Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η Κυβέρνηση σκοτώνει την ελπίδα του τόπου

Η Κυβέρνηση σκοτώνει την ελπίδα του τόπου

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Η έρευνα καταγραφής των απόψεων των νέων, την οποία πραγματοποίησε ο Οργανισμός Νεολαίας, απεικονίζει την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησε τους νέους η σημερινή διακυβέρνηση. Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Παιδείας, οι νέοι της Κύπρου βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα και αναζητούν τη σωτηρία και την επαγγελματική αποκατάσταση, στη μετανάστευση.
 
Τα ευρήματα της έρευνας είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Τα παραθέτουμε:
 
Κύρια ανησυχία των νέων, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αποτελεί η έλλειψη θέσεων εργασίας στον τομέα των σπουδών τους (52%), ενώ το 20% ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, γενικά.
 
Οι νέοι σε ποσοστό 43%, ανέφεραν ότι θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να δουλέψουν στο εξωτερικό για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ποσοστό 28% ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποσοστό 22% δεν επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό για εργασία.
 
Ποσοστό 36% και 46% αντίστοιχα, ανέφεραν ότι η καθοδήγηση που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης, σε σχέση με τις επιλογές περαιτέρω εκπαίδευσης, και κατάρτισης, όσο και με τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης, θεωρείται πολύ περιορισμένη.
 
Ποσοστό 45% ανέφεραν ότι θεωρούν την προώθηση προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ως βασικό παράγοντα για ενίσχυση της απασχολησιμότητας, ενώ ποσοστό 40% θεωρούν σημαντική την παροχή δυνατοτήτων συνεχούς κατάρτισης.
 
Ποσοστό 70% ανέφεραν πως θα ήθελαν να έχουν τη δική τους επιχείρηση, αναφέροντας σαν κύριους λόγους τις υψηλότερες οικονομικές απολαβές, καθώς και το ότι δεν βρίσκουν αλλού δουλειά, ενώ το 44% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως η καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας από το σχολείο θα συνέβαλλε θετικά στην ενθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους νέους.
 
Οικονομικοί λόγοι αναγκάζουν το 70% των νέων να διαμένουν με τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ το 66% λαμβάνουν οικονομική στήριξη από τους γονείς τους.
 
Τέλος, ποσοστό 55% ανέφεραν ότι κύρια πρόκληση για κοινωνική ένταξη των νέων αποτελεί η εξασφάλιση εισοδήματος και πόρων για αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ το άγχος για το μέλλον σε ποσοστό 32%, και η ανεργία σε ποσοστό 26%, είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.
 
Είναι έκδηλη, μέσα από την έρευνα, η αγωνία των νέων για το μέλλον. Ζουν εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα, στην ανεργία, στο άγχος και στην αγωνία. Αναζητούν διεξόδους στη μετανάστευση, θέλουν να δημιουργήσουν αλλά δεν τους προσφέρονται τα μέσα, είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τους γονείς τους και να συντηρούνται από τους γονείς τους, αφού δεν έχουν εργασία, δεν έχουν εισοδήματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό νέων διαπιστώνουν πως η εκπαίδευση που τους προσφέρεται είναι ελλειμματική, περιορισμένη και δεν τους παρέχει προοπτικές για μελλοντική απασχόληση.
 
Τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες δεν έχουν ζήσει οι νέοι από συστάσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι αριθμοί της Κυβέρνησης μπορεί να ευημερούν, οι αριθμοί της ανεργίας, να παρουσιάζονται μειωμένοι, ο Υπουργός Παιδείας να επαίρεται για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις μεταρρυθμίσεις του, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ο τόπος απογυμνώνεται από τη νεολαία, και όσοι παραμένουν εδώ κυνηγούν άπιαστα όνειρα. Η Κύπρος, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, έχει καταστεί για τους νέους κρανίου τόπος, και μετατρέπεται σε χώρα γερόντων. Χάνεται ολόκληρη γενιά νέων και όσοι μένουν εδώ, είναι μια γενιά απογοητευμένων ανθρώπων, χωρίς όραμα και χωρίς πίστη για το μέλλον...
 
Εν ολίγοις άλλιον αργά...
 
Στο προχθεσινό άρθρο μας επικρίναμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Δημοκρατικό Συναγερμό ότι μόνοι απ' όλα τα πολιτικά κόμματα δεν καταδίκασαν την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου και δεν είχαν εκφράσει συλλυπητήρια προς τη φίλη χώρα για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου. Την Παρασκευή, με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο Πρεσβευτή, προς τον οποίο εξέφρασε συλλυπητήρια για την κατάρριψη του αεροπλάνου και συμφώνησαν την πραγματοποίηση συνάντησης για τη συζήτηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και τον συντονισμό της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους.
 
Κάλλιον αργά παρά ποτέ... 
 
 
 

Top