Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τα σωματεία και η εξημέρωση του θηρίου...

Τα σωματεία και η εξημέρωση του θηρίου...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.«Δυστυχώς η κοινωνική κατάρρευση αντανακλάται στο ποδόσφαιρο. Ακροδεξιά σύνολα, νεοναζιστικές οργανώσεις, βαποράκια ναρκωτικών και πρόσωπα που επιθυμούν να ανατρέψουν υγιείς διοικήσεις επιτελούν ένα καταστροφικό έργο, επιχειρώντας να οικειοποιηθούν αυτήν την τεράστια ιδέα (σημ. ΑΠΟΕΛ) για άλλους λόγους, και να μολύνουν αθώα ή απελπισμένα παιδιά... Η ευθύνη της Πολιτείας είναι ασύγγνωστη, όμως τι περιμένετε από μια Μπανανία; Ή από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει ξενοφοβικούς ρατσιστές, και φλώρους με πτυχία, αλλά χωρίς αξίες; Η πολιτική της 'εξημέρωσης του θηρίου' απέτυχε παταγωδώς. Ποτέ δεν την ασπάστηκα, όμως επειδή σε μία διοίκηση η ευθύνη είναι συλλογική, αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και αποχωρώ».

Με αυτήν τη θαρραλέα δήλωση, ο εκ των μελών της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ Χαράλαμπος Προύντζος ανακοίνωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, την παραίτησή του, ύστερα από όλα εκείνα τα άθλια που διέπραξαν μερίδα οπαδών του σωματείου, στον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

Είναι από τις λίγες, ίσως, φορές που ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας λέγει τόσες αλήθειες, με τόση παρρησία, αψηφώντας ακόμη και τους υπαρκτούς κινδύνους που αντιμετωπίζει από την ομάδα των τρομοκρατών, η οποία έχει παρεισφρήσει στους κόλπους των οπαδών του συλλόγου. Αλλά, γενικότερα, εκθέτει και την ευθύνη άλλων, της Πολιτείας, του εκπαιδευτικού συστήματος και των ίδιων των διοικήσεων, για όσα ανέχονται να διαδραματίζονται στον διεφθαρμένο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Πριν από αρκετό καιρό, σε ένα ρεπορτάζ μου, είχα δημοσιεύσει πληροφορίες από έγκυρες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ακροδεξιά αλλά και ακροαριστερά στοιχεία είχαν διεισδύσει στους οργανωμένους οπαδούς δεξιών και αριστερών σωματείων, και προκαλούσαν τα επεισόδια και όλες τις αθλιότητες, μάλλον αγριότητες, που βλέπαμε και βλέπουμε να εκτυλίσσονται στα γήπεδά μας. Τώρα, διά στόματος ενός παράγοντα συλλόγου, επιβεβαιώνεται. Ο κ. Προύντζος μιλά για ακροδεξιά σύνολα και νεοναζιστικές οργανώσεις. Και φυσικά επιβεβαιώνει και αυτό που όλοι γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Τα βαποράκια ναρκωτικών που κατακλύζουν τις κερκίδες.

Ο κ. Προύντζος οικτίρει την Πολιτεία, η οποία αφήνεται να νικηθεί από τρομοκρατικά στοιχεία και χασικλήδες, οικτίρει το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο δεν παράγει πλέον ανθρώπους, «αλλά φλώρους με πτυχία και χωρίς αξίες, ξενοφοβικούς και ρατσιστές». Και ανάλογα, ακραίους εθνικιστές, είτε φλογερούς επαναπροσεγγιστές.

Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τα γενεσιουργά αίτια, τα οποία προκαλούν όλα αυτές τις αθλιότητες στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Τα έχουμε επισημάνει και εμείς και άλλοι συνάδελφοι. Η οικογένεια, το σχολείο, οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, η ανυπαρξία κράτους, η ανικανότητα των αθλητικών Αρχών, ΚΟΠ και ΚΟΑ, όλη γενικά η πολιτεία και η κοινωνία, έχουν την ευθύνη τους, άλλοι μεγαλύτερη και άλλοι μικρότεροι. Ασχολούμαστε με ένα ποδόσφαιρο διεφθαρμένο, εμποτισμένο με βία και φανατισμό, ένα προϊόν καθαρά εμπορεύσιμο, στο οποίο έχουν εισβάλει όλα τα περιθωριακά και ύποπτα στοιχεία. Όλα αυτά τα γράψαμε, τα επισημάναμε άπειρες φορές, σε σημείο που γινόμαστε πλέον γραφικοί με τις επαναλήψεις και τις πλατωνικές ευχές μας.

Θα σταθούμε μόνο σε ένα σημείο, που θίγει ο κ. Προύντζος. Στην πολιτική της «εξημέρωσης του θηρίου», την οποία εφαρμόζουν όλες οι διοικήσεις των σωματείων που κουβαλούν πολύ κόσμο. Θα καταντούσαμε γραφικοί, αν λέγαμε ότι οι διοικήσεις των συλλόγων δεν γνωρίζουν τα εγκληματικά στοιχεία που βρίσκονται στους κόλπους των οπαδών τους. Πότε τα κατήγγειλαν; Πότε παρέδωσαν στην Αστυνομία αυτά τα στοιχεία;

Πότε τόλμησαν να έρθουν σε ρήξη μαζί τους και να τα αποτελειώσουν με μίαν αποφασιστική και δυναμική τακτική; Σπανίως ή ουδέποτε. Προτιμούν να συμβιβάζονται μαζί τους, έχουν την ψευδαίσθηση ότι με τα καλοπιάσματα και τις εξημερώσεις θα ημερέψουν τα θηρία και θα καθίσουν φρόνιμα. Είναι τακτική η οποία αντιγράφει την πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις στο εθνικό θέμα. «Να καλοπιάσουμε την Τουρκία, να μην την ενοχλούμε, μήπως το θηρίο ημερέψει και δείξει μεγαλοψυχία». Τρέμουν οι διοικήσεις τα «θηρία». Φοβούνται την εκδίκησή τους. Και στο τέλος, πληρώνουν τα σωματεία τα σπασμένα.

Δεν αναμένουμε διαφοροποίηση της πολιτικής εξημέρωσης του θηρίου, ή καλύτερα της πολιτικής της φοβίας. Έτσι θα συνεχίσουμε. Με την ευχή πως κάποτε θα δεήσει η ΟΥΕΦΑ να πετάξει τις ομάδες μας έξω από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ώστε, αν μη τι άλλο, να παρακολουθούμε μόνοι μας εδώ τις αθλιότητες και να μην τις βλέπει ο ξένος κόσμος, και να αντιλαμβάνεται την αθλιότητα του κράτους μας και το επίπεδο του πολιτισμού μας...


Top