ναι, να υψώσουν το χέρι.


Top