Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πρόεδρε, τα χάπια μου!

Πρόεδρε, τα χάπια μου!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλάμβανε, στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, τις γνωστές μεγαλόστομες θριαμβολογίες, τις οποίες ακούσαμε και στις περιβόητες προεκλογικές δεσμεύσεις του, το 2013, τύπου «γυρίζουμε σελίδα», «βρισκόμαστε μπροστά σε νέο οικονομικό θαύμα», «οι συμπολίτες μας μπορούν βάσιμα να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον», κάπου αλλού, και μάλιστα από βουλευτή του κόμματός του, περιγραφόταν με λιτή αναφορά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία.

Ο Σωτήρης Σαμψών, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μιλώντας σε συνεδρία της Επιτροπής, δήλωσε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με τοποθετήσεις από το κρατικό χημείο, μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κάνουν χρήση φαρμάκων».

Αντιληφθήκατε, τώρα, Πρόεδρε, σε ποια κατάσταση έχει ρίξει την κοινωνία και τους συμπολίτες σας η οικονομική σας πολιτική, εσάς και του Χάρη Γεωργιάδη; Αντιληφθήκατε σε ποια δυστυχία έχουν περιέλθει οι συμπολίτες σας, τους οποίους καλείτε να «ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον»; Έχετε καταντήσει μία ολόκληρη κοινωνία να «χαπακώνεται», για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δυστυχίας και της μιζέριας που εσείς προκαλέσατε, Πρόεδρε Αναστασιάδη. Και προσέξτε: Δεν «χαπακώνεται» με το λεγόμενο «χάπι ευτυχίας». Είναι άλλα, πολύ επικίνδυνα για την ψυχική υγεία της, φάρμακα που λαμβάνει για να αντιμετωπίσει τη δυστυχία στην οποία την έχετε ρίξει.

Αλλά, ασφαλώς, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα χάπια δυστυχίας κάνουν θραύση επί των ημερών σας. Υπάρχουν και άλλα, τραγικότερα συνεπακόλουθα της πολιτικής σας. Είναι οι αυτοκτονίες ανθρώπων, λόγω της οικονομικής κρίσης, τις οποίες δεν ανακοινώνουν οι υπηρεσίες σας, είναι ο χαμός μίας ολόκληρης γενιάς νέων, φωτεινών μυαλών που μεταναστεύουν και δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε αυτό τον τόπο, τον οποίο η πολιτική σας έχει μετατρέψει σε τόπο πείνας, ανεργίας, ζητιανιάς. Και αύριο σε τόπο αστέγων.

Φυσικά, ούτε εσείς, κλεισμένος στον λόφο του Προεδρικού, ούτε ο Χάρης Γεωργιάδης, κλεισμένος στο υπουργείο του και ασχολούμενος με τους αριθμούς που του παρουσιάζουν οι μανδαρίνοι του, είσαστε σε θέση να αντιληφθείτε τη δυστυχία της κοινωνίας. Δικαιούστε, συνεπώς, να εκφωνείτε ομιλίες και να παραθέτετε καταστάσεις, έξω από κάθε πραγματικότητα, θριαμβολογώντας και αυτοεπαινούμενοι. Κατεβείτε κάτω, στον κόσμο, μπείτε σε σπίτια ανέργων και πεινασμένων, πηγαίνετε σε γραφεία εξευρέσεως εργασίας, για να δείτε και να ακούσετε τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής σας.

Όμως οι αυτοέπαινοι και οι θριαμβολογίες σας καταρρίπτονται, Πρόεδρε, ακόμη και στον ίδιο τον χώρο, όπου εκφωνήσατε τη νικητήρια ομιλία σας. Ακούσατε τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ πώς περιέγραψε την κατάσταση, την οποία εσείς ωραιοποιήσατε;

Είπε, μεταξύ άλλων, ο Φειδίας Πηλείδης: «Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την έλλειψη ρευστότητας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την υψηλή ανεργία που πλήττει ειδικά τους νέους, τον υπερδανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, την πληθώρα φορολογιών, τη χαμηλή παραγωγικότητα». Κατάγγειλε την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει αυξήσεις σε μερίδα δημόσιων υπαλλήλων (σημ. προφανώς ημετέρων), πρόθεση, όπως τόνισε, «που θα στείλει το μήνυμα ότι επανερχόμαστε στην εσφαλμένη τακτική των αστόχευτων παροχών που διογκώνουν το κρατικό μισθολόγιο».

Μίλησε για «επιφανειακή και μετέωρη» ανάκαμψη. Και έκαμε αναφορά σε ναυάγιο σοβαρών επενδυτικών προτάσεων, διότι η γραφειοκρατία θέτει εμπόδια. Να υπενθυμίσουμε, εδώ, ότι μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου ήταν ότι θα εξαφάνιζε τη γραφειοκρατία, τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας (Ομιλία σε επιχειρηματίες της Πάφου, 7.1.2013). Έχουν περάσει τρία χρόνια και η γραφειοκρατία όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά οξύνθηκε και ενισχύθηκε.
Η ομιλία του Προέδρου του ΚΕΒΕ είναι γεμάτη από παράθεση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Σίγουρα, όμως, όσοι απλοί άνθρωποι άκουσαν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ομιλία μίας μπαγιάτικης θριαμβολογίας αναγόμενης στο 2013, θα έτρεξαν στο πλησιέστερο φαρμακείο για να προμηθευθούν ισχυρότερα φάρμακα, από αυτά που κατανάλωναν ώς χθες...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ο Τσίπρας γραβάτα, εμείς φέσι

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν τού πρόσφερε σαν δώρο μία γραβάτα. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα τη φορέσει, αν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Λύση σίγουρα μπορεί να υπάρξει, αλλά αν είναι η λύση που προδιαγράφεται και συζητείται στον ψευδοδιάλογο, ο Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα, αλλά ο κυπριακός Ελληνισμός θα πρέπει να αναζητήσει φέσι...


Top