Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Έφερε δώρα στον Ακιντζί ο κ. Κέρι...

Έφερε δώρα στον Ακιντζί ο κ. Κέρι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Εμάς μάς πούλησε λουβάνες και στον κατοχικό ηγέτη ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν αίρουν την απαγόρευση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2003 και του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, πέρασε από το αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταβαίνοντας σε γειτονική χώρα, η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μαντλίν Ολμπράιτ. Στάθμευσε εκεί επ' ολίγον, έκαμε κάποιες δηλώσεις και η παρουσία της ερμηνεύθηκε, σωστά, ως έμπρακτο δείγμα υποστήριξης στην υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη και στο σχέδιο Ανάν.

Μετά από αρκετά χρόνια, μας ήλθε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άφηνε να διαρρεύσουν προς τα ΜΜΕ πληροφορίες, πως ο κ. Μπάιντεν ερχόταν με σχέδιο επιστροφής της Αμμοχώστου, με είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κατεχόμενη πόλη, κάτι που αποτελούσε προμήνυμα επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Ο Μπάιντεν αντί να φέρει την επιστροφή της Αμμοχώστου, έφερε μαζί του φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Τον εξαπέστειλε ο Έρογλου, αρνούμενος να συζητήσει θέμα Αμμοχώστου, και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ περιορίστηκε να κοροϊδεύει τον Αναστασιάδη πως η Κύπρος είναι «ο ισχυρός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή».

Πήρε τη γελοία ατάκα του Μπάιντεν η Κυβέρνηση και την έκαμε παντιέρα, περιπαίζοντας και αυτή με τη σειρά της τον λαό, ότι αποδίδει η φιλοαμερικανική πολιτική της. Προσγειώθηκε ανώμαλα, λίγα χρόνια μετά, όταν οι ΗΠΑ δεν κούνησαν το μικρό τους δακτυλάκι για να καταδικάσουν την Τουρκία για την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ και να την καλέσουν να αποσύρει το Μπαρμπαρός. Και προσγειώθηκε ακόμη πιο ανώμαλα, όταν άκουσε τον Αμερικανό πρεσβευτή να δηλώνει πως το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Νέο πλήγμα στις αμερικανικές ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ήταν η πρόσκληση ένστολων Αττίλων σε εκδήλωση της Αμερικανίδας νέας πρέσβειρας στα κατεχόμενα.

Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση δεν συνέρχεται από τον βαθύ φιλοαμερικανικό ύπνο της, δεν διάβασε ποτέ την ιστορία της καταστροφικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο Κυπριακό, και προχθές μάς έφερε ξανά στην Κύπρο άλλο Αμερικανό αξιωματούχο για να μας δουλέψει. Τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να μας πει πως «η λύση είναι χειροπιαστή, η λύση έρχεται». Θυμηθήκαμε εκείνον το παλαιό εγερτήριο του γέρου Γιώργου Παπανδρέου, πως «η Ένωση έρχεται»...

Μας δούλεψε και ο Τζον Κέρι κανονικότατα, και όχι μόνο μας δούλεψε, αλλά έφερε δώρα και στον Ακιντζί. Τον συνάντησε στο ψευδοπροεδρικό, αργότερα έφαγε μαζί του στην παρουσία και του νόμιμου Προέδρου και, όπως μας δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, ο κ. Κέρι τού είπε πως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι οι ΗΠΑ έχουν άρει την απαγόρευση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Συζητήσαμε το θέμα, όχι μόνο με τον κ. Κέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, αλλά και προηγουμένως με εκπροσώπους των ΗΠΑ στην Κύπρο. Δεν είναι αλήθεια ότι ήρθη το εμπάργκο, είναι εκτός συζήτησης κάτι τέτοιο, και μία τέτοια απόφαση δεν θα βοηθήσει τη διαδικασία. Ούτε αναμένω τέτοια εξέλιξη», είπε ο Ακιντζί.

Νέα ψυχρολουσία για την Κυβέρνηση και τα αφελή παπαγαλάκια της. Τον καλέσαμε σπίτι μας να βοηθήσει στην επικοινωνιακή καμπάνια της Κυβέρνησης, ότι υπάρχει πρόοδος και τη λύση την κρατούμε στα χέρια μας, και τελικά ο κ. Κέρι μάς πούλησε λουβάνες. Τα δώρα ήταν για τον Ακιντζί.

Μπορεί κάποιος κυβερνητικός, ή κάποιος της αμερικανικής πρεσβείας, ή έστω κάποιος από τα ονειροβατούντα στελέχη του ΔΗΣΥ, να μας ενημερώσει πώς τεκμηριώνεται η θέση του κ. Κέρι, ότι «η λύση είναι κοντά», όταν μόλις προχθές ο Ακιντζί μάς δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία στα ακανθώδη ζητήματα των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού, της κατανομής των εξουσιών των δύο κοινοτήτων, της εκ περιτροπής προεδρίας;

Ουδεμίας απαντήσεως θα τύχουμε. Ο Κέρι ήλθε εδώ για να προσφέρει στην επικοινωνιακή πολιτική κυβέρνησης-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ ότι η λύση είναι κοντά, και να προετοιμάσει το έδαφος μίας συμφωνίας, η οποία θα είναι συμφωνία διζωνικής με την Τουρκία, συμφωνία διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομιμοποίησης της εισβολής και κατοχής, μετεξέλιξης του ψευδοκράτους σε νόμιμο αυτοδύναμο κράτος, υποβάθμιση του κυπριακού Ελληνισμού σε κοινότητα και, τελικά, εξαφάνισή του και τουρκοποίηση της Κύπρου.

Αυτή θα είναι η λύση την οποία μεθοδεύουν ΗΠΑ-Βρετανία-Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ...


Top