Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Προσωπολατρική Μπανανία...

Προσωπολατρική Μπανανία...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Γλαύκος Κληρίδης «πουλά» στον συναγερμικό χώρο και η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ χρειάζονται ψήφους και δικαίωση.
 
Η προσωπολατρία ανθεί εδώ και πολλά χρόνια σε αυτόν τον τόπο. Από γεννήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και παρά το γεγονός ότι αυτό το κράτος έχει ζωή 55 χρόνων, έχει εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η σημερινή Κυβέρνηση επαίρεται ότι το οδηγεί στον εκσυγχρονισμό και στον εξευρωπαϊσμό, παραμένει μία προσωπολατρική Μπανανία, με προσωπολάτρες πολιτικούς ηγέτες.
 
Έχουν οι εκάστοτε κυβερνήτες πλημμυρίσει τον τόπο με ανδριάντες εκλιπόντων ηγετών, της δικής τους κομματικής επιλογής. Έχουν πλημμυρίσει τον τόπο με νοσοκομεία, στάδια, δρόμους, κλειστές και ανοικτές αίθουσες με τα ονόματά τους. Και ως επιστέγασμα των προσωπολατρικών επιλογών τους ήλθε και η απόφαση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού για μετονομασία του αεροδρομίου Λάρνακος σε αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης». Και ελήφθη αυτή η απόφαση από την κυβέρνηση του κόμματος που επαγγέλλεται και ευαγγελίζεται τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό...
 
Τιμούμε τους εκλιπόντες ηγέτες. Σεβόμαστε τη μνήμη όλων και τους πιστώνουμε με πατριωτισμό και καλές προθέσεις. Αναγνωρίζουμε τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν διέπραξαν μοιραία λάθη. Ότι δεν λιποψύχησαν σε κρίσιμες στιγμές, δεν υπέκυψαν, και με τις πολιτικές τους οδήγησαν τον τόπο στο χάλι που βρίσκεται σήμερα. Η σημερινή κατάσταση, η διχοτόμηση της Κύπρου, τα άθλια φαινόμενα του πολιτικού συστήματος, το ρουσφέτι, η διαφθορά, όλα τα κακά, από κάποιους από αυτούς ξεκίνησαν.
 
Η Κύπρος δεν ανέδειξε ούτε Ελευθέριο Βενιζέλο, ούτε Μαχάτμα Γκάντι, ούτε Νέλσον Μαντέλα, ούτε Τζον Κένεντι. Κανένας από τους εκλιπόντες ηγέτες δεν μεγάλωσε αυτό το κράτος. Αντίθετα, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο συνέβαλαν στο να σμικρυνθεί επικίνδυνα και να κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σίγουρα, άλλες ήταν οι προθέσεις τους. Αλλά εκ του αποτελέσματος, και όχι εκ των αγαθών προθέσεων, μετράται η επιτυχία ή αποτυχία ενός εκάστου.
 
Δεν λέγουμε ότι δεν έπρεπε να τιμηθούν. Αλλά όλα να γίνονται με μέτρο. Και όχι με τέτοιες επιδεικτικές και λαϊκίστικες συμπεριφορές από τους κομματικούς τους απογόνους. Οι οποίοι, βεβαίως, υπολείπονται κατά πολύ των πνευματικών τους πατέρων. Τουλάχιστον εκείνοι είχαν την προσωπικότητα και έχουν να επιδείξουν και σωστές αποφάσεις. Οι διάδοχοί τους στερούνται και προσωπικότητας και κινούνται συνεχώς προς λανθασμένες κατευθύνσεις. Βαρύνονται με εθνικά καταστροφικές αποφάσεις. Με ενέργειες που τείνουν σε διάλυση αυτού του κράτους, αφού προηγουμένως το υποδουλώσουν κομματικά και το καταστήσουν υποκατάστημα του κόμματός τους. Αλλά για τα έργα και τι κατέλειπαν οι προηγούμενοι ηγέτες και τι θα παραδώσουν οι σημερινοί, θα μιλήσει η ιστορία.
 
Η μετονομασία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας δεν αποτελεί προσφορά τιμής προς τον Γλαύκο Κληρίδη. Αν ήθελε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα τον τιμούσε από της ημέρας ανόδου της στην εξουσία. Θέλει να του αποδώσει σήμερα υπερβολικές τιμές, επειδή αυτό υπαγορεύει η λαϊκίστικη και επικοινωνιακή πολιτική της. Έχουν πολλή ανάγκη σήμερα τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ.
 
Όπως πολλή ανάγκη είχαν οι μακαριακοί ηγέτες τον Μακάριο. Είτε για να αντλούν οφέλη από τη δημοτικότητα των πρώην ηγετών, είτε για να τους ερμηνεύουν όπως βολεύει στις εποχικές κομματικές τους σκοπιμότητες. Και να αυτο-επιδεικνύονται ως άξιοι διάδοχοί τους.
 
Μέσα στην ενδοτική εθνική πολιτική τους, και μέσα στην οικονομική μιζέρια της κοινωνίας, μέσα από τη διάλυση του κράτους και το ξεπούλημα του εθνικού του πλούτου, μέσα από το κοντό ανάστημά τους και την απαξίωσή τους, οι σημερινοί κυβερνώντες χρειάζονται τον Γλαύκο Κληρίδη για να τους προσφέρει ύψος και σημαντικότητα. Και επιδίδονται σε αυτές τις γελοίες προσωπολατρικές αποφάσεις, οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε κατηγορούσαν άλλους για προσωπολατρία του Μακαρίου.
 
Eν πάση περιπτώσει, ο Γλαύκος Κληρίδης «πουλά» μέσα στον συναγερμικό χώρο και στον περίγυρό του. Και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχουν ανάγκη της συσπείρωσης των συναγερμικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών και της δικαίωσης της πολιτικής τους. Άλλωστε, η μετονομασία του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας έρχεται «ασορτί» με την καθολική κομματικοποίηση του κράτους...

Top