Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ανέλαβε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Έιντε;

Ανέλαβε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Έιντε;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ποιος εξουσιοδότησε τον κ. Έιντε να διεξάγει επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανεύρεση χορηγών χρηματοδότησης της λύσης, την οποία ούτε γνωρίζουμε, ούτε ξέρουμε αν θα επιτευχθεί τελικά; Ποιος τον εξουσιοδότησε να περιφέρει τον δίσκο της επαιτείας ανά το παγκόσμιο για χρηματοδότηση ενός μελλοντικού κράτους; Εξουσιοδότηση να διαβουλεύονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ξένες κυβερνήσεις, έχουν μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών. Μήπως ο κ. Έιντε ανέλαβε και ρόλο Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Υπουργού Οικονομικών, για να διαβουλεύεται επί οικονομικών θεμάτων; Και, επιπλέον, με ποια εξουσιοδότηση εξαγγέλλει χρονοδιαγράμματα λύσης και δημοψηφισμάτων;

Πολύ ορθά και κατά τρόπο δηκτικό τού υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ν' αφήσει τις μαντείες (και τις αστρολογίες, λέγουμε εμείς) και να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα. Δεν έχει καμία εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διαπραγματεύεται χορηγούς και να διαβουλεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για χρηματοδοτήσεις και Μνημόνια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να συνεφέρει, να προσγειώσει και να επαναφέρει σε τάξη τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. Είναι ο μόνος που μπορεί να το πράξει. Διότι πολύ ελεύθερο πεδίο τού άφησε, πολλές εκτιμήσεις για την πορεία των άστρων τού επέτρεψε να κάμνει και πολλές αναλήθειες λέγει, ώστε στο τέλος το κόστος θα το πληρώσει η εθνική υπόθεση. Παρεξηγείται και η ίδια η στάση του Προέδρου με την ανοχή που δείχνει έναντι του κ. Έιντε και εκλαμβάνεται πως συμμετέχει και ο ίδιος σε αυτήν τη χαζοχαρούμενη παρέλαση, η οποία τείνει να καταστεί επικίνδυνη για το εθνικό θέμα.

Η όλη πολιτεία του Νορβηγού διπλωμάτη είναι μια πορεία καλλιέργειας ψευδαισθήσεων, παρανοήσεων του κυπριακού προβλήματος, και ανάληψης ρόλων, που δεν είναι στο πλαίσιο των εντολών που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και, ναι μεν, εδώ τον μάθαμε και τον αντιμετωπίζουμε πλέον ως έναν αιθεροβάμονα διπλωμάτη, αλλά έξω, ο ρόλος του τείνει να καταστεί αρνητικός για το εθνικό θέμα. Αυτός ο άνθρωπος ενημερώνει τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ξένες κυβερνήσεις, στη βάση των δικών του υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων και ψευδαισθήσεων. Διαμορφώνει πλαστή εικόνα για το Κυπριακό και αυτό θα έχει -ήδη έχει- τις αντανακλάσεις και τις επιπτώσεις του και στη στάση των ξένων κυβερνήσεων επί του Κυπριακού. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η Κυβέρνηση, η οποία συμπορεύεται με τον κ. Έιντε.

Τον τελευταία καιρό και εξαιτίας των δηλώσεων αλλά και των τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς, οι ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε ο κ. Έιντε αρχίζουν να διαλύονται μέσα στους πολίτες. Το αντελήφθη και ο ίδιος, όπως αντελήφθη από πρώτο χέρι ότι οι συνομιλίες δεν πάνε καθόλου καλά, ούτε τα άστρα ευθυγραμμίζονται. Προκειμένου να αναθερμάνει την "πίστη" του κόσμου στο ψευδεπίγραφο όραμα της επερχόμενης λύσης, ανακάλυψε το κόστος της λύσης και ξεκίνησε εκστρατεία, για να πείσει τον καθημαγμένο από την οικονομική κρίση κυπριακό λαό, ότι όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τη λύση, η οποία θα μετατρέψει την Κύπρο σε Γη της Επαγγελίας.

Εύηχο το σλόγκαν, το δοκίμασε και η Κυβέρνηση, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Δεν είναι χαζοί, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να έλθουν και να διαθέσουν τα θησαυροφυλάκια τους στον βωμό μίας λύσης, η οποία ούτε λειτουργική θα είναι, ούτε βιώσιμη.
Δεν τρώνε κουτόχορτο ούτε οι ξένοι, ούτε ο κυπριακός λαός, για να πιστεύσουν σε όσα τους σερβίρει ο κ. Έιντε.

Επιβάλλεται, η Κυβέρνηση να βάλει χαλινό στον κ. Έιντε. Να του υποδείξει ότι ούτε αρμόδιος είναι να αναζητεί χορηγούς, ούτε νομιμοποιείται να θέτει χρονοδιαγράμματα λύσης και διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. "Υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε", του διεμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αν του επιτραπεί να συνεχίσει, όπως άρχισε, τότε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα είναι μικρογραφία και ελάχιστο δείγμα κακού, μπροστά σε όσα θα φέρει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε...


Top