Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι νέοι του ΔΗΣΥ υπέρ λιγότερης δημοκρατίας

Οι νέοι του ΔΗΣΥ υπέρ λιγότερης δημοκρατίας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Τη στιγμή, ακριβώς, που παρατηρείται μαζική στροφή των υπόλοιπων νέων κατά των πολιτικών κομμάτων.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έβγαλε προχθές... στην πιάτσα δύο νέους ανθρώπους του, τον Πρόεδρο Νέων Επιστημόνων και τον Πρόεδρο της Νεολαίας (ποιας νεολαίας, της ΝΕΔΗΣΥ, της Πρωτοπορίας, της ΜΑΚΙ;) για να προπαγανδίσουν υπέρ της αντιδημοκρατικής πρότασης νόμου που κατέθεσε το κόμμα, με στόχο τη μετατροπή της Βουλής σε κλειστή λέσχη δύο-τριών κομμάτων. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό, αν όχι τραγικό, νέοι άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στα κομματικά στεγανά, αντί να διαδηλώνουν υπέρ της ενίσχυσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας στην πατρίδα τους, να βγαίνουν και να υποστηρίζουν τον ακρωτηριασμό της. Αλλά, βεβαίως, εδώ ισχύει η ρήση «με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Και οι νέοι του ΔΗΣΥ, όπως και του ΑΚΕΛ, έμαθαν να παπαγαλίζουν καλά το μάθημα που τους διδάσκουν οι δάσκαλοί τους...
 
Κατά θλιβερή ειρωνεία, όμως, την ώρα που οι νέοι του ΔΗΣΥ προπαγάνδιζαν υπέρ του ευνουχισμού της δημοκρατίας, ανακοινώνοντο και κάποια αποκαλυπτικά στοιχεία, που καταγράφουν την τελεία απαξίωση των νέων προς τα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο συνάδελφος Χρύσανθος Μανώλη στον «Πολίτη», από τα 8.938 άτομα που συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια την 1η Ιανουαρίου 2015, μόλις 66 (!) είχαν ενδιαφερθεί έως τον περασμένο Αύγουστο να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο, επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου. Δεν προσήλθε, δηλαδή, για εγγραφή, ποσοστό 99,3%. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρη Δημητρίου, στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Δημητρίου, ιδιαίτερα επιδεικτική και μαζική έγινε η αποστροφή των νέων στις εκλογές του 2013 και μετά.
 
Αντί, συνεπώς, ο ΔΗΣΥ να συλλάβει τα μηνύματα που στέλλουν οι νέοι με τη συνεχή αποστροφή και απέχθεια που δείχνουν έναντι των κομμάτων, αντί να συλλάβει τα μηνύματα από την αποχή, και να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του ιδίου του κόμματος, αλλά γενικότερα του πολιτικού συστήματος, κάμνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αυξήσει την αποστροφή των νέων και γενικά των πολιτών από την πολιτική. Με ενέργειες όπως αυτές της φίμωσης και εξαφάνισης των μικρών πολιτικών σχηματισμών και με την εισαγωγή λιγότερης δημοκρατίας, στον τόπο. Στρατεύει, ουσιαστικά, τους εγκλωβισμένους νεανίες του, για να προπαγανδίσουν υπέρ της λιγότερης δημοκρατίας.
 
Την περασμένη Πέμπτη, παρακολούθησα σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού να επιδεικνύουν αφενός την άγνοιά τους και αφετέρου στελέχη του ίδιου κόμματος και του ΑΚΕΛ να λένε αρλούμπες και να μην μπορούν να αρθρώσουν ένα σοβαρό επιχείρημα, για να δικαιολογήσουν τη συναλλαγή τους σε θέματα δημοκρατίας. Άκουσα αίφνης βουλευτή του ΔΗΣΥ να δηλώνει πως η Συμμαχία Πολιτών εκπροσωπείται στη Βουλή από τον... Ζαχαρία Κουλία. Και θαύμασα, σε άλλη εκπομπή, τον Γιώργο Γεωργίου του ΔΗΣΥ και τον Γιώργο Λουκαΐδη του ΑΚΕΛ να συνοδοιπορούν και να ταυτίζονται πλήρως, στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
 
Άκουσα τον κ. Γεωργίου του ΔΗΣΥ να ισχυρίζεται πως τα μικρά κόμματα υποστηρίζουν, τάχατες, πως εκπροσωπούν την πλειοψηφία των πολιτών. Πουθενά και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε δήλωση ηγέτη των μικρών κομμάτων διά της οποίας να υποστηρίζεται μία τέτοια γελοιότητα. Και άκουσα και τον κ. Λουκαΐδη του ΑΚΕΛ να προβάλλει ως ο γνήσιος εκφραστής των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε θέματα εκλογικών διαδικασιών, όταν ο κ. Σίμος Αγγελίδης, της Συμμαχίας των Πολιτών, του υπεδείκνυε έγγραφο αποφάσεων του Συμβουλίου, οι οποίες ανέτρεπαν τα επιχειρήματα του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ. Και επισημαίνω τούτο: Ενώ ίδρωνε και ξεΐδρωνε ο Γιώργος Λουκαΐδης να πείσει πως το ΑΚΕΛ δεν έλαβε ακόμη απόφαση επί της πρότασης του ΔΗΣΥ, συμφωνούσε σε όλα με τον Γιώργο Γεωργίου του ΔΗΣΥ υπέρ της πρότασης - συρρίκνωσης της δημοκρατίας.
 
Είναι τραγικό για τον τόπο, αυτός ο λαός να εμπαίζεται τόσο ανοικτά από τα δύο μεγάλα κόμματα σε όλα τα καίρια θέματα που τον απασχολούν. Στο εθνικό θέμα, στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, στο οικονομικό, γενικά παντού, παίζεται μία απίστευτη φαρσοκωμωδία και ένα ανήθικο πολιτικό παιγνίδι σε βάρος της νοημοσύνης μας... 

Top