Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Στρατηγικός εταίρος και εμπάργκο όπλων

Στρατηγικός εταίρος και εμπάργκο όπλων

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Το περιπαίξιμο του Μπάιντεν και η πραγματική στρατηγική συμμαχία Ρωσίας-Συρίας.
 
Ευτυχώς θυμηθήκαμε, έστω και αργά, και αυτό: Πως υπάρχει αμερικανικό εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το θυμήθηκε -προς τιμήν του- ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και το έθεσε στη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, σε συνάντηση που είχε μαζί της πριν από μερικές ημέρες.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ανέδειξε την ανάγκη άρσης του εμπάργκο για την αγορά όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «αποτελεί αναχρονισμό, που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για προαγωγή της κοινής στόχευσης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων και υβριδικών απειλών».
 
Και ακριβώς εδώ προβάλλει και το ερώτημα: Πώς στην ευχή ο κ. Μπάιντεν, όταν ήλθε στην Κύπρο, μας αποκάλεσε «ισχυρό στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ στην περιοχή και το πήρε η Κυβέρνηση και θριαμβολογούσε επί μέρες, καβαλώντας το καλάμι, από ένα φιλοφρονητικό λόγο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ; Πώς γίνεται να είμαστε ισχυρός στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρνούνται να μας πουλήσουν όπλα, αφήνοντας ένα σύμμαχο εκτεθειμένο στις απειλές της Τουρκίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων;
Γιατί, την ίδια στιγμή, εφοδιάζουν την Τουρκία με υπερσύγχρονο οπλισμό, με όπλα με τα οποία διενήργησε την επιδρομή της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με τη δύναμη των οποίων συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου; Πώς γίνεται να είμαστε ισχυρός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, και ούτε μία φορά στα τόσα χρόνια ζωής του κυπριακού κράτους να μην έχει πατήσει το πόδι του στον Λευκό Οίκο Κύπριος Πρόεδρος;
 
Μας εμπαίζουν βάναυσα οι Αμερικανοί, και με τη σειρά της η Κυβέρνηση εμπαίζει το ίδιο βάναυσα τη νοημοσύνη του κυπριακού λαού. Κλοτσοσκούφι είμαστε, των Αμερικανών, και όχι ισχυρός στρατηγικός εταίρος.
 
Πρακτική εφαρμογή αυτού που ονομάζεται ισχυρός στρατηγικός εταίρος εκδηλώνεται στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ δεν είχε ελπίδα μίας ημέρας ζωής, εάν οι δυτικοί δεν έτρεμαν τη Ρωσία και επενέβαιναν για την ανατροπή του. Ο Άσαντ θα είχε σήμερα την τύχη του Καντάφι, αν δεν στηριζόταν στην ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας. Και οι αντικαθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, θα βρίσκονταν εδώ και καιρό στη Δαμασκό, αν δεν υπήρχε η στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία. Οι τζιχαντιστές, εξάλλου, δεν θα εδέχοντο τα πλήγματα που δέχονται, εάν η Ρωσία δεν ξεκινούσε τους βομβαρδισμούς των θέσεών τους.
 
Αυτή είναι ισχυρή στρατηγική συμμαχία και όχι αυτή που μας πουλούν οι Αμερικανοί, και μαζί με τους Αμερικανούς η Κυβέρνησή μας. Οι Αμερικανοί σχεδίασαν το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, διχοτόμησαν την Κύπρο, επί 41 χρόνια εξοπλίζουν την Τουρκία, ανέχονται την τουρκική στρατιωτική κατοχή, επιβάλλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία εμπάργκο όπλων, και η Κυβέρνηση τούς αποκαλεί στρατηγικούς συμμάχους και έχει την αφροσύνη να τους ζητά να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Αγνοώντας την προϊστορία της συμμετοχής των ΗΠΑ στη διχοτόμηση της Κύπρου και της πρόσφατής τους συμμετοχής στην εκπόνηση του σχεδίου Ανάν.
 
Τελικά, τι διδάσκει αυτή η ιστορία και τα γεγονότα δίπλα μας; Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόνη εν μέσω τεράστιων απειλών. Απειλών και της Τουρκίας και της δράσης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία μάς θεωρεί εκλιπόντες. Διενεργεί επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί τις ενεργειακές μας πηγές. Και οι τζιχαντιστές διέρχονται ανενόχλητοι από τα αεροδρόμιά μας, περνούν στις κατεχόμενες περιοχές, διοχετεύονται στην Τουρκία και απ' εκεί στέλλονται να πολεμήσουν στη Συρία.
 
Με ποια στρατηγική συμμαχία θωρακίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία; Με καμία. Ας μη μιλούν, συνεπώς, οι κυβερνώντες για γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, για πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, και για στρατηγικές συμμαχίες. Ας φροντίσουν τουλάχιστον να τερματίσουν την επικίνδυνη εθνική μοναξιά μας και να ενισχυθούν με πραγματικούς στρατηγικούς εταίρους, και όχι με δημιουργήματα της φαντασίας τους...
 

Top