Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πώς αποκεφαλίστηκε εν μιά νυκτί ο Μιχ. Παπαγεωργίου...

Πώς αποκεφαλίστηκε εν μιά νυκτί ο Μιχ. Παπαγεωργίου...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Με την ίδια παράλογη τακτική δεν θα έπρεπε να αποκεφαλιστεί και ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου;Θυμάται κανείς πώς φαγώθηκε, εν μιά νυκτί, ο τελευταίος αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη; Είχαν προηγηθεί το βράδυ οι ασχημίες μελών του ΕΛΑΜ, σε ομιλία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό, και βρήκε αμέσως "πάτημα", ο Νίκος Αναστασιάδης, να υπογράψει διάταγμα παύσης του Αρχηγού Αστυνομίας. Με ένα των επιχειρημάτων, ότι δεν είχε γνώση και δεν έλαβε μέτρα για αντιμετώπιση των επεισοδίων.
 
Βεβαίως, με την ίδια λογική, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί και η ηγεσία της ΚΥΠ του Προεδρικού, και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού. Όμως το θέμα δεν ήταν η μη λήψη μέτρων. Το πραγματικό κίνητρο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να απαλλαγεί ενός εκ των μη προσκειμένων και προσκυνημένων στην εξουσία του, προκειμένου να διευκολυνθεί στους όποιους κομματικούς στόχους του.
 
Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, πως στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί, τότε, ούτε τραυματισμοί σημειώθηκαν, ούτε άλλες πιο επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργήθηκαν. Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, ότι η Κυβέρνηση δεν είχε τιμωρήσει ούτε έναν εκ των πρωταιτίων των επεισοδίων.
 
Την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκαν σοβαρότερα επεισόδια, με δράστες μαθητές, που επετέθησαν και τραυμάτισαν Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι έτυχε να διέρχονται από τον χώρο των μαθητικών εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους. Η Αστυνομία και πάλι δεν είχε λάβει κανένα μέτρο. Ούτε πέρασε από το μυαλό της να επιτηρήσει τις μαθητικές πορείες, προκειμένου να προλάβει επεισόδια. Με την ίδια λογική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε διατάξει αμέσως την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, για τη μη λήψη μέτρων. Δεν το έπραξε και σωστά έκαμε.
 
Ούτε στην περίπτωση του Μιχάλη Παπαγεωργίου, ούτε στην περίπτωση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου ενομιμοποιείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παύσει τους Αρχηγούς Αστυνομίας, επειδή άλλες υπηρεσίες και άλλοι αξιωματικοί αρμοδίων αστυνομικών τμημάτων δεν έκαμαν το καθήκον τους. Ακόμη και αν είχαν μερίδιο ευθύνης οι αρχηγοί, δεν απολύεται η κεφαλή του σώματος. Δέχεται μεν τις παρατηρήσεις του Ανώτατου Άρχοντα, αλλά ο τελευταίος δεν οδηγείται στην πιο ακραία απόφαση. Πολύ περισσότερο όταν άλλοι, βαρυνόμενοι με μεγαλύτερα πταίσματα, ετύγχαναν μέχρι και την τελευταία στιγμή τής πιο σκανδαλώδους στήριξης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Η συσχέτιση των δύο περιπτώσεων γίνεται, απλώς, για να καταδειχθεί η αυθαιρεσία και η αντιδημοκρατική νοοτροπία που κυριαρχεί στην Κυβέρνηση, η οποία, ως οδοστρωτήρας, αποκεφαλίζει όσους θεωρεί εμπόδια στην εφαρμογή των κομματικών στόχων. Πρόκειται για μια ολοκληρωτική νοοτροπία, η οποία εφαρμόζεται προσχεδιασμένα, με στόχο τη δημιουργία καθαρώς κομματικού κράτους. Εξ ου και σημειώνουμε την υπονόμευση του Γενικού Εισαγγελέα, με στόχο τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, και την άγρια πολεμική που ασκείται κατά του Γενικού Ελεγκτή, με στόχο τη συρρίκνωση των εξουσιών του, την καταρράκωση της αξιοπιστίας του μέσα στους πολίτες και, εν τέλει, τη φίμωσή του.
 
Δεν έχουμε υπόψη μας περίπτωση Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μετά την εκλογή του έπαυσε Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών, με στόχο να διορίσει ημετέρους. Ούτε Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος υπονόμευσε Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή. Ούτε Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος εν μιά νυκτί αποκεφάλισε Αρχηγό Αστυνομίας. Σεβάστηκαν όλοι τους θεσμούς και το σύνταγμα, τις επιλογές των προκατόχων τους, έστω και αν πιθανόν να είχαν διαφορές στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους. Αυτό σημαίνει δημοκρατία, αυτό σημαίνει σεβασμός στους θεσμούς και προς την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει διαφορετική νοοτροπία και διαφορετική τακτική.
Πας μη δικός μας, εχθρός μας...

Top