Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Γιατί δεν κλήθηκαν στον ανακριτή Ορφανίδης και Δημητριάδης;

Γιατί δεν κλήθηκαν στον ανακριτή Ορφανίδης και Δημητριάδης;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν μιλούμε για διαλεύκανση του τραπεζικού εγκλήματος, ποιοι θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι έπρεπε να κληθούν ενώπιον του ανακριτή για να καταθέσουν όσα εγνώριζαν; Ασφαλέστατα οι δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, επί των ημερών των οποίων, ορισμένοι τραπεζίτες προχώρησαν σε πράξεις, οι οποίες συνέβαλαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Επί των ημερών του Αθανάσιου Ορφανίδη και του Πανίκου Δημητριάδη συνετελέσθησαν τα εγκλήματα των τραπεζιτών. Αγορά τοξικών ελληνικών προϊόντων, σκάνδαλο αξιογράφων, αγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, ELA, Alvarez & Marsal, πώληση κυπριακών παραρτημάτων τραπεζών στην Ελλάδα, και πολλά και διάφορα.

Ως ασκούντες, τότε, την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, οι κύριοι Ορφανίδης και Δημητριάδης όφειλαν ν' ανακριθούν και να εξηγήσουν πώς δεν άσκησαν τον ρόλο τους, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες τους, ώστε να αποτραπούν όσα έγιναν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία στην καταστροφή. Δεν είμαστε ούτε ανακριτές, ούτε εισαγγελείς για να αποφανθούμε εάν οι προηγούμενοι Διοικητές βαρύνονται με αδικήματα, ή απλώς με ελλιπή άσκηση του εποπτικού ρόλου τους. Ή, αντίθετα, αμέτοχοι ήταν και καλώς ενήργησαν, όπως ενήργησαν.

Απλώς αναφέρουμε τι κατά τη γνώμη μας έπρεπε να γίνει, κατά τη διαδικασία διερεύνησης του οικονομικού εγκλήματος και τελικώς δεν έγινε. Αν μη τι άλλο, οι δύο Διοικητές με καταθέσεις τους μπορούσαν να ρίξουν άπλετο φως στα τραπεζικά παρασκήνια της τότε εποχής και να κατονομάσουν εμπλεκομένους στο έγκλημα. Τελικώς, ο μεν Αθανάσιος Ορφανίδης αφέθη να αναχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να κατοικήσει εκεί, παίρνοντας μαζί του και τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, ο δε Πανίκος Δημητριάδης, αφού έλαβε μία γενναιόδωρη αποζημίωση 300 χιλιάδων ευρώ, μετοίκησε στο Λονδίνο.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε -και αυτό λέγει πολλά- ότι ο μεν Αθανάσιος Ορφανίδης υπήρξε προστατευόμενος του Δημοκρατικού Συναγερμού, και είχε χαρακτηρισθεί ως ο καλύτερος τραπεζίτης του κόσμου, χρησιμοποιήθηκε ως αντίβαρο του Προέδρου Χριστόφια και ως σήμερα προστατεύεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο δε Πανίκος Δημητριάδης υπήρξε προστατευόμενος του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Αυτό, πιθανόν, να λέει πολλά...

Ενδεικτικές αυτής της προστασίας, που προσεφέρθη στους δύο Διοικητές, είναι και οι προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αρκέστηκε σε έναν καταπελτικό λόγο κατά των ενδεχομένων πράξεων και παραλείψεων του Πανίκου Δημητριάδη, χωρίς να αναφερθεί και σε πράξεις και παραλείψεις του Αθανάσιου Ορφανίδη. Ενώ, από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι του ΑΚΕΛ περιορίζονται σε επικρίσεις του ρόλου του κ. Ορφανίδη.

Ο τελευταίος, απαντώντας σε κλήση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής να εμφανισθεί ενώπιόν της και να δώσει λόγο για την υπόθεση της αγοραπωλησίας της Uniastrum, απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στην Επιτροπή, στην οποία ουσιαστικά αρνείται να έλθει στην Κύπρο, επικαλείται ως λόγο τη μετοίκησή του στις ΗΠΑ, αλλά ζητά να οργανωθεί τηλε-διάσκεψη, και αναφέρει ότι "κατέχει στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για τις έρευνες αναφορικά με το τραπεζικό σκάνδαλο".

Προσέξτε: Μιλά για στοιχεία που αναφέρονται σε σκάνδαλα επί θητείας Πανίκου Δημητριάδη, όχι για τραπεζικά σκάνδαλα που συνέβησαν επί δικής του θητείας.
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι εύκολο πλέον για τις αρμόδιες Αρχές να υποχρεώσουν, είτε τον κ. Ορφανίδη είτε τον κ. Δημητριάδη να έλθουν στην Κύπρο, για να καταθέσουν, και πόσο πιο δύσκολο και χρονοβόρο θα είναι, εάν υπάρξουν στοιχεία εναντίον τους, να κληθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Εχάθη πολύτιμος χρόνος από τη Νομική Υπηρεσία. Και ενώ οι δύο πρώην Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα εκαλούντο να δώσουν κατάθεση στους ανακριτές, αφέθησαν να φύγουν. Ο μεν πρώτος με έναν σκληρό δίσκο και πολλούς επαίνους από την κυβερνητική παράταξη, ο δε δεύτερος με μία επιταγή 300 χιλιάδων ευρώ.

Απ' εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να πιστεύει αν και πότε... -ή ποτέ- θα εξιχνιασθεί το τραπεζικό έγκλημα...


Top