Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Σχιζοφρενικό να εμπιστεύεστε τους πολιτικούς μας

Σχιζοφρενικό να εμπιστεύεστε τους πολιτικούς μας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Eίναι όχι απλώς δύσκολο, αλλά πολλές φορές αδύνατο να προσπαθεί κανείς να παρακολουθεί τις μεταμορφώσεις, τις επιλογές παντός καιρού και τις αντιφάσεις πολιτικών ανδρών. Και καταντά τελικώς και σχιζοφρενικό να δίνει πίστη στις κατά καιρούς τοποθετήσεις και θέσεις τους, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τις κομματικές σκοπιμότητες και τα μικροσυμφέροντά τους.

Ιδού ένα δείγμα σχιζοφρενικής πολιτικής συμπεριφοράς και πλήρους διάψευσης εκτιμήσεων και θέσεων, στις οποίες προέβαιναν προηγουμένως πολιτικοί, και στις νέες θέσεις που διατυπώνουν σήμερα:

Τι μας έλεγε ο Ιωάννης Κασουλίδης, υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν, τις ημέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος του 2004;

Μας έλεγε και μας εκφόβιζε πως αν δεν δεχθούμε το σχέδιο, ο κυπριακός Ελληνισμός θα αντιμετώπιζε νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

Τι μας λέγει σήμερα; Μας λέγει ότι το σχέδιο που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα, θα είναι βελτιωμένο σε σύγκριση με το σχέδιο Ανάν.

Εν ολίγοις, η εκτίμησή του τότε αποδείχθηκε καταστροφολογική, φοβητσιάρικη και τρομοκρατική για τον κυπριακό Ελληνισμό. Όχι μόνο δεν υπήρξε Μικρασιατική Καταστροφή, όχι μόνο δεν μας έπληξαν οι πληγές του Φαραώ, αλλά σήμερα έχουμε την ευτυχία να επιλέξουμε μία καλύτερη λύση από εκείνη του 2004.

Βεβαίως δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Και τότε και σήμερα, ο κ. Κασουλίδης ενέπαιζε τον κυπριακό Ελληνισμό, χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις. Τότε, για να εκβιάσει αποδοχή του σχεδίου, εκφόβιζε με Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα, για να παραπλανήσει και πάλιν τον κυπριακό Ελληνισμό και να ωθήσει σε αποδοχή της λύσης που μαγειρεύει η Κυβέρνηση, μιλά για σχέδιο καλύτερο του σχεδίου Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ούτε τότε, ούτε σήμερα λέγει την αλήθεια ο κ. Κασουλίδης. Γιατί ούτε και τότε ήρθε Μικρασιατική Καταστροφή, ούτε σήμερα οι χειρισμοί της Κυβέρνησής του πρόκειται να αποδώσουν λύση καλύτερη του σχεδίου Ανάν.

Πάμε, τώρα, στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τι μας έλεγαν, ο ίδιος και το κόμμα του, κάθε φορά που δέχονταν επικρίσεις ότι έφεραν την Τρόικα και πως εφαρμόζουν απλώς τα βάρβαρα μέτρα της;

Μας έλεγαν: «Εμείς ποτέ δεν θέλαμε την Τρόικα. Την Τρόικα την έφερε το ΑΚΕΛ».

Προχθές, όμως, στην παρουσία του ομοϊδεάτη του, Κυριάκου Μητσοτάκη, απεδύθη σε ύμνους για την Τρόικα: «Εμείς», είπε, «την Τρόικα την είδαμε ως συνεργάτη για ν' αλλάξουμε τα πράγματα, να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη Κύπρο».

Συνεργάτης και όχι καταστροφέας η Τρόικα, λοιπόν. Γιατί, τότε, αναθεματίζουν το ΑΚΕΛ που την έφερε; Να ευγνωμονεί ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ τον Δημήτρη Χριστόφια, που την έφερε, και όχι να τον καταγγέλλουν.

Έφερε εδώ έναν συνεργάτη που θα σώσει τον τόπο, καταστρέφοντας τους ανθρώπους. Ο Υπουργός Οικονομικών του Χριστόφια, Βάσος Σιαρλή, είχε δηλώσει πως η Τρόικα «είναι όπως ένα Συνεργατικό» και δεν έχουμε τίποτε να φοβούμαστε. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συμφωνεί μαζί του και υπερθεματίζει. Όταν βολεύει τον ΔΗΣΥ, δεν θέλει την Τρόικα και την έφερε το καταστροφικό ΑΚΕΛ. Όταν το βολεύει, η Τρόικα είναι ένας καλός συνεργάτης που ήρθε να σώσει τον τόπο...

Πάμε, τέλος, στον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Τάκη Χατζηγεωργίου. Σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και κληθείς από την Ελένη Θεοχάρους να απαντήσει κατά πόσον πιστεύει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς να έχει την έγκριση του Ερντογάν, απάντησε: «Ως αριστερός, πιστεύω στις δυνατότητες των κοινοτήτων, στις δυνατότητες των ανθρώπων που εκπροσωπούν μία ομάδα, να αντισταθούν και στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε δύναμη κατοχής».

Επαναστατική, όντως, η φιλοσοφία του κ. Χατζηγεωργίου. Αλλά πώς εκφράστηκε αυτή η «επαναστατική» φιλοσοφία το 2004; Κάλεσε τον λαό ο κ. Χατζηγεωργίου ν' αντισταθεί στο εκτρωματικό σχέδιο Ανάν που διχοτομούσε, κατά τρόπο ρατσιστικό, την πατρίδα του; Ή είπε ασμένως Ναι στο σχέδιο; Πώς εκφράζεται σήμερα αυτή η «επαναστατική» φιλοσοφία ΑΚΕΛ-Χατζηδημητρίου; Κάλεσαν τον λαό, τους Ελληνοκυπρίους να κάμψουν με αγώνα την κατοχική Τουρκία, ή περιορίζονται σε υποστήριξη μίας διαδικασίας και μίας πολιτικής, η οποία θα νομιμοποιήσει την κατοχή;

Η πολιτική, λέγεται, είναι η τέχνη του εφικτού. Οι δικοί μας πολιτικοί την κατήντησαν επιστήμη των παραπλανήσεων, των ψευδών και των αντιφατικών θέσεων. Οι δικοί μας πολιτικοί δεν κάνουν πολιτική αρχών. Είναι πολιτική ψευδών και παντός καιρού που προωθούν.

Γι' αυτό, ο λαός δεν πρέπει να δίνει πίστη σε καμία τοποθέτησή τους. Στόχος τους δεν είναι να δώσουν ακριβή εικόνα. Αλλά να παραπλανήσουν και υπούλως να ωθήσουν τον λαό στις ευκαιριακές και εποχικές σκοπιμότητές τους.


Top