Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μπράβο στον δικαστή που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης

Μπράβο στον δικαστή που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.«Παρ' ολίγον να το δούμε και αυτό! Αστυνομικοί να συλλαμβάνουν τον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τον οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου... Το ερώτημα είναι γιατί η συντεταγμένη πολιτεία αφήνει να διαδραματίζονται αυτού του είδους τα καραγκιοζιλίκια στην πλάτη της...», γράφει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η εφημερίδα «Αλήθεια».

Παναγία μου! Μα είναι ποτέ δυνατόν, υπουργός του σαθρού κράτους της Μπανανίας (χαρακτηρισμός του Γλαύκου Κληρίδη για το κυπριακό κράτος), να κινδυνεύει να πάει φυλακή; Τι θα πει ο έξω κόσμος; Και γιατί η συντεταγμένη πολιτεία (διάβαζε η διαλυμένη πολιτεία) αφήνει να διαδραματίζονται αυτά τα καραγκιοζιλίκια στην πλάτη της;

Μα δεν είναι καθόλου καραγκιοζιλίκια αυτά που βλέπουμε σε αυτό το κράτος της ορκής του Θεού. Είναι απότοκα της ΔΗΣΥδείου Δημοκρατίας, όπως τη βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Και επισημαίνουμε το εξής: Όταν επί διακυβερνήσεως Χριστόφια, οι επιδότες τραβολογούσαν έναν υπουργό, τον Νεοκλή Συλικιώτη, και τον απειλούσαν με φυλάκιση, αν δεν συγκατατεθεί στην κατάσχεση του υπουργικού του αυτοκινήτου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός «έκαμνε μύλλες», κατά το κυπριακώς λεγόμενο, και κατήγγελλε τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για την κατάντια στην οποία οδήγησαν το κράτος. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι θρηνούν, επειδή η διαλυμένη πολιτεία τους δεν ενεργεί ώστε να μη γίνονται τέτοια καραγκιοζιλίκια.

Ας σοβαρευτούμε. Σε άλλες χώρες, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές, υπουργοί εκτίθενται ενώπιον των πολιτών για σκάνδαλα, ολόκληρος ηγέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνελήφθη και κλείστηκε στο κελί, και κανένα κράτος ούτε μεγάλοι και παντοδύναμοι διεθνείς οργανισμοί έχουν εκτεθεί.

Η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών της Μπανανίας είναι, βεβαίως, διαφορετική. Το ένταλμα σύλληψής του εκδόθηκε από τη Δικαιοσύνη και κανέναν άλλον. Εφαρμόστηκε η νομοθεσία που σαφώς καλύπτει όλους τους πολίτες, άρχοντες, πληβείους και πατρικίους, ότι κατηγορούμενος που περιφρονεί τη Δικαιοσύνη και δεν προσέρχεται στην εκδίκαση της υπόθεσής του, εκδίδεται εναντίον του διάταγμα σύλληψης.

Του νόμου δεν εξαιρείται κανένας, ούτε Υπουργός ούτε καλουπατζής.
Ανεξάρτητα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ακυρώσει το διάταγμα σύλληψης -και είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποφασίσει όπως αποφάσισε- ανεξάρτητα από το εάν ορθά ή λανθασμένα ο Υπουργός Οικονομικών συμπεριελήφθη στο κατηγορητήριο, αυτό που τελικά μένει στον πολίτη είναι τούτο:

Ο Υπουργός Οικονομικών περιφρόνησε δύο φορές τη Δικαιοσύνη και δεν προσήλθε στην εκδίκαση της υπόθεσης. Και το αμέσως επόμενο καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι τούτο: Εάν κατηγορούμενος ήταν κάποιος ανώνυμος πολίτης και αντιμετώπιζε με τον ίδιο περιφρονητικό τρόπο τη Δικαιοσύνη, τώρα θα βρισκόταν στη φυλακή; Ναι ή όχι; Τους νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης οφείλουν να τις σέβονται μόνο οι απλοί άνθρωποι, και δικαιούνται να τους καταπατούν οι μεγαλοσχήμονες, οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα και λοιποί ταγοί του κράτους;

Αυτό μόνο μένει στον πολίτη: Υπάρχουν οι πολίτες που υποχρεώνονται να υπακούουν στις δικαστικές αποφάσεις και να τηρούν τους νόμους, και οι άλλοι, οι υπουργοί και οι μεγαλοσχήμονες, οι οποίοι δικαιούνται να περιφρονούν και να καταπατούν νόμους και δικαστικές αποφάσεις.

Θέλω να αποδώσω τα εύσημα στον δικαστή ο οποίος, εκτελώντας το γράμμα του νόμου και τους κανόνες της δικαιοσύνης, προχώρησε να πράξει ό,τι επεβάλλετο να πράξει. Να εκδώσει διάταγμα σύλληψης ενός παντοδύναμου υπουργού, ο οποίος επέδειξε πλήρη περιφρόνηση προς τη Δικαιοσύνη. Αυτός ο δικαστής είναι ο μόνος που προστάτευσε το κύρος του κράτους και της Δικαιοσύνης. Και απέδειξε ότι αυτή η πολιτεία έχει συντεταγμένα όργανα, τα οποία δεν ενεργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, και δεν διαχωρίζουν υπουργούς και απλούς ανθρώπους. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους νόμους, και ουδείς μπορεί να θέτει εαυτόν υπεράνω του νόμου...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Φυλάκια χωρίς πυροσβεστήρες!

Στην πρόσφατη πυρκαγιά στο ΣΟΠΑΖ, στρατιώτες του γειτονικού φυλακίου κινδύνευσαν και δύο εξ αυτών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Αμέσως μετά το συμβάν, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης -και μπράβο του- έδωσε οδηγίες για άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης στα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς. Όμως, το περιστατικό φέρει στο φως μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Μα είναι δυνατόν, τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς να μη διαθέτουν στοιχειώδη μέσα προφύλαξης σε τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να κινδυνεύουν εθνοφρουροί; Τόσα χρόνια πώς και δεν ενδιαφέρθηκε μία κυβέρνηση να πληρώσει στοιχειώδεις ανάγκες στα φυλάκια και να προστατεύσει τους εθνοφρουρούς από τέτοια περιστατικά;


Top